Arkivnyhed - kan være forældet

Borgerinddragelse væsentlig for grøn omstilling

21.10.2013
Frankrigs premierminister Jean-Marc Ayrault og overborgmester Frank Jensen var idag enige om, at borgere og byer er vigtige for grøn vækst.

Det var et afslappet og venskabeligt møde mellem den franske premierminister Jean-Marc Ayrault og overborgmester Frank Jensen på Rådhuset i dag mandag. De to politikere var enige om, at borgerinddragelse og de europæiske storbyers rolle i den grønne omstilling var af stor betydning for jobskabelse og bæredygtig økonomisk vækst.  Premierministeren lovede at arbejde for, at Paris bliver en del af C40-samarbejdet.

Investeringer i grøn teknologi og energieffektiviseringer skal omsættes til jobs og bedre livskvalitet for borgerne. For det er byerne, der skaber vækst og skaber godt 90 pct. af alle jobs i EU – men de er også de største CO2-udledere. Det er også i byerne, hvor der findes den finansielle styrke til at teste nye og intelligente grønne løsninger. Derfor er det også af væsentlig betydning, at borgerne inddrages.

Det var grundtonen i drøftelserne mellem den franske premierminister Jean-Marc Ayrault og overborgmester Frank Jensen under den franske delegations besøg på Rådhuset i dag.

Premierministeren, der er tidligere borgmester i årets europæiske miljøhovedstad Nantes, og hans delegation havde forinden været på besøg på Avedøre Spildevandscenter for at høre om miljøvenlige spildevandsløsninger. En fransk virksomhed har leveret teknologi til centeret.

International grøn dagsorden

Overborgmester Frank Jensen understregede, at København satser på den grønne dagsorden, blandt andet ved at samarbejde internationalt med C40-netværket om Grøn Vækst og EUROCITIES om grøn byudvikling.

C40-samarbejdet, der et globalt netværk af storbyer med en grøn dagorden, bruger København til benchmark i forhold til bæredygtige byløsninger.

I denne sammenhæng lovede premierminister Jean-Marc Ayrault, at han vil arbejde for, at Paris indtræder i C40-samarbejdet.

Den franske regering – som er en koalition mellem Socialistpartiet/PS, venstrefløjspartiet PRG/Parti Radical de Gauche, og De Grønne / Europe Écologie Les Verts – satser i denne sammenhæng på energieffektivisering og miljørenovering af bygninger samt på datadrevne(Smart City) løsninger. Desuden satses i høj grad på solenergi, mens andelen af vindenergi i den samlede energiproduktion endnu ikke er af større betydning.

Den franske delegation gæster Danmark i anledning af 3GF-konferencen, der finder sted i København i dag og i morgen tirsdag.

Jean-Marc Ayrault ledsages af eksportminister Nicole Bricq og europaminister Thierry Repentin samt en række franske parlamentsmedlemmer og rådgivere.

Læs mere om 3GF.

Læs mere om C40.

Læs mere om EUROCITIES.