Arkivnyhed - kan være forældet

Ikoniske gadebænke forsvinder i København

29.06.2017
I 2017 er 45 af de grønne københavnerbænke blevet stjålet fra byens gader og grønne områder.

Tyverierne løber op i næsten en halv mio. kr.

Københavnerne bruger flittigt byens bænke, når kaffen skal nydes i sommersolen, eller gåturen kræver et lille hvil.  Desværre må flere trætte ben i øjeblikket kigge langt efter deres normale stambænk, da der siden årsskiftet er sket en kraftig stigning i antallet af københavnerbænke, som forsvinder fra byrummet. Ifølge Teknik- og Miljøforvaltningen er der alene i år stjålet 45 af de karakteristiske grønne bænke forskellige steder i København:

'Det er ikke noget, vi tidligere har været plaget af i et sådant omfang, så det er en kedelig tendens, vi oplever i øjeblikket. Ikke alene koster det mange skattekroner at indkøbe nye bænke og montere dem.  Bænkene tjener også et vigtigt formål i byrummet og kan måske gøre forskellen på, om ældre mennesker eller københavnere med et bevægelseshandicap, kommer ud i byen,' siger serviceområdechef i Teknik- og Miljøforvaltningen Jon Pape.

Det er særligt områderne Amager, Brønshøj-Husum og Nordvest, der er hårdt plaget af bænketyve, men også Østerbro og Indre By har været ramt af tyverier tilbage i 2016. I Nordvest er der alene i 2017 forsvundet 21 bænke, mens der på Amager er stjålet 13 bænke.

'Det er tydeligt, at tyvene stjæler bænkene for at sælge dem videre. Vi kan se, at der er mange annoncer for københavnerbænke på diverse internetsider, så jeg vil opfordre folk til at sætte sig godt ind i sagerne, inden de køber en bænk, da den meget vel kan stamme fra et af de mange tyverier i København. Hvis en bænk fx bærer præg af graffiti eller anden slitage, kan det være et tegn på, at den har stået på gaden, og så er den med al sandsynlighed stjålet', siger Jon Pape, der samtidig opfordrer folk til at kontakte politiet, hvis de ser noget mistænkeligt.

Forvaltningen er nu i gang med at tyverisikre byens bænke for at standse tyverierne. Når de nyindkøbte bænke er blevet tyverisikret, vil de blive sat op, dér hvor de stjålne bænke stod før.

Teknik- og Miljøforvaltning har anmeldt bænketyverierne til Københavns Politi, som i øjeblikket efterforsker sagerne. Hvis du har set noget mistænkeligt eller har kendskab til sagerne, kan du kontakte Teknik- og Miljøforvaltningen på e-mail: byensdrift@tmf.kk.dk eller Københavns Politi på telefon 114.

Fakta

I 2017 er der stjålet 45 københavnerbænke. To bænke er forsøgt stjålet, og der er stjålet brædder fra yderligere syv bænke.

Tyverierne i 2017 fordeler sig således på bydelene:

  • Nordvest: 21
  • Amager: 13
  • Brønshøj-Husum: 11
     
  • Antal stjålne bænke i 2016: 14
  • Antal stjålne bænke i 2015: 2

Teknik- og Miljøforvaltningen har registreret 6458 bænke i København. Af disse er cirka 3.000 københavnerbænke.
En ny københavnerbænk koster cirka 9.000 kr., så der er stjålet bænke for knapt 450.000 kr. i årets først seks måneder.

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.