Arkivnyhed - kan være forældet

Højteknologiske el-busser til københavnerne

29.10.2015
Movia sætter de støjsvage el-busser til linje 3A i drift efter sommeren 2016. Busserne får to opladerpladser ved hver endestation.

Derfor vil busserne i princippet kunne køre i døgndrift.

Det bliver finske Linkker som busleverandør og hollandske Schunk/Heliox som leverandør af tilpassede hurtigladestationer, der har vundet et europæisk udbud af to elbusser med ladestandere til et to-årigt forsøg.

I EU-udbuddet deltog flere europæiske busproducenter og producenter af ladeudstyr.

Det er første gang, at en by tilrettelægger anskaffelsen af el-busser som en europæisk udbudsrunde.

Busserne skal leveres i juni 2016. Movia planlægger at sætte dem i drift på linje 3A mellem Sydhavn / Valbyparken og Nordhavn i København efter sommeren 2016.

Grøn løsning

For københavneren betyder dette, at de kommer til at køre med meget støjsvage busser, der er ekstremt miljøvenlige. Desuden kan busserne indgå i den normale busdrift, da de lynoplades på 1½-3 minutter ved endestationerne i de normale driftspauser.

- Vi skal sikre, at alle, der transporterer sig gennem København, har nemt ved at vælge et grønt transportmiddel, som for eksempel el-busser.  Derfor glæder jeg mig over anskaffelsen af de to nye el-busser De skal med deres innovative teknologi bidrage til Københavns ambition om at blive CO2-neutral i 2025.

- På den måde bliver København en by, hvor et godt samarbejde med aktørerne er med til at udvikle og teste grønne kollektive transportformer. Derfor er jeg også glad for det gode samarbejde mellem Trafik- og Byggestyrelsen, Københavns Kommune, Trafikselskabet Movia, Linkker-Schunk/Heliox og E.ON, som leverer grøn el til projektet, siger Københavns overborgmester Frank Jensen.

Københavns Kommune har afsat 5 mio. kr. til et to-årigt forsøg med busserne. Trafikstyrelsen bidrager med yderligere 6,5 mio. kr. Movia er del af projektet både som rådgiver i forhold til systemvalg og som udbyder af den kollektive bustrafik for Region Hovedstaden, Region Sjælland og de 45 kommuner.  Som privat projektpartner leverer E.ON gratis elektricitet til forsøget. E.ON understreger, at strømmen er produceret af vedvarende energikilder.

(Foto: Politiken)