Arkivnyhed - kan være forældet

Hovedstadens værtskab bliver grønt

10.04.2014
Når Eurovision Song Contest rammer hovedstaden, er der ikke bare musik og fest på programmet.

København er udnævnt til European Green Capital 2014 under sloganet Sharing Copenhagen, og de grønne idéer kommer til at sætte deres tydelige præg på byen under Eurovision Song Contest 4.- 10. maj 2014. 

Økologi, bæredygtighed og miljø bliver omdrejningspunktet, når hovedstaden er vært for Eurovision Song Contest. Alt fra mad og drikke til aktiviteter, transport og affaldssortering kommer til at foregå med størst mulig omtanke for de grønne løsninger, som Region Hovedstaden og København er så kendte for.

De mange tusinde gæster, som skal til og fra B&W Hallerne, kan benytte sig af både busser og havnebusser, men i høj grad også af de nye bycykler, der er udstyret med GPS og tablets med turistinformation.

Københavns Kommune lægger cykelsti hele vejen fra centrum til B&W Hallerne, så det nemmeste og mest miljøvenlige transportmiddel til og fra Eurovision Song Contest bliver den tohjulede.

”Vi ser frem til at byde besøgende velkommen til en af de mest bæredygtige byer i verden. Under Eurovision vil fokus på grøn transport og grønne aktiviteter på Fan Milen være med til at vise, at København er en bæredygtig og blå by, hvor man kan drikke vand fra hanen og cykle sikkert, hvilket også er noget af det, der har medvirket til, at København er udnævnt til europæisk miljøhovedstad 2014,” siger overborgmester Frank Jensen.

Den midlertidige landsby, Eurovision Village, som bygges på Gammeltorv og Nytorv i København, og Fan Milen, som bliver hovedpulsåren, der forbinder pladserne langs Strøget, bliver epicentret for de gratis publikumsoplevelser. Her vil der være miljøvenlige aktiviteter for hovedstadens borgere og besøgende.

Drikkevand i verdensklasse
At Danmark har noget af verdens bedste drikkevand, vises helt konkret under Eurovision, når der i tillæg til de eksisterende drikkefontæner stilles vandbarer op til den officielle åbningsceremoni på Rådhuspladsen 4. maj, og i Eurovision Village på Gammeltorv. Her vil HOFOR lange gratis dansk drikkevand over disken. Også op til showene i B&W Hallerne på Refshaleøen vil der være gratis vand at hente i Aqua Bar.

”Vores rene drikkevand er et godt eksempel på den bæredygtige balance, vi gerne vil have i regionen. Vi skal både have plads til den store metropol og alt, hvad det fører med sig, men samtidig skal vi passe godt på vores natur og sikre os, at fremtiden også bliver grøn, siger formand for Region Hovedstaden,” siger Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen.

Rullegræs og karsevægge
At København er et grønt åndehul med et stigende fokus på bl.a. urban gardening vil både udenlandske besøgende og københavnere få mulighed for at opleve i Eurovision Villages grønne byrum.

Det grønne byrum er opbygget af rullegræs, planteposer og karsevægge. Det er Miljøpunkt Indre by-Christianshavn, der står bag aktiviteterne, som omfatter plantning af krydderurter, pesto lavet af vilde planter, engangsurtepotter af avispapir, hvori der plantes frø og meget mere. Miljøpunktet står også for en konkurrence om affaldssortering i løbet af Eurovision-ugen.

Økologisk gourmet-gadekøkken
Publikum i Eurovision Village kan spise sig mætte i økologisk gourmet-street food fra et bredt udvalg af mad fra AIDS-fondet/Cofoco, Gastrotrucken, NORD, Nordic Street Food, Timm Vladimirs Køkken, Spisevognen, DØP, Pølse Kompagniet og Kalles Kaffe.