Arkivnyhed - kan være forældet

Højeste antal cyklister i København i 50 år

03.06.2013
1.270.000 km dagligt. Så mange kilometer cykler københavnerne om dagen.

Det er det højest antal cyklede kilometer de sidste 50 år og svarer til, at københavnerne cykler 30 gange rundt om jorden dagligt. Det viser tal fra Københavns Kommunes helt nye cykelregnskab, som giver en status på, hvordan København klarer sig som cykelby. 

Det samlede antal cyklede kilometer i København er steget med 36 pct. siden 1996. Og ser man på mængden af cyklister ved det såkaldte ’søsnit’, hvor cyklister kører fra brokvarterene til Indre By, er antallet af cyklister næsten fordoblet.

”København er stadig et stykke fra målet om at 50 % af pendlerne cykler til og fra arbejde i København. Jeg har derfor sikret rekordstore investeringer på 250 mio. kr. til bedre forhold for cyklisterne i 2013. Men vi skal også gøre det mere besværligt at være bilist. Det viser cykelregnskabet, at 69 % af københavnerne er enige i,” siger teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF).

At så mange vælger cyklen, gør at København kan vokse uden, at det går ud over byens mobilitet - f.eks sander byen ikke til i biler. Men de mange cyklister lægger også pres på at optimere og udbygge byens cykelstinet. Derfor udvider Københavns Kommune cykelstinettet massivt i disse år og består i dag af hele 429 km cykelsti, cykelbane eller cykelrute.
”Det kniber i dag med at få pendlerne til at tage cyklen over længere afstande. Men jeg er sikker på, at vi har fundet måden at lokke flere til at cykle over længere afstande. Vi er på vej med ni nye cykelsuperstier i hovedstadsregionen og salget af elcykler er stigende,” siger Ayfer Baykal.

Der er allerede åbnet to cykelsuperstier i Hovedstadsregionen. Her er erfaringen er, at der kommer ca. 10 pct. flere cyklister, hver gang en rute åbnes.  København er derfor sammen med omegnskommunerne i fuld gang med planlægge de næste cykelsuperstier.