Arkivnyhed - kan være forældet

Grønne cykelruter giver fredelige ture gennem byen

15.06.2015
På de grønne cykelruter oplever cykelfolket større tolerance, mindre forurening og bedre plads til alle aldersgrupper.

Med hundredtusindvis af daglige cykelture kan det sommetider være trangt med pladsen på cykelstierne i København. Især i myldretiden fokuserer mange på blot at komme hurtigst muligt fra A til B, men flere og flere finder nu værdi i de grønne cykelruter, som tilbyder helt andre vilkår og oplevelser for cykelfolket.

Her er bedre plads og en oplevelse af større tolerance, og det gør stierne til et oplagt valg for fx børnefamilier. 

I øjeblikket findes der 58 km grønne cykelruter i København, og der er fundet penge til yderligere seks km. Desuden er der planer om yderligere 51 km fremadrettet, og erfaringerne viser, at det giver god mening at etablere dem.

Fx viser nye tal, at 79 % af københavnerne mener, at det er vigtigt med grønne cykelruter væk fra de store indfaldsveje. Her nyder københavnerne den ekstra plads og de grønne omgivelser, hvor de føler sig trygge i ly fra trafikstøj og luftforurening. Et godt eksempel på brugen af de grønne cykelruter findes på den fire km lange Nørrebrorute. Her cykler fire gange så mange børn på egen cykel i sammenligning med børnene på den nærliggende Jagtvej.

De grønne cykelruter er dog for alle, understreger Teknik- og Miljøborgmester Morten Kabell, og de er med til at skrive den samlede fortælling om cykelbyen København: 
- Københavnerne elsker at tage cyklen, men jeg er sikker på, at billedet havde set anderledes ud, hvis vi ikke tilbød dem ordentlige forhold at cykle i. København er nu adskillige gange blevet kåret til verdens bedste by at leve i, og jeg er overbevist om, at vores grønne cykelruter har noget at sige i den forbindelse. At tage cyklen gennem vores grønne og blå byrum er jo en del af essensen af fortællingen om og oplevelsen af København.

Alene på Nørrebroruten er der dagligt over 8000 cyklister i alle aldre, og her er der sket en stigning på 50 procent på fire år. På Bryggebroen og Cykelslangen, der forbinder Søruten og Universitetsruten, og hvor cyklisterne udover den grønne natur også oplever det ”blå”, fordi de ligger langs havnen og søerne, er der dagligt hhv. ca. 15.000 og ca. 12.000 brugere på cykel – en stigning på mere end 300 procent siden 2006, hvor Bryggebroen stod færdig og en stigning på omkring 60 procent siden 2010.

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.