Arkivnyhed - kan være forældet

Få en unik tunneloplevelse på Københavns nye Nordhavnsvej

30.11.2017
I den sidste weekend før jul indvies Nordhavnsvej, som kommer til at aflaste trafikpresset på hele Østerbro.

Indvielsen af Nordhavnsvej forløber over to dage med forskellige events undervejs, så der bliver flere muligheder for at opleve den nye vej, før Nordhavnsvej mandag middag d. 18. december bliver åbnet for biltrafik.  
 
København vokser år for år, og hvis byen skal fungere i hverdagen, hvor flere og flere skal deles om den samme plads, er der behov for en bedre infrastruktur. Nordhavnsvej er blevet bygget for at skabe forbindelse til Københavns nyeste bydel, Nordhavn, og for at sikre god fremkommelighed i mange år frem. Samtidig skal Nordhavnsvej mindske trængslen på ydre Østerbro, fordi den skaber en direkte forbindelse fra Helsingør Motorvejen til Strandvænget ved Svanemøllebugten. Over 30.000 bilister forventes at benytte Nordhavnsvej dagligt, og samtidig vil cirka 15.000 biler blive ledt væk fra centrale beboelsesgader på Østerbro, i Indre By og i Gentofte. Dermed understøtter Nordhavnsvej også ambitionen om København som verdens bedste cykelby, fordi cyklisterne får tryggere og mere sikre forbindelser, når den tunge trafik bliver ledt væk fra de store cykelgader på Østerbro. 
 
Københavns Kommune besluttede i 2014 at fremtidssikre Nordhavnsvej ved at ændre vejforløbet og skabe forbindelse helt ud til Svanemøllehavnen, så vejen efterfølgende kan føres videre i en tunnel under vandet til den nye bydel i Nordhavn, som er ved at blive opført. Pt. er det forventningen, at der bliver plads til 35.000 indbyggere og 35.000 arbejdspladser i den nye bydel, og målet er, at trafikken skal fordele sig med mindst 1/3 cykeltrafik, mindst 1/3 kollektiv trafik og højst 1/3 biltrafik. Det skal Nordhavnsvej hjælpe med til at sikre.
 
”Nordhavnsvej får kolossal betydning for alle trafikanter i området. Bilerne og den tunge containertrafik bliver ført ned under jorden og hurtigere ud af byen, og samtidig får cyklisterne og den kollektive trafik meget bedre plads over jorden, når vi letter presset fra biltrafikken,” siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL).

Indvielse på cykel og rulleskøjter

Næsten halvdelen af Nordhavnsvej løber i en 900 meter lang tunnel, der fører biltrafikken ned under jorden. Men før bilerne får lov at indtage den nye vej, får alle andre lejlighed til at opleve tunnelen på to hjul. Den officielle indvielse af Nordhavnsvej finder sted søndag den 17. december, hvor der vil være snoreklip, taler og et cykeloptog for hele familien igennem tunnelen, men allerede aftenen før bliver der varmet op med et juleræs for byens motionscyklister igennem tunnelens to rør. I de sene aftentimer lørdag bliver det også muligt at opleve Nordhavnsvej på rulleskøjter, når der arrangeres en festlig rulleskøjtetur igennem tunnelen med dj, musik og lys. 

Nordhavnsvej vil være spærret om natten i januar

Bilerne får lov at indtage Nordhavnsvej dagen efter indvielsen – den 18. december ved middagstid, men i den første måneds tid efter åbningen, vil vejen blive afspærret i aften og nattetimerne fra kl. 20 til 06. Afspærringen har hele tiden været en del af planen, fordi de bilfri aften- og nattetimer skal bruges på at indregulere og justere det særlige system til overvågning af trafik, brandsikkerhed og tekniske installationer i tunnelen. Vejen er nødt til at være i drift med fuld trafik, for at man kan teste anlægget i sin helhed og afprøve de mange sikkerhedssystemer, som vejen er forsynet med.

Program for indvielsen

(offentliggøres med præcise tidspunkter via annoncer og SoMe-opslag i den kommende uge)

Opvarmning – Lørdag den 16. december 

  • Motionscykelløb: Vi varmer op til indvielsen med et cykelløb for byens motionscyklister med præmier til de hurtigste.
    Du kan tilmelde dig cykelløbet som enkeltperson eller dit eget tremandshold. Læs mere om cykelløbet og tilmeld dig her
  • Rulleskøjtetur i tunnelen: Senere på aftenen er der mulighed for en festlig rulleskøjtetur igennem tunnelen med musik. Rulleskøjteløbet kræver ingen tilmelding. 

Den officielle indvielse – søndag den 17. december

Officiel indvielse med taler, snoreklip og et cykeloptog for hele familien igennem tunnelen - så kom på cykel og vær med til at indvie Nordhavnsvej. Alle er velkomne.
Indvielsen byder også på musik, aktiviteter for børn og salg af mad og varme drikke. 

Se de vedhæftede kort

Det første kort viser Nordhavnvejs forløb over og under jorden. Trafikkortet viser, hvordan trafikken på de store veje i området forventes at blive påvirket, når Nordhavnsvej åbner. Prognosen er baseret på VVM-redegørelsen for Nordhavnsvej.