Arkivnyhed - kan være forældet

Borgmesterportræt er for første gang et kunstfoto

07.01.2019
  • Kunstner: Trine Søndergaard
Den tidligere borgmester Pia Allerslev har valgt at lade sit portræt udføre af kunstfotografen Trine Søndergaard.

Børne- og Ungdomsudvalget afsatte i december 2017 150.000 kr. til et portræt af den tidligere børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev, som fratrådte posten 31. december 2017.  Der er tradition for, at den afgåede borgmester selv kan vælge kunstneren, der skal skabe portrættet, og den mulighed har Pia Allerslev også benyttet sig af.

Pia Allerslev, tidligere borgmester, siger:
”Jeg har fulgt Trine Søndergaards arbejde i mange år, og jeg var ikke i tvivl om, at det skulle være hende, der skulle skabe borgmesterportrættet af mig. Hendes fotografiske værker udtrykker på en meget poetisk og stilfærdig måde noget meget kraftfuldt i de mennesker, hun portrætterer.  Og så var det et meget bevidst valg at anvende en ny kunstform til at skabe et borgmesterportræt til Københavns Rådhus.” 
Det er første gang, at et borgmesterportræt er et kunstfoto.

Du må ikke smile!
Trine Søndergaard sagde ja uden betænkningstid, da hun blev tilbud opgaven.
”Det har været en spændende proces at skabe et officielt borgmesterportræt, og Pia Allerslev har været meget medgørlig, åben og tillidsfuld i arbejdet med at finde det rigtige udtryk i portrættet. At smile er en indbygget refleks hos de fleste, når de bliver fotograferet. Og en af de helt store udfordringer har været, at jeg ville neutralisere Pia for at vise en side, som ligger laget under det vi alle ser og kender. Pia Allerslev smiler meget, og det har været svært at få hende til at lade være. Men jeg ønskede et billede, som både undersøger og fremviser hendes menneskelighed, hendes nærvær og styrke.”  

Trine Søndergaard er internationalt anerkendt for sit tyste men kraftfulde billedsprog og modtager af blandt andet den tyske Albert Renger-Patzsch Prize og Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat. Hun er repræsenteret i en lang række museumssamlinger verden over og har tidligere skabt roste serier som ”Monochrome Portraits”, ”Strude” og ”Guldnakke”.

Portrættet af Pia Allerslev hænger i magistratssalen på Københavns Rådhus sammen med en række andre borgmesterportrætter, det kan ses på omvisninger på rådhuset.

Fakta

  • I mere end 400 år har kommunens borgmestre fået tilbud om at lade sig portrættere, når de har forladt deres embede.
  • Portrættet af Pia Allerslev er et farvefotografi med kun en farve (blå) i 90x90 cm der går igen både i billede og ramme.
  • Trine Søndergaard, kunstfotograf, har udført portrættet
  • Udgiften til portrættet er 98.700 kr.
  • Borgmesterportrættet blev afsløret på Københavns Rådhus 13. november 2018
  • Pia Allerslev var kultur- og fritidsborgmester fra 2008-2013
  • Pia Allerslev var børne- og ungdomsborgmester fra 2014-2017

  
Kontakt
Anni Lundqvist, pressechef, Børne- og Ungdomsforvaltningen på mobil 2526 4163 eller ec5q@buf.kk.dk

Udvalgets beslutning om borgmesterportræt af Pia Allerslev

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.