Arkivnyhed - kan være forældet

Hej cyklist, er der plads til forbedring?

21.09.2015
Flere end 300.000 københavnere cykler hver dag, og det giver til tider voldsom trængsel på en hel del af byens cykelstier.

Det bliver mere og mere populært at tage cyklen i København, og det skaber især i myldretiden pres på cykelstierne, som kan resultere i uhensigtsmæssige situationer. Samtidig er der som alle andre steder i trafikken også brodne kar blandt cyklisterne, og derfor søsætter Københavns Kommune i dag en adfærdskampagne målrettet cyklister, der skal minde om at køre hensynsfuldt. Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) glæder sig til kampagnen rammer gadebilledet.

- Vi bliver hele tiden flere københavnere på byens cykelstier. Det kalder på et behov for at skabe mere kapacitet, så der både er plads til forælderen, der følger sit barn til skole, og til cyklister med meget mere fart på – uden at det opleves utrygt at færdes på vores cykelstier. Vi udvider cykelstierne over hele byen, men plads gør det ikke alene, og derfor sætter vi med denne kampagne nu fokus på at få de mindre hensynsfulde cyklister til at køre pænere og dermed skabe mere tryghed for alle på cykelstierne, siger Morten Kabell.

Kampagnen kommer til at rette særligt fokus mod de situationer, der er udpeget som de mest konfliktfyldte af såvel cyklister, bilister som fodgængere. Det omfatter blandt andet fokus på manglende tegngivning og vigepligt ved busstoppesteder.

- Mere plads på cykelstien er det primære ønske i forhold til at skabe mere tryghed, og herefter er det faktisk et ønske om mere hensyntagen fra andre cyklister. Over halvdelen af de københavnere, som sjældent eller aldrig cykler, ville cykle mere, hvis trygheden øges. Den ændring kan kampagnen være med til at skabe. Størstedelen af københavnerne kører fornuftigt, men vi ser desværre også en mindre gruppe cyklister, som ignorerer regler og medtrafikanter – og hvor der er plads til forbedringer, lyder det fra Morten Kabell.

Københavnerne kommer til at møde kampagnen Sikker Cykelby på gadeplan, hvor plakater, lysaviser og fodhvilere vil minde om de gode cykelvaner og opfordre til at køre sikkert. Cyklisterne vil dels møde konkrete og handlingsanvisende tiltag på 12 særligt udvalgte lokationer som fx Dronning Louises Bro og Kongens Nytorv, hvor der er særligt pres på myldretidstrafikken. Dels vil der være en mere generel kampagneindsats, der dækker hele byen.  Sideløbende vil der køre en buskampagne målrettet buspassagerer og cyklister, der informerer om vigepligt via animationsfilm på bussernes infoskærme, klistermærker på busdørene og plakater på bagenden af linje 5A.