Arkivnyhed - kan være forældet

København hædres for klimaindsats

28.03.2014
København fremhæves i international klimakonkurrence som en foregangsby på klimaområdet.

København er blandt klodens førende og mest ambitiøse byer på klimaområdet.

Det er konklusionen, efter København i går modtog en særlig anerkendelse i WWF’s internationale klimakonkurrence Earth Hour City Challenge.

Det skete ved en ceremoni i Vancouver i Canada, og dermed kan København føje endnu en anerkendelse til byens klimaresumé. København er således i forvejen European Green Capital 2014.

København blev i juryens begrundelse rost for sin imponerende klimaplan, der blandt andet inddrager befolkningen i udpræget grad og har et ambitiøst mål om, at gøre København til verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025.

Københavns fjernvarmesystem blev ligeledes fremhævet, ligesom den så ofte omtalte cykelkultur havde gjort indtryk på juryen, der består af nogle af verdens førende eksperter på klimaområdet.

"At København endnu engang henter international hæder for vores arbejde med at nedbringe CO2-udledningen er først og fremmest et kæmpe skulderklap til de mange københavnere, der tænker grønt i deres hverdag. Halvdelen af københavnerne cykler til arbejde og studier. Det var københavnerne, der pressede på for at få en havn med rent vand og gode rekreative områder. Samtidig tager københavnerne et globalt ansvar for verdens klima ved at bakke op om vores ønske om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025 ved i stor stil at sortere affald og købe andele i vores nye vindmøller på Prøvestenen," siger Morten Kabell, teknik- og miljøborgmester i København.

"København er helt fortjent blevet belønnet for at udvise den ambition og stålsathed, der er nødvendig, hvis vi skal gøre os håb om at bremse de globale klimaforandringer, der truer byer, mennesker og natur kloden over," siger Gitte Seeberg, der er generalsekretær for WWF’s danske afdeling.

Konkurrencens største hæder løb Cape Town med som nu kan kalde sig Earth Hour Capital 2014, ligesom tre andre byer i lighed med København også fik særlig anerkendelse.

163 byer fra hele verden har været med i konkurrencen, mens 33 blev udvalgt til finalen. Blandt de byer København har slået, er Chicago, Mexico City, Rio de Janerio, Seoul og Bruxelles.

Den sideløbende We Love Cities-konkurrence, hvor det er offentligheden, der stemmer på deres favoritby, blev vundet af colombianske Medellin og thailandske Khunhan, der havde fået det højeste antal stemmer set i forhold til deres indbyggertal. I alt blev der afgivet over 300.000 stemmer i den del af konkurrence.

Earth Hour City Challenge og We Love Cities-konkurrencerne er sat i verden for at sætte fokus på den rolle byerne kan spille i kampen mod klimaforandringer – som det er i dag står verdens byer nemlig for 70 procent af den CO2-udledning, der er relateret til fossile brændsler.

Earth Hour – i Danmark også kendt som Sluk Lyset – finder sted lørdag den 29. marts klokken 20.30 og én time frem. I den forbindelse slukker København også lyset på Københavns Rådhus.

Verdens første Earth Hour blev afholdt i 2007 og siden har millioner af mennesker, virksomheder og kommuner og institutioner hvert år slukket lyset for på symbolsk vis at støtte kampen mod klimaforandringerne.

For yderligere oplysninger kontakt:

  • Pressechef for Teknik- og Miljøborgmester Morten Kabell,  Morten Rixen, tlf. 51 68 06 19.
  • Pressemedarbejder hos WWF Verdensnaturfonden, Rune Langhoff, tlf. 31 47 11 34.