Arkivnyhed - kan være forældet

Fritidsjob holder unge væk fra gaden

18.04.2013
Over 3000 unge har fået et fritidsjob via Københavns Kommune. Jobbet gør dem klar til arbejdsmarkedet og er et godt alternativ til gaden.

Et fritidsjob på en restaurant, i en butik eller i en biograf kan være et godt alternativ til gaden for udsatte unge. Gennem de seneste fem år har Jobcenter Københavns Ungecenter formidlet over 3.000 private og offentlige fritidsjob til unge - primært i Københavns udsatte byområder. Alene i første kvartal af 2013 er 165 private fritidsjob blevet videreformidlet til byens unge.

”Et fritidsjob giver ikke bare lommepenge til tilværelsen som ung, det giver også de første erfaringer med arbejdslivet og en oplevelse af, at der er nogen, der har brug for en. Et fritidsjob kan gøre hele forskellen i forhold til, hvilken løbebane man vælger i livet, og derfor er fritidsjobordningen så værdifuld”, siger overborgmester Frank Jensen (S).

”Jeg er meget optaget af, at vi i vores ungejobcenter giver vores unge københavnere, ikke mindst dem fra vores udsatte områder, gode livsmuligheder. Det har de brug for, og her er fritidsjobs et rigtig godt værktøj. Vi ved, at fritidsjobs øger chancerne for, at de unge senere får en uddannelse og et arbejde. Det giver ikke bare de unge penge på kontoen. Det giver også øget livskvalitet, og det er vi som samfund forpligtet til at levere”, siger Anna Mee Allerslev (R).

Størstedelen af de unge, der har fået fritidsjob i 2013 er blevet ansat i butikker og restaurationsbranchen.

En undersøgelse fra Center for boligsocial udvikling (CFBU) fra 2012 viser, at unge fra udsatte boligområder, der havde et fritidsjob som 15-årige, er meget mere tilbøjelige til at være i beskæftigelse eller uddannelse som 19-årige end de, der ikke har haft et fritidsjob. Som 19-årige var 92 procent af de tidligere fritidsjobbere i beskæftigelse eller uddannelse, mens det gjaldt for blot 65 procent af dem, der ikke havde haft et fritidsjob.

Blot 24 procent af de unge i udsatte boligområder har et fritidsjob, hvilket er halvt så mange som på landsplan, viser undersøgelsen. Fritidsjob har desuden også positiv betydning for indvandrere og efterkommeres beskæftigelses- og uddannelsessituation, viser en undersøgelse fra Rambøll fra 2009.

Københavns Kommunes mål er, at der skal formidles 600 offentlige og private fritidsjob til unge i 2013.

Fakta

Københavns Kommunes fritidsjobindsats blev etableret i 2008 og har som formål at skabe private og offentlige fritidsjob til unge københavnere i alderen 15-17 år.
Indsatsen består af flere dele, heriblandt:

  • At oprette ca. 600 offentlige og private fritidsjob i 2013.  
  • At gøre private virksomheder opmærksomme på muligheden for via Fritidsjobindsatsen, at finde fritidsjobbere og studiejobbere som matcher virksomheden
  • At afholde eksterne og interne fritidsjobsøgningskurser, og individuelle samtaler med unge i alderen 15-17 år, som søger et fritidsjob og unge under 25 år der søger et studiejob.
  • Fritidsjobindsatsen er i 2012 og 2013 finansieret via midler fra København Kommunes Beskæftigelsesaftale, midler fra "Sikker by" og Arbejdsmarkedsstyrelsen i 2013.
  • Fritidsjobindsatsen har indgået samarbejdsaftaler med Helhedsplaner, Hotspot Nørrebro, NGO'er og aktører, som blandt andet har fokus på at hjælpe de unge med ansøgninger og CV samt forberede dem til jobsamtalen.