Arkivnyhed - kan være forældet

Indvandrere ser lyst på deres jobmuligheder

08.01.2015
Nogle borgere i København fra ikke-vestlige lande oplever at blive fravalgt til job, men bevarer motivationen og tror på job.

Ledigheden i København blandt borgere med ikke-vestlig baggrund er over dobbelt så høj som blandt borgere med dansk baggrund.

I København udgør de en sammensat gruppe med meget forskellige forudsætninger og behov. Der er både tale om højt uddannede specialister og personer uden basal viden om, hvad det vil sige at have et job. Næsten hver fjerde har svært ved at forstå og begå sig på dansk.

Der findes i dag ikke en systematisk viden om målgruppen, der kan sikre det rette match mellem deres behov og jobcentrets indsats. Det konkluderer analysefirmaet Mploy efter at have interviewet indvandrere og efterkommere og analyseret deres forudsætninger og behov for hjælp.

Det er Mploys vurdering, at man ikke nødvendigvis skal opfinde særlige indsatser for at lette deres adgang til arbejdsmarkedet, men snarere sammensætte eksisterende tilbud til deres behov.

Forventer job
To ud af tre ledige borgere med ikke-vestlig baggrund forventer, at de har et job inden for tre måneder. Og det selv om næsten halvdelen oplever at blive siet fra på grund af deres etnicitet, uddannelse, alder og lignende. 

En af dem, der har håbet i behold, er den 36-årige it-ingeniør Firoz Hossain, der kom til Danmark fra Bangladesh i 2009 på green card-ordningen. Han har arbejdet i Kvickly og har flere gange været tæt på at lande ønskejobbet i blandt andet Kriminalforsorgen og Aalborg Kommune.

”Jeg har gode faglige kompetencer og ser optimistisk på fremtiden. Jeg søger job med it-support og it-sikkerhed. De samtaler, jeg har været til, er gået godt. De fleste job er i København, men jeg er parat til at flytte langt efter et job”, fortæller Firoz Hossain, der godt er klar over, at det danske sprog lige nu er hans største udfordring. 

Akademikere mindre optimistiske
Ikke alle ser lige så lyst på deres jobmuligheder. Borgere med en akademisk uddannelse er mindre positive. Næsten en tredjedel af de højtuddannede fortæller, at de aldrig bliver inviteret til jobsamtale.  

Kontaktperson: 
Kontorchef Pernille Kjeldgård 
E-mail: SY97@bif.kk.dk
Tlf: 27 13 53 27

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.