Arkivnyhed - kan være forældet

Arkæologisk fund ved Gl. Strand fortæller om Københavns udvidelse

11.12.2018
Arkæologer har fundet spor efter landindvinding, som fortæller om udvidelse af byen mod vandet for flere hundrede år siden.

Arkæologer fra Københavns Museum har i forbindelse med HOFORs gravearbejde ved Gl. Strand midt i byen gjort et fund, der fortæller om byens udvidelse ved hjælp af landindvinding for flere hundrede år siden.

Konkret er der fundet en bræddevæg, der er brugt til at inddæmme opfyldningsjord på et tidspunkt mellem år 1500 og 1700. Fundet vidner om det vokseværk, København altid har haft, og det spændende fund begejstrer kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å):

”De arkæologiske fund fortæller os en masse om Københavns historie, og for en by som København synes jeg især, det er interessant at se, hvordan byen systematisk er blevet udvidet efter behov, faktisk fuldstændig som i dag,” lyder det fra borgmesteren.

København vokser stadig den dag i dag, og seneste eksempel på landindvinding er Nordhavn, der er skabt på overskudsjord fra metroudgravningerne.

”København har altid været orienteret mod havet, og landindvinding har været den vej, man har kunne udvide. For århundreder siden var København på landsiden spærret inde af voldene, i dag er det kommunegrænserne. Både dengang og i dag er det landindvinding mod havet, der har kunne bringe mere areal til byen, og det fortæller fundet her noget om,” siger Lars Ewald Jensen, arkæologisk leder ved Københavns Museum.

Bræddevæggen består af en række lodrette planker med horisontale brædder. Konstruktionen er relativt spinkel og ville ikke kunne holde til, at et træskib eksempelvis stødte ind i det – og det er dét, der indikerer, at der er tale om landindvindingsanlæg og ikke et bolværk.

Et udvalg af plankerne sendes nu til datering ved dendrokronologisk analyse, hvor træets årringe bruges til at fastslå alderen. Fundet vil dermed kunne tilføje ny viden om den maritime infrastruktur i Københavns inderhavn gennem tiden.

 

Fakta

  • Landindvindingsanlægget er fundet ved Gl. Strand ifm. udgravninger gennemført af HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab i slutningen af november.
  • Københavns Museum har tidligere udgravet landindvindingsanlæg af lignende karakter ved Krøyers Plads dateret til ca. år 1735.
  • Københavns Museum har det arkæologiske ansvar i Københavns og Frederiksberg Kommuner.

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.