Arkivnyhed - kan være forældet

Jobmuligheder i Norden

24.02.2014
Ledigheden blandt akademikere er stadig høj i København. Derfor holder Københavns Kommune tirsdag en jobmesse med fokus på jobmuligheder i Sverige, Norge og Grønland.

”Vi har desværre stadig mange arbejdsløse akademikere i København. Én af løsningerne er, at flere ledige end i dag søger mod især Sverige og Norge, når de skal finde et job. For eksempel er svenskerne gode til at pendle til København, men det kniber meget den anden vej. Det er vi nødt til at ændre. Vi skal blive bedre til at vise jobmulighederne i Norden og motivere de ledige til at søge i de andre nordiske lande. Omvendt håber vi, at de ledige griber chancen og tager jobbet i Sverige eller Norge. Jeg ved godt, at det er et stort skridt, men langt de fleste bliver glade for det og vender også ofte tilbage igen, når de har fået nye kompetencer og bedre muligheder for et dansk job," siger beskæftigelsesborgmester i Københavns Kommune, Anna Mee Allerslev (R). 

Med på jobmessen er en række firmaer og rekrutteringsvirksomheder fra Sverige, Norge og Grønland, der vil informere jobsøgende akademikere om jobmuligheder i Norden. De ca. 200 ledige, der har tilmeldt sig arrangementet, har også mulighed for at få råd om skatteforhold og andre praktiske forhold, når man arbejder i udlandet.

Fakta om AC-ledighed og jobs i Norden:
  • I august var 7,3 procent af akademikerne i hovedstaden uden arbejde. 1/3 er under 30. På landsplan gik 4,4 procent svarende til 11.705 akademikere ledige i august.
  • Især nyudannede akademikere formår ikke at bryde muren til arbejdsmarkedet: Med en dimittendledighed på 36,3 procent står det værst til for djøf'erne, mens ledigheden for ingeniører og magistre er på henholdsvis 33,9 og 26,2 procent.
  • Det samlede arbejdsflow mellem Danmark og Sverige: I 93 procent af tilfældene er det svenskere, der tager til Danmark for at arbejde. De sidste 7 procent er danskere med arbejde i Sverige.
  • I Malmø var der i august omkring 2.000 jobåbninger. Cirka det samme som i København.
  • I Norge viser undersøgelse fra efteråret, at de mangler i alt cirka 4400 ingeniører, 650 DJØF´ere og omkring 1400 magistre.
  • Siden krisen start i 2008 er der 2.800 flere danskere der arbejder i Norge.  Væksten er især i beskæftigede der ikke bor fast i Norge – men tager frem og tilbage.
  • I Grønland er der løbende efterspørgsel efter højtuddannet arbejdskraft.