Arkivnyhed - kan være forældet

Fokus på unges rettigheder

13.09.2017
Ved Ungdommens Folkemøde blev unge både klogere på deres egne holdninger – og på deres rettigheder

Der var masser af oplæg, debat og sjove indslag på programmet i Know Your Rights! teltet ved Ungdommens Folkemøde. Her blev unge både klogere på deres egne holdninger – og på deres rettigheder. SOFs Ungepanel har startet initiativet, for at få større fokus på unges rettigheder.

I sidste uge var omkring 36.000 unge samlet til Ungdommens Folkemøde i Søndermarken på Frederiksberg. Folkemødet er en todages festival, hvor unge, politikere og organisationer mødes i øjenhøjde for at diskutere aktuelle emner. Med slagordet Know Your Rights! brugte SOF sammen med Børns Vilkår anledningen til at sætte fokus på unges rettigheder.

SOF Ungepanel havde taget initiativ til deltagelsen i folkemødet, fordi de er optagede af, at mange unge mangler viden om deres egne rettigheder. Derfor hjalp programgruppen for Tæt på Familien sammen med U-turns tænketank med at arrangere deltagelsen i Ungdommens Folkemøde.

”Vi tog udgangspunkt i temaer fra Ungepanelets arbejde og udviklede på den baggrund programmet for begge dage. Flere af de unge har været meget engagerede i udviklingen af både koncept og indhold. Nogle af dem var endda med i vores telt som frivillige”, siger Hallur G. Thorsteinsson, programchef for Tæt på Familien.

”Virkelig godt initiativ”
Ved Ungdommens Folkemøde deltager unge fra hele landet, fordi de er engagerede i en forening, et politisk parti eller som en del af deres undervisning. Og i løbet af de to dage blev det tydeligt, at det ikke kun er Ungepanelet, som er optaget af rettigheder. Der var travlt i rettighedsteltet ved en række debatter, der bl.a. satte fokus på hævnporno, byrummet i København og sagsbehandlingen i børnesager.

”Det er virkelig godt, at nogen tager initiativ til at tale om det. Privilegerede unge som mig tænker jo ikke over unges rettigheder. Det er så nemt at glemme, at alle ikke er så heldige som mig. Man burde sætte fokus på, at netop privilegerede unge som mig kan hjælpe unge, der har det svært. Det er jo noget, man bare overlader til de voksne”, fortalte Idun Hatelius-Eriksen, 17 år, efter at have diskuteret unges rettigheder med politikere fra en række ungdomspartier ved dagens speeddating.

Dagen efter kunne teltets gæster speeddate frivillige organisationer, som bl.a. arbejder med unges rettigheder. Samtalerne var en øjenåbner for mange, og de gjorde et særligt indtryk på Anna Jorn Dalsen, 16 år:

”Jeg var nysgerrig på, hvad organisationerne laver helt specifikt. Hvad får du lov til at lave, når du bliver frivillig hos dem? Jeg var også meget interesseret i at høre om forskellene mellem os og andre lande. Det er fedt at lære mere om hvor godt, vi egentlig har det, så vi værdsætter det og værdsætter vores rettigheder.”

Mange unge mangler viden
Begge dage i Know Your Rights! teltet startede med det populære arrangement, Menneskebiblioteket. Her havde festivalens gæster muligheder for at låne en menneske-bog og høre historien om et anderledes ungdomsliv. Der var unge, som fortalte personlige beretninger om psykisk vold, at være konverteret til en anden religion og livet med sygdom eller handicap.

”Jeg synes ikke, at unge ved nok om deres rettigheder. Man skal vide, hvad éns rettigheder er, så man kan gå op til kommunen og ved, hvad man kan bede om. Unges rettigheder er for eksempel retten til at have et sted at bo. Det har jeg fået nu. Og det er jeg sindssygt glad for”, siger Nabil, 19 år, der i Menneskebiblioteket delte historien om de seneste to år af hans liv, hvor han var hjemløs.

Udover Menneskebiblioteket var teltets Kahoot quiz om unges rettigheder meget populær. Der blev startet en ny quiz, hver gang en gruppe unge var klar. Og da festivalen var ovre, var det samlede resultat af quizzen, at der var kommet flere forkerte svar end korrekte. De unge havde fx svært ved at svare på, om p-piller og abort kræver deres forældres samtykke.

”Quizzen har bekræftet, at mange unge mangler viden om deres rettigheder. For os er det også vigtig viden, at de unge var usikre på emner, der involverer de sociale myndigheder. Det var bl.a. de færreste, der kendte til deres egne rettigheder i en skilsmisse, hvor forældre, der står i en svær situation, kan komme til at tage beslutninger på deres barns vegne”, siger Hallur G. Thorsteinsson.

Rettighedskonference til december
Det er altså god grund til at fortsætte arbejdet med at styrke unges viden om deres egne rettigheder. Lige nu bliver der samlet op på alle erfaringerne og dialogerne fra Ungdommens Folkemøde. Den viden skal bruges til det videre arbejde i Ungepanelet og til udviklingen af fremtidige Ungeforum-aktiviteter.

Erfaringerne bliver også brugt i planlægningen af en rettighedskonference i Nørrebrohallen den 6. december. Konferencen er primært for unge, men også for relevante fagfolk i Socialforvaltningen. Det bliver igen primært programgruppen for Tæt på Familien, som står for arrangementet, men i samarbejde med Børns Vilkår, Børnerådet, U-turns tænketank og Hørt Ung KBH.

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.