Arkivnyhed - kan være forældet

Flere stofindtagelsesrum i København måske på vej

15.03.2013
Sidste år åbnede Danmarks første stofindtagelsesrum på Halmtorvet.

 På baggrund af positive erfaringer fra de første måneder med det midlertidige stofindtagelsesrum overvejer Socialudvalget, om der senere skal udvides med yderligere tre stofindtagelsesrum i København. Samtidig holder det midlertidige stofindtagelsesrum åbent frem til december.

Stofindtagelsesrummet på Vesterbro slog dørene op 1. oktober 2012, og frem til årsskiftet blev der registreret 642 individuelle brugere. I stofindtagelsesrummet fixer misbrugere deres stoffer under overvågning fra sundhedspersonale. Det sker i gennemsnit 207 gange dagligt. 

Personalet i stofindtagelsesrummet sørger for at skabe et trygt og sikkert miljø for stedets brugere, som tidligere var henvist til trappeopgange og baggårde, når de skulle tage deres stof.

Der har været 17 tilfælde af overdoseringer i rummet siden oktober. I alle tilfælde overlevede personerne, takket være den sygeplejefaglige indsats.

På de mest travle dage udleverer personalet op til 300 rene kanyler. Kanylerne indsamles efter brug og ender ikke som før på gaden. Det betyder, at kommunens medarbejdere i Center for renhold i dag indsamler over to kilo færre kanyler og andet narkoaffald dagligt.

”Beboere og besøgende i København kan nu mærke, at der er færre kanyler i gaderne på indre Vesterbro. Samtidig har stofindtagelsesrummet reddet liv og givet stofmisbrugerne mere sundhed og et mere værdigt liv,” siger socialborgmester Mikkel Warming.

Og Socialudvalget overvejer nu, om succesen skal udbredes til andre af de åbne stofscener i København.  I første omgang afventer udvalget dog, at der indsamles flere erfaringer med drift af stofindtagelsesrum på Vesterbro, og at behovet for stofindtagelsesrum i andre bydele afklares.

Til august åbner det permanente stofindtagelsesrum, Skyen, i Mændenes Hjem i Lille Istedgade. Det midlertidige stofindtagelsesrum på Halmtorvet lukker dog ikke som før planlagt. Socialudvalget har besluttet, at det holder åbent frem til årsskiftet for at imødekomme det høje antal brugere med behov for at injicere deres stof i sikre rammer.

Forvaltningen har søgt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse om delvis medfinansiering af stofindtagelsesrummet.

Læs indstillingerne: