Arkivnyhed - kan være forældet

Flere skal redde liv i udsatte boligområder

12.04.2013
Flere beboere i udsatte boligområder skal kunne redde liv. Derfor uddanner Ungdomsbrandkorpset i København nu unge brandkadetter til instruktører i genoplivning, så de kan holde kurser i deres lokalområder.

Lige nu er 15 unge brandkadetter fra Københavns Brandvæsens Ungdomsbrandkorps i gang med at blive uddannet til instruktører i, hvordan man yder førstehjælp til mennesker med hjertestop. Ungdomsbrandkorpset består af unge københavnere fra blandt andet udsatte boligområder, hvor de fremover skal give deres viden videre. Og da brandkadetterne ofte er tosprogede, kan de undervise i at give fx hjertemassage og bruge hjertestarter på fx arabisk, tyrkisk og flere andre sprog.”Det er jo et spørgsmål om liv eller død, om man tilfældigvis er i nærheden af en person, der kan yde førstehjælp, hvis man får hjertestop. Derfor er det så vigtigt et stykke arbejde, vores unge brandkadetter har påtaget sig. Jeg er utrolig glad for, at vi på den måde kan styrke indsatsen for at redde liv i blandt andet de udsatte boligområder”, siger overborgmester Frank Jensen (S)”Vores brandkadetter kan med deres baggrund være med til at udbrede førstehjælp i miljøer, som de har et stort kendskab til. Det er der et stort potentiale i både for lokalmiljøet og den enkelte brandkadet, og jeg håber derfor at mange foreninger og andre aktører i blandt andet de udsatte boligområder vil benytte sig af tilbuddet om at få de unge brandkadetter ud og undervise, siger beredskabschef Jakob Vedsted Andersen.Målet er, at alle egnede brandkadetter i Københavns Brandvæsens Ungdomsbrandkorps skal uddannes til instruktører i blandt at bruge hjertestarter og give hjertemassage og undervise i Københavns særligt udsatte boligområder. Dermed skal de bidrage til, at flere beboere overlever efter hjertestop.For mere information

Jakob Elkjær, pressechef for overborgmester Frank Jensen, tlf. 28 10 48 98.

Anne Holten Nielsen, kommunikationskonsulent, Københavns Brandvæsen, tlf. 26 86 29 46.

FaktaSom instruktør i genoplivning uddannes brandkadetterne i at kunne undervise på et internationalt anerkendt kursus i genoplivning og brug af AED (hjertestarter). De 15 unge brandkadetter er lige nu i gang med den afsluttende del af instruktøruddannelsen, hvor de skal undervise sammen med erfarne instruktører.Københavns Brandvæsens Ungdomsbrandkorps består af unge københavnere fra blandt andet udsatte boligområder. Brandkadetterne får seks måneders uddannelse i grundlæggende brandmandsfærdigheder og kan efter praktikken vælge at blive frivillige i Ungdomsbrandkorpset. Ca. 35 unge er i øjeblikket aktive som frivillige, og der bliver løbende uddannet nye brandkadetter.Målet for instruktøruddannelsen i genoplivning er, at alle egnede brandkadetter i Københavns Brandvæsens Ungdomsbrandkorps skal uddannes til instruktører i blandt at bruge hjertestarter og give hjertemassage og undervise i Københavns særligt udsatte boligområder.Korpset blev oprettet i 2011 for at bygge bro mellem københavnske brandmænd og unge fra særligt udsatte boligområder efter flere episoder med chikane under brandvæsenets udrykninger.Med ungdomsbrandkorpset ønsker Københavns Brandvæsen at komme de unge i møde og tilbyde dem et aktivt fritidstilbud, som giver mulighed for at lære om brandmandsfaget og knytte relationer til brandmændene.Læs mere om Københavns Brandvæsens Ungdomsbrandkorps på www.brand.kk.dk.