Arkivnyhed - kan være forældet

Det betaler sig at hjælpe unge ud af kriminalitet

15.08.2013
Projekter, der hjælper unge ud af kriminalitet, har god effekt. Ikke kun for den enkelte, men også for samfundsøkonomien.

Rambøll har regnet på, hvor mange penge kommunerne og staten sparer på udgifter til for eksempel fængsler, sygehuse og overførselsindkomster, når det lykkes at holde unge ude af kriminalitet. Konklusionen er, at besparelserne overstiger de udgifter, der bliver brugt på forebyggelsesprogrammerne.

Regnestykket er baseret på resultaterne fra to forskellige forebyggelsesprogrammer: Exit, der især retter sig mod unge med tilknytning til bandemiljøet, og KIV - (Kriminalpræventiv indsats for voksne), der henvender sig til 18-25-årige med mere komplekse problemer som belastet opvækst, lav intelligens, misbrug og psykiske lidelser. 

10 af de 14 borgere, der har deltaget i Exit-programmet siden 2012, er ikke sigtet for ny alvorlig eller personfarlig kriminalitet efter, at de kom med i programmet. Dvs. en foreløbig succesrate på 71 pct. 

7 af de 13 borgere, der har deltaget i KIV siden 2012, er ikke sigtet for ny alvorlig eller personfarlig kriminalitet efter indskrivningen. Dvs. en foreløbig succesrate på 54 pct. 

Udover at formindske udgifter til fængsler og lignende, styrker forebyggelsesprogrammerne også de unges muligheder for at gennemføre uddannelser og finde arbejde. Det bidrager til den samfundsøkonomiske gevinst. 

Socialudvalget blev på udvalgsmødet i onsdags orienteret om Rambøll-rapportens konklusioner.  

Se indstilling til Socialudvalget om Rambølls rapport

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.