Arkivnyhed - kan være forældet

Her kan du møde Hverdagsaktivisterne i sommerlandet

19.06.2019
Hverdagsaktivisterne er over 40 borgere med handicap, der er frivillige ved en række sociale arrangementer i København og omegn.

I morgen skal en gruppe aktivister være frivillige på Jazz i Haven på Amager, mens weekenden står på head-banging, metalmusik og øller på Copenhell.

Lars, Diana og Mikkel er frivillige i Hverdagsaktivisterne. Det betyder, at de kan melde sig til konkrete events, hvor de ønsker at være frivillige. Som frivillige deltager de på lige fod med andre og samler fx skrald ind. Mikkel var senest med til Copenhagen Marathon.

”Det var virkeligt varmt, og der var mange mennesker. Så jeg var ret presset, og det var svært at finde hinanden. Men det var også sjovt at være med til. Som Hverdagsaktivist tester jeg mine grænser og udvikler mig som borger. Der er mange forskellige opgaver, som jeg selv vælger, om jeg vil deltage i. Og det sociale samvær også betyder meget for mig”, siger han. 

Diana, der også var med på Copenhagen Marathon, er enig:

”Jeg møder nye mennesker og jeg har fået god ven, Vanitta, igennem Hverdagsaktivisterne. Når jeg er frivillig, så får jeg de negative tanker væk. Jeg er bekymret over besparelserne (på handicapområdet, red.), der betyder, at jeg kun kan gå i skole tre dage om ugen og ikke fem dage om ugen, som jeg gør nu. Jeg ville også gerne gå i skole i weekenden, hvis jeg kunne! Men fordi jeg bor på bosted, så kan jeg ikke det længere,” fortæller Diana, der går på Medieskolen Juno.

Diana var også frivillig ved det seneste folketingsvalg, hvor hun delte stemmesedler ud. 

Miljøruten ryder op på Amager

Hverdagsaktivisterne har tråde ud mange steder på handicapområdet. Lars er en del af Miljøruten, der hver torsdag samler skrald ind på Amager. Lars er ikke så hurtig på fødderne, til gengæld kan han spotte cigaretskodder på lang afstand.

”Det er dejligt at komme ud, og så får jeg motion. Nogle gange er vi syv på ruten, andre gange tæt på 20. Det er forskelligt hver gang”, siger han. 

Camilla Køhler Karlsson er projektleder på Hverdagsaktivisterne. Hun fortæller, at mange events selv kontakterne aktivisterne for at få dem ud. 

”Vi har en ambition om at blive 150 aktivister og det er slet ikke urealistisk. Mange kender os igennem forskellige netværk, og vi siger ikke nej til opgaver. Fx er vi netop blevet inviteret ind på Rådhuset til Kulturnatten og det kan vi jo ikke sige nej til”. 

Hverdagsaktivisterne finder også selv på arrangementer, som de gerne vil deltage i.

”I efteråret starter vi også et forløb op for projektmagere, sådan at vi selv kan lave events, hvis et bosted gerne vil have en vejfest eller arrangere en gå-tur”.

I efteråret starter også et call-center, Venskabslinjen, hvor borgere med handicap fra hele landet er velkomne til at ringe ind. 

Sådan ser sommerprogrammet ud: 

D. 15. juni: Tour De Amager

D. 20. juni: Jazz i Haven

D. 21. juni Copenhell

Uge 33: Copenhagen Pride

D. 24. august: Silly Walks (Hverdagsaktivisternes eget arrangement)

D. 5/6. september: Ungdommens Folkemøde

8. september: Fælledens Dag

27. september: Frivillig Fredag

Fredag inden efterårsferien: Kulturnat på Rådhuset

Kontakt