Arkivnyhed - kan være forældet

Flink i uniform

06.08.2015
Når lokalbetjent Thor besøger det psykiatriske bosted, Thorupgården, er det ikke udsædvanligt, at beboerne stimler sammen om ham.

En beboer spørger ind til mærkerne på uniformen, en anden til udstyret i læderbæltet. Så viser Thor radio, peberspray og håndjern. Andre vil gerne slå ham i billard eller bare sige hej. Og det er især for at sige hej, at Thor kommer på besøg på Thorupgården, som huser 112 beboere med socialpsykiatriske problemer. Problemer, der ofte har resulteret i en helt anden og negativ omgang med politiet end den, der finder sted omkring et billiardbord på en solbeskinnet
fredag morgen.  

”Beboerne har ofte mødt politimænd i uniform, når de fx er blevet tvangsindlagt, der har været uro på et bosted eller i forbindelse med køb og salg af stoffer. Så jeg er bevist om, hvordan de ser mig som politi, så jeg kan give dem tryghed og vise, at jeg faktisk ikke er her på grund af ballade, men fordi jeg gerne vil tage en sludder og en kop kaffe”, fortæller han. 

Centerchef på Center Nørrebro Britta Gerd Hansen siger, at der er et helt særligt trick, som Thor benytter. 

”Han smider jakken, når han kommer. Når beboerne oplever at politiet kommer forbi uden tjenstlig grund, smider jakken og tager sig tid til en kop kaffe og en snak, så overtager nysgerrigheden ofte over mistænksomheden.  Og så kan det blive nemmere at tale om svære ting, når man kan tale om de lette”, fortæller hun. 

”Det kan være nogle af de unge beboere der har haft en hård opvækst med vold og stoffer, som de kan have lyst til at fortælle politiet deres version af.”

I dag spiser betjenten morgenmad med beboere og personalet. Der er sat buffet frem med brød, ost, kaffe og juice, og så kan man selv vælge om man vil indtage den inde i caféen eller ude på terrassen med udsigt til kvarteret og i behagelig afstand til trafikken på Åboulevarden.

”Vi har jo Nørrebros bedste terrasse”, smiler centerchefen, mens en kvindelig socialrådgiver insisterer på at banke betjenten i billard senere på formiddagen. 
4. salen på Thorupgård er forbeholdt unge over atten år. Her oplever personalet en holdningsændring hos beboerne. For når omgangen med politiet er præget af fælles jargon og referencerammer, så finder politiet generelt, at det er lettere at nedtrappe eskalerende vold og lignende sager, når man er et kendt ansigt på stedet. Derfor deltager de også i beboermøder, hvor der ofte finder en god og livlig debat sted.

Når Thor møder på arbejde på stationen, tjekker han altid døgnrapporten så han har føling med stedet, og kan tage ud og få en snak med beboere om eventuelle episoder der måtte have været foregående dag eller nat. 

"Så kan vi ofte tale stille og roligt om tingene og finde en fredelig udvej. Det er også rart for personalet at få afrapporteret hvad der er sket, da de involverede betjente ofte kun har beskrevet situationen i stikord”, fortæller han.

Det er lokalpolitiet selv, der har taget initiativ til ordningen. De kommer også på andre bosteder og ungdomsklubber i lokalområdet og det er en ordning der fungerer til alles tilfredshed. I ungdomsklubberne bliver de eksempelvis udfordret til armbøjningskonkurrence og får hørt på nogle problemstillinger, som de unge måske ellers ville holde for sig selv.

”Effekten er jo ikke direkte målbar, men vi oplever, at det gør en forskel, at vi er positivt synlige i de unges liv og på steder som Thorupgården. Og så er det jo rart at opleve, at man kan være flink selv i uniform.”

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.