Arkivnyhed - kan være forældet

Byggeri København samarbejder for at forebygge karteller

19.03.2015
Byggeri København og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen samarbejder for at forebygge og afdække eventuelle karteller.

Byggeri København og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen samarbejder for at forebygge og afdække eventuelle karteller bag Københavns Kommunes bygge- og anlægsopgaver. Samarbejdet er en del af en større indsats over for bygge-og anlægsbranchen. 

Direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing, siger:

”Vores samarbejde med Byggeri København er en god mulighed for at forebygge og afsløre eventuelle karteller bag bygge- og anlægsopgaver i Københavns Kommune. Karteller kan koste os alle dyrt med overpriser på i gennemsnit 10 til 50 procent.”

”Forhåbentlig har vores indsats en afskrækkende effekt på de virksomheder, der måtte overveje at koordinere deres tilbud på bygge- og anlægsopgaverne. Samarbejdet kan også afsløre konkrete overtrædelser af konkurrenceloven”.

Direktør i Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune, Anne Skovbro siger:

”Vi skal sikre, at københavnernes skattekroner bruges fornuftigt, og at vi får mest muligt byggeri og renovering for pengene. Det får vi heldigvis fra langt de fleste af vores leverandører. Men karteller gør vores byggerier dyrere, og det er helt uacceptabelt. Med det nye samarbejde med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen sætter vi ind for i højere grad at sikre, at vi altid får bygget til den rette pris.”

For at forebygge karteller og identificere eventuelle tegn på karteller har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen blandt andet:

  • Indsamlet data fra hovedentrepriser ét år tilbage for sammen med Byggeri København at analysere tegn på karteller.  
  • Sammen med Byggeri København systematisk gennemgået tilbudsmaterialet på tre aktuelle byggeopgaver for at se efter tegn på eventuelle karteller.  

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vil også undervise medarbejdere fra Byggeri København i at spotte tegn på karteller fremadrettet.

Byggeri København har ansvaret for Københavns Kommunes byggesager på ejendomsområdet, både mindre opgaver som ud- og ombygninger af daginstitutioner og større sager som opførelse af nye skoler og kulturhuse. På årsbasis styrer Byggeri København ca. 150 byggeprojekter. Den årlige omsætning er ca. 1,3 mia. kr. 

For yderligere information, kontakt:

Udbuds- og entreprisejurist i Byggeri København, Jakob Ellesøe Kirstein på tlf. 23 30 93 33

Pressekonsulent i Økonomiforvaltningen, Københavns Kommune, Tine Pind Jørum på tlf. 2711 6896.

Kommunikationschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Hanne Arentoft, på tlf. 4171 50 98.