Arkivnyhed - kan være forældet

Henrik Thiesen, leder af SundhedsTeam, modtager pris for sin indsats for socialt udsatte

12.09.2019
Henrik Thiesen er overlæge for udsatte i hele København og har gennem 20 år arbejdet på at skabe sundhedstilbud til udsatte mennesker.

Henrik Thiesen skabte i 2005 Københavns Kommunes opsøgende SundhedsTeam for hjemløse. Foruden at være leder af SunhedsTeam, så er han overlæge for hjemløseklinikker og stofindtagelsesrum i hele Københavns Kommune.

Fonden Novavi-Prisen, der første gang blev uddelt i 2017, gik i går til overlæge Henrik Thiesen for netop hans mangeårige indsats for det brobyggende arbejde mellem den enkelte borger og sundhedssystemet, og for hans indsats for socialt udsatte på tværs af social- og sundhedsområdet. 

”Henrik Thiesens arbejde tager udgangspunkt i den enkelte borgers konkrete behov og ressourcer og gør en forskel lige der, hvor misbrugerne og andre socialt udsatte færdes. Der er tale om en indsats langt ud over det sædvanlige, og Henrik går om nogen i spidsen for, at forebyggelse og behandling af misbrug er af enorm betydning for de ramte, de pårørende og for samfundet,” siger Mikael Jakshø, der er direktør for Fonden Novavi. 

Ikke muligt uden kommunen

Henrik Thiesen er glad for prisen, der ud over anerkendelsen er på 150.000 kr. 

”Jeg vil gerne sige en stor tak til Novavi og komiteen for at udvælge mig til at modtage årets Fonden Novavi-Prisen. Jeg er utroligt glad og meget, meget beæret over at være udvalgt til at få denne pris. Arbejdet med at skabe bedre sundhedsforhold for mennesker med svært udsatte liv ville ikke være muligt, hvis ikke min kommune havde afsat midler til at grundlægge det team, som nu trofast er mødt på arbejde i snart 15 år, og som danner den reelle baggrund for, at vi kan hjælpe og behandle den enkelte. Så prisen er en fælles pris til hele teamet,” siger overlæge Henrik Thiesen. 

Over de kommende to år vil Henrik Thiesen og Sundhedsteamet udbygge samarbejdet mellem det sundhedsfaglige og det socialfaglige. Og det er der brug for: 

”Vores patienter har en forventet levetid, som er omkring 20 år kortere end den forventede levetid for resten af befolkningen, og de sygdomme, de udsatte borgere ofte er plaget af, ligner den sygelighed, som prægede Danmark for 100 år siden. Det kan og skal vi gøre bedre, så det gør vi,” siger Henrik Thiesen.

Om Fonden Novavi

Fonden Novavi arbejder for mere fokus på forebyggelse og behandling af misbrugsproblemer – og ikke mindst for, at flere kommer i behandling. Novavi har over 50 års erfaringer med alkoholbehandling, de fleste år dog under et andet navn. Indtil december 2016 hed vi nemlig Fonden Lænke-ambulatorierne i Danmark. Lænke-ambulatorierne var en udløber af den frivillige organisation Landsforeningen Lænken, der stadig laver et fremragende arbejde, og som vi hos Novavi stadig har et tæt samarbejde med. 

Ud af de godt og vel 147.000 danskere, der lider af alkoholafhængighed, er kun 15.000 i behandling. Det svarer til, at blot 10 % modtager behandling. På stofmisbrugsområdet er tallene ikke helt så beskæmmende. Ifølge de seneste officielle tal er der 33.000 stofmisbrugere og ca. halvdelen er i behandling. Hvad angår alkoholafhængighed accepteres en sådan grad af underbehandling, ifølge Fonden Novavi, ikke i andre dele af sundhedssektoren. Og på stofmisbrugsområdet fagfolk bekymrede for, at der bag tallene gemmer sig en endnu større gruppe, der ikke er i behandling.

Fonden Novavi er en not-for-profit virksomhed, hvis primære aktivitet er rådgivning og behandling indenfor alkohol- og stofafhængighed. Novavi arbejder hver dag for at de mennesker, vi støtter, rådgiver og behandler, får et styrket liv, hvor afhængighed ikke styrer livet.

Kontakt

Pressechef Thomas Søie Hansen

Pressechef
Socialforvaltningen
+45 20 52 97 86