Arkivnyhed - kan være forældet

Greater Copenhagen måler sig med konkurrenterne

23.06.2015
Ny nøgletalsrapport sammenligner Greater Copenhagen med konkurrerende metropoler i Nordeuropa og det øvrige Danmark og Sverige.

Greater Copenhagen er Nordeuropas trafikale centrum, tiltrækker mange internationale konferencer og turister og har et stærkt miljø for innovation og uddannelse. Det er blot nogle af de positive tendenser, der fremgår af nøgletalsrapporten, som Greater Copenhagen og Københavns Kommune lancerer op til det første topmøde på svensk grund i Kristianstad den 22. juni. Der er dog også udfordringer.

”Nøgletalsrapporten viser, at det går fremad med væksten, beskæftigelsen og infrastrukturen i Greater Copenhagen. Men den internationale konkurrence er benhård, og rapporten viser også, at vi på visse områder er bagefter byer som Berlin, Hamborg og Stockholm. Vi skal styrke regionen ved blandt andet at tiltrække flere internationale virksomheder”, siger overborgmester Frank Jensen (S).

Selv om Greater Copenhagen har oplevet en økonomisk vækst på 13 procent siden 2000, er der stadig plads til forbedring. Byer som Stockholm, Helsinki og Hamborg har haft højere vækst og beskæftigelse og flere udenlandske investeringer.

For at tiltrække internationale virksomheder og investorer har Greater Copenhagen allerede oprettet både et fælles modtageapparat – One-Point Entry - som håndterer henvendelser og opfølgning på udenlandske erhvervsdelegationer og også en fælles investorportal, hvor alle regionens kommuner kan udstille store byudviklingsområder samt bygge- og anlægsprojekter for at tiltrække internationale investorer.  

Nøgletalsrapporten 2015 indeholder de første målinger for hele Greater Copenhagen-samarbejdet på tværs af regionerne i Østdanmark og Sydsverige. Rapporten udgør en baseline for samarbejdet, og formålet med rapporten er fremover at måle på resultaterne, så der løbende kan sættes ind der, hvor der er udfordringer.

For mere information

 • Overborgmester Frank Jensen via pressechef Rikke Egelund, tlf. 3147 9497.

Fakta

 • Nøgletalsrapporten for Greater Copenhagen 2015 er udarbejdet af Københavns Kommune med bidrag fra Københavns Lufthavn, Copenhagen Capacity, Region Hovedstaden og Øresundsinstituttet. 
 • Den 22. juni præsenteres nøgletalsrapporten på Greater Copenhagens topmøde i Kristianstad.

 

Udvalgte positive tendenser i nøgletalsrapporten 2015

 • Greater Copenhagen vokser befolkningsmæssigt, og i 2025 forventes der at være over 4 mio. indbyggere i regionen. Det vil være en stigning på 17 pct. fra 2000.
 • De danske regioner i Greater Copenhagen står for ca. 48 pct. af Danmarks samlede BNP, mens Region Skåne står for ca. 11 pct. af Sveriges BNP.
 • Greater Copenhagen er Nordeuropas trafikale knudepunkt med Nordeuropas største lufthavn.
 • Greater Copenhagen har 12 universiteter og højere læreanstalter, og flere af universiteterne rangerer blandt verdens bedste. I 2014 var der ca. 160.000 studerende og ca. 10.000 Ph.d.-studerende i regionen. I Greater Copenhagen ekskl. Skåne har over 30 pct. af arbejdsstyrken en lang eller mellemlang videregående uddannelse.
 • Siden 2008 er cirka halvdelen af alle nye virksomheder i Danmark etableret i Greater Copenhagen ekskl. Skåne, og over halvdelen af patent- og varemærkeansøgninger i Danmark stammede i perioden 2000-2013 herfra.

 

Udvalgte udfordringer 

 • Fra 2000 til 2011 har Greater Copenhagen haft den laveste vækst pr. indbygger sammenlignet med Stockholm, Helsinki, Berlin og Hamborg.
 • I perioden 2007-2013 ligger Greater Copenhagen under beskæftigelsesniveauet i både Oslo og Stockholm.
 • Der er færre udenlandske investeringer og heraf skabte job i Greater Copenhagen end i Hamborg, Berlin, Helsinki, Amsterdam og Dublin.