Arkivnyhed - kan være forældet

Forbered dig på skybrud

25.06.2015
Sommeren er højsæson for de helt store regnskyl, og vil du være sikker på at undgå vand i kælderen, skal du selv sikre dit hjem.

Sommeren er højsæson for de helt store regnskyl, og arbejdet med at beskytte København mod oversvømmelser har længe været i fuld gang. 

Kloakker flød over, og kældre og veje stod under vand, da regnen igen væltede ned over København under skybruddet den 31. august sidste år. I 2010 og 2011 oplevede København også voldsomme skybrud, der har forårsaget skader for over 7 milliarder kroner. 

”Skybrud er blevet en del af vores hverdag, og derfor skal vi gøre byen mere robust, så man kan bo i København uden at frygte for vandmasserne. Det er en stor og kompliceret opgave, som vi allerede har taget fat på, men som tager mange år at realisere. Samtidig er det vigtigt, at københavnerne også selv husker at sikre deres ejendom eller boligforening,” siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell.

Byen er bedre sikret

Siden de voldsomme skybrud i 2010 og 2011, hvor det især gik ud over Østerbro, Indre By og Vesterbro, har Københavns Kommune og HOFOR, hovedstadsområdets forsyningsselskab, arbejdet med flere projekter, som skal klæde byen bedre på til skybrud. Blandt andet er der etableret fire store nødudløb til havnen. Udløbene åbner automatisk, når vandstanden i kloakkerne når en vis højde, og sikrer dermed, at der bliver bedre plads i kloaksystemet.

Ligeledes er der etableret skybrudsriste med udløb til kanalerne i Indre By omkring Højbro Plads, Nationalbanken, Holmens Kirke, Toldbodgade nord og Havnegade. Dermed er hele området sikret bedre mod regnvandet, som i 2011 oversvømmede de mange kælderrestauranter og -butikker, der forblev tørre under skybruddet sidste sommer takket være de nye riste og kanaludløb.

”Indsatsen virker, men der er lang vej igen. Vi er i gang med at omforme hele byen, så den kan rumme regnen. Hvor det er muligt, vil vi lede vand væk på overfladen og samtidig skabe nye rekreative byrum, så vi samtidig gør byen bedre at bo i,” siger Morten Kabell.

Borgerne har også et ansvar

Trods de nye skybrudsinitiativer vil det københavnske kloaksystem blive overfyldt under voldsom ekstremregn. Derfor bør københavnerne også tage del i forberedelserne og sikre sig imod at få vand i kælderen.

”Hvis man som husejer bruger sin kælder til at opbevare ting, så er det en rigtig god idé at installere fx højvandslukkere, lukke afløb i kældergulvet, sikre nedgangen til kælderen eller på andre måder forhindre, at vand trænger ind og ødelægger ens ting,” siger specialist Jes Clauson-Kaas fra HOFOR.

Og det kan godt betale sig at sikre kældre og nedgange. Sidste år oplevede rigtig mange københavnere, at deres kældre blev oversvømmet, fordi kloakkerne var så fyldte, at vandet blev presset tilbage gennem kloakledningerne og op af gulvafløb og toiletter. 

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.