Arkivnyhed - kan være forældet

Den fine titel gør det ikke alene

27.09.2013
Karrierestedet under Jobcenter København er rykket ud på universiteterne for at bygge bro mellem de studerende og arbejdsmarkedet.

Selv om de har læst fem år på universitetet, er det svært for mange universitetskandidater at sætte ord på, hvad det egentlig er, de kan, og hvad en arbejdsgiver kan bruge dem til.

Nanna Heinø Mortensen er en af tre beskæftigelseskonsulenter fra Karrierestedet under Jobcenter København, der er rykket ud på universiteterne for at møde de studerende på deres hjemmebane. Målet er at arbejde med de studerendes faglige selvforståelse og erhvervsrette dem endnu mere allerede under studietiden, så de bedre kan sælge sig selv til arbejdsgiverne, den dag de står med diplomet i hånden.

”Min opgave er at få de studerende til at tænke erhvervsrettet undervejs i studiet. Jeg plejer at sige til dem, at de skal viske titlen væk fra visitkortet og i stedet øve sig på at fortælle en kommende arbejdsgiver, hvilke arbejdsopgaver de kan løse. Mange kommende kandidater er fokuserede på uddannelsen og titlen efter flere års fordybelse og har svært ved at koble deres viden til konkrete opgaver. Jeg hjælper dem med at oversætte deres kompetencer,” siger hun.  

Realistisk jobsøgning

Hjælpen til de næsten færdige kandidater går under navnet ”før-dimittend indsats” og omfatter blandt andet individuel vejledning samt karriereorienterede arrangementer. De tre konsulenter hjælper med at lægge en realistisk jobsøgningsstrategi og sporer de kommende kandidater ind på de brancher, hvor der er gode jobmuligheder.

Jurister skal ikke kun rette blikket mod den offentlige sektor, og cand.merc.’er i finansiering skal ikke kun gå efter job i de store banker. Der er et potentiale for begge grupper - og mange andre akademikere – i de mange små eller mellemstore virksomheder.

Det er kun et par måneder siden, de tre konsulenter fra Jobcenter København flyttede ud på universiteterne. Der er god efterspørgsel efter vejledning på CBS, og der er allerede afholdt større arrangementer på RUC og DTU.   

Råd om LinkedIn

En af dem, der har været forbi Nanna Heinø Mortensen på Aalborg Universitet i København for at få styr på jobsøgningen, er Michelle Aarenstrup Rasmussen. Som cand.soc. med speciale i flygtningestudier ville hun have nogle tips til at skrive et godt CV, der kunne gøre hende interessant over for en bred kreds af arbejdsgivere.

”Jeg fik at vide, hvordan man skriver et kompetence-CV, der viser, hvad jeg kan. Min profil på LinkedIn er også blevet tydeligere. Jeg blev faktisk kort tid efter kontaktet af en mand fra Migrationsverket i Sverige. Han havde læst min profil på LinkedIn, fordi det indeholdt nogle søgeord, som de var interesseret i,” fortæller hun.

LinkedIn vinder frem som uformelt digitalt mødested for jobsøgere og arbejdsgivere. Et af Nanna Mortensens staldtips er, at man ikke bare skriver ”jobsøgende” i sin LinkedIn-profil.

”Hvem vil ansætte en person, der præsenterer sig som jobsøgende? En arbejdsgiver er interesseret i, hvad en person kan gøre for virksomheden,” understreger hun.

 

Fakta

Karrierestedet ved Jobcenter Københavns fremskudte service omfatter Københavns Universitet, Aalborg Universitet i København, CBS, DTU og RUC og er et initiativ i Københavns Kommunes akademikerindsats. Ledigheden blandt akademikerne går særlig hårdt ud over dimittenderne. De udgør næsten 40 procent af alle de ledige akademikere i København.  

En af de store udfordringer for at understøtte væksten i Danmark er at bringe erhverv, uddannelse og beskæftigelse tættere sammen. I Københavns Kommune er der allerede en strategisk satsning i forhold til at få små og mellemstore virksomheder til at ansætte akademikere. Fagforeningen DJØF har undersøgt og dokumenteret, at der er en gevinst på bundlinjen ved at ansætte akademikere i små og mellemstore virksomheder.

Som led i Københavns Kommunes vækststrategi er det afgørende, at der bygges en stærkere bro mellem de kompetencer, som erhvervslivet efterspørger, og de kompetencer, som de studerende opnår på de videregående uddannelser. Som det er nu, er der for mange nyuddannede, som alt for sent får fodfæste på arbejdsmarkedet. Erhvervslivet skal derfor bringes tættere på beskæftigelsesindsatsen i et samarbejde med universiteterne. Ifølge en kandidatundersøgelse fra Københavns Universitet i 2013 er sandsynligheden for at være i job inden for 3 måneder efter endt uddannelse større, jo tidligere jobsøgningen er indledt. Kontakt:

Jens Sibbersen, afdelingschef i Jobcenter København, Karrierestedet

Tlf: 2630 3705

Mail: QW44@bif.kk.dk