Arkivnyhed - kan være forældet

Folketinget svigter de udsatte i København

04.11.2016
  • ""
Regeringen har sammen med resten af satspuljepartierne valgt at barbere særtilskud på i alt 58 millioner kroner væk.

I et snuptag, og som en tyv i natten, har regeringen skåret over 50 millioner kroner væk som et led Satspuljeaftalen for 2017. Penge, som før er gået til at hjælpe udsatte borgere i København; de hjemløse, stofmisbrugerne og de psykisk sårbare.

Siden 2003 har Københavns Kommune modtaget 58 mio. kr. i særtilskud til arbejdet for de socialt udsatte, men i et hug skærer regeringen og satspuljepartierne næsten det hele væk.

"Det er uforståeligt, at regeringen er så meget efter København, at det nu skal gå ud over byens absolut svageste. Her taler vi om alvorligt udsatte mennesker, der kæmper med hjemløshed, prostitution og massive misbrugsproblemer," siger overborgmester Frank Jensen.  

Frank Jensen og socialborgmester Jesper Christensen har gentagne gange råbt vagt i gevær over for regeringen, da det her vil få alvorlige følger.  

"Det er uforståeligt, at regeringen er så meget efter København, at det nu skal gå ud over byens absolut svageste. Her taler vi om alvorligt udsatte mennesker, der kæmper med hjemløshed, prostitution og massive misbrugsproblemer," siger socialborgmester Jesper Christensen (A). 
  
Jesper Christensen har gentagne gange råbt vagt i gevær over for regeringen, da det her vil få alvorlige følger. 

"Det er et enormt svigt, at Karen Ellemann nu straffer nogle af samfundets absoluts svageste," siger socialborgmester Jesper Christensen og fortsætter:

"For at undgå at må lukke herberger, at hjemløse blive ladt i stikken og kommunens misbrugsbehandling bliver kraftigt beskåret, må vi nu i gang med en yderst vanskelig øvelse med at se, om vi kan finde de mange millioner kroner, som Folketingets partier har taget. Det her kommer helt sikkert til at gå udover de socialt udsatte på den ene eller anden måde. Karen Ellemann har sat mig i en utaknemmelig situation. Men jeg vil gøre alt hvad der står i min magt for at færreste muligt kommer til at lide nød," siger Jesper Christensen.
  
 Fra årsskiftet mangler Københavns Kommune knap 50 millioner kroner, som hidtil har været brugt til at:

• Tilbyde hjemløse en varm seng om natten
• Sikre døgntilbud for de psykisk sårbare
• Hjælpe stofmisbrugerne ud af deres misbrug
• Hjælpe prostituerede videre i livet
  
Men de indsatser er der nu ikke længere penge til, og det kan gøre en svær livssituation værre, hvis hjælpen fra København hører op.
  
Særtilskuddet til Københavns Kommune er givet, fordi kommunen huser over 25 procent af alle landets stofmisbrugere og hjemløse. Til sammenligning bor kun 10 procent af Danmarks samlede befolkning i byen.

Københavns Kommune løfter altså en meget større social opgave end andre kommuner og tager dermed også nationalt ansvar for landets svageste.

Kontakt

Pressechef Thomas Søie Hansen

Pressechef
Socialforvaltningen
+45 20 52 97 86