Arkivnyhed - kan være forældet

Isen er ikke sikker at færdes på

12.02.2013
Frosten er sat ind igen, og de københavnske søer er så småt begyndt at fryse til. Derfor måler Københavns Kommune igen isens tykkelse regelmæssigt for at se, om den er tyk nok til, at det er sikkert at færdes på søerne.

Selvom der har været frost i de sidste par dage, har de seneste målinger vist, at isen er langt fra tyk nok, og at der kan gå lang tid, før den er det. Der er endda flere steder, hvor isen er så tynd, at den end ikke kan måles endnu.

Københavns Kommune sætter blå skilte op med teksten: ’Færdsel på isen tilladt’, så snart isen er tyk nok.

- Så snart frosten kommer, måler vi isens tykkelse regelmæssigt. De seneste målinger viser desværre, at isen er blevet meget tynd, siden vi sidst havde frost. Vi åbner ikke for færdsel på isen før den er cirka 16-18 cm tyk – og som det ser ud nu, kan der godt gå lang tid før københavnerne kan finde skøjterne frem. Men vi måler hver dag, og så snart isen er sikker, står det på vores hjemmeside, siger Jon Pape, der er centerchef i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Mange søer bliver aldrig sikre nok

Mange københavnske søer og tilfrosne områder i havnen og ved kysterne bliver aldrig åbnet for færdsel, fordi erfaringen viser, at disse områder aldrig bliver sikre nok.Kastrup Fort åbner ikke for skøjteløb denne vinter på grund af omfattende beskæring af fortets skråninger, der betyder at en del træstykker, spåner og grene vil fryse fast til isen.

Eksempelvis bliver den nordlige del af Sortedamssøen aldrig åbnet pga. varmt vandudslip fra Rigshospitalet, mens den sydlige del af Skt. Jørgens Sø ikke bliver åbnet pga. springvandet og for mange siv.Til gengæld bliver Kirkemosen i Utterslev Mose forvandlet til en 5.000 m2 stor skøjtebane, når isen er tyk nok.