Arkivnyhed - kan være forældet

Axel Towers vinder publikumsprisen for smukkeste byggeri

03.05.2018
  • Foto: Jens Lindhe
Axel Towers vinder publikumsprisen, der for første gang er uddelt ved Københavns Kommunes årlige bygningspræmiering.

Københavnerne har for første gang kunne stemme på deres yndlingsbyggeri til en særlig publikumspris, der netop er uddelt ved Københavns Kommunes årlige bygningspræmiering i Festsalen på Københavns Rådhus den 3. maj. Flere end 2.000 stemmer blev afgivet, og vinderen blev Axel Towers, der også var blandt de seks byggerier, som blev præmieret af kommunen.

”Jeg er meget glad for, at vi via publikumsprisen har inddraget københavnerne i kommunens mangeårige tradition for at præmiere smukt byggeri. Det er en helt oplagt måde at inddrage borgerne på og kan være med til at rejse debatten om, hvad smuk, brugbar og bæredygtig arkitektur egentlig er for en størrelse i en by som København,” siger kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld (Å).

De præmierede projekter:

Axel Towers

Axel Towers modtager publikumsprisen samt præmiering af Københavns Kommune.

Arkitekterne har grebet muligheden for at gendigte Axel torv som en del af Københavns voldanlæg og har placeret de fem runde tårne som punkter i et landskab, ligesom udkigsposterne på volden. Indvendigt er Axel Towers gennemført med en enkel materialeholdning af høj kvalitet med gennemarbejdede detaljer.

Carlsbergfondets Forskerboliger

Carlsbergfondets Forskerboliger modtager præmiering af Københavns Kommune.

Arkitekterne har her skabt et hus af en særlig høj og holdbar kvalitet, der med sin inspiration i det gamle Carlsbergs historiske bygninger sætter en høj standard for hele Carlsbergområdet. Bygningen danner en fin overgang mellem den fredede J. C. Jacobsens have og den nye tætte bydel Campus Carlsberg.

Mærsk Tårnet og Sund Naturpark

Ud over præmiering til arkitekten præmieres desuden landskabsarkitekten på projektet.

Samtidigt er bygningen et førsteklasses eksempel på bæredygtighed på mange niveauer - fra skybrudssikring på egen grund, lettilgængelig og overdækket cykelparkering under jorden samt et integreret energidesign, der gør Mærsk Tårnet til et af verdens mindst energiforbrugende forskningslaboratorier.

Dehns Palæ

Dehns Palæ modtager præmiering af Københavns Kommune.

Efter branden i 2010 i palæets tag var alle bygningens etager stærkt medtaget af slukningsvand, ligesom etagedækkene delvis var styrtet ned. Palæets første sal er rekonstrueret er ført tilbage til oprindelig stand repræsenteret ved de to tidsepoker Rokoko og Empirestil. Alt er gennemført i oprindelige materialer, og det håndværksmæssige arbejde er udført ved brug af de originale arbejdsteknikker.

Frihavns Tårnet

Frihavns Tårnet modtager præmiering af Københavns Kommune.

På afstand synes bygningen både let og markant på samme tid med en meget velkomponeret facade, der især udfolder sin berettigelse, når man kommer tæt på. De lyse og veldisponerede boliger er udført i holdbare materialer som bl.a. egetræ, og lejlighederne er med deres åbne disponering og gode uderum på altanerne meget ”livable” i både indretning, materialevalg og solorientering.

The Silo

Ud over præmiering til arkitekten præmieres desuden bygherren på projektet.

Bygherre og arkitekt har sammen skabt en markant bygning, der på elegant vis nytænker ”Hva’ drikker Mølr”-siloen. Med et råt facadeudtryk, der besidder en særlig skulpturel karakter, sender siloen tankerne hen på Nordhavnens tidligere industrihistorie og fremstår som et fyrtårn i den nye bydel.

Fakta

  • Københavns Kommune har præmieret smukke bygninger, bymiljøer og anlæg siden 1902. Bygningspræmieringen lægger vægt på, at byggeriet tager udgangspunkt i stedets særlige karakter og bidrager til oplevelsen af København som en by med kvalitet i bymiljøet.
  • I 2018 uddeles for første gang en særlig publikumspris, hvor københavnerne kan stemme på deres yndlingsbyggeri. Afstemningen har fundet sted i perioden 6.-27. april på kk.dk. I alt blev 2.098 stemmer afgivet, og det var altså Axel Towers, der var publikumsfavorit.

Kontakt

Victoria Rogena Holst Poulsen

Pressekonsulent
Kultur- og Fritidsforvaltningen
+45 61 14 20 76