Arkivnyhed - kan være forældet

Arkæolog modtager EliteForsk Rejsestipendium

26.02.2015
Mange års forskning i københavnernes fodtøj fører nu til et fornemt rejsestipendium.

Uddannelses- og Forskningsminister Sofie Carsten Nielsen overrækker torsdag den 26. februar, EliteForsk Rejsestipendium 2015 på 200.000 kroner til en utrolig glad og stolt Vivi Lena Andersen, museumsinspektør, arkæolog og erhvervs-ph.d. fra Københavns Museum.

Forud for hæderen ligger mange års forskning i københavnernes fodtøj. Københavns Museums store samling af arkæologisk fundet fodtøj fra 1200 til 1800, som især udgravningerne i forbindelse med metrobyggeriet har bidraget til, har i årevis fascineret Vivi Lena Andersen.

”Jeg har arbejdet med arkæologisk fundne sko i 14 år, men det var først i 2003, at min professionelle skæbne for alvor blev forseglet. Det år var jeg med i udgravningen af en losseplads fra 1700-tallets København, og de ting, vi fandt, var forbløffende godt bevaret. I affaldet dukkede den ene kasserede sko efter den anden op, hvoraf mange var næsten intakte. I nogle sko kunne aftrykket fra ejerens fod stadig ses og slidsporene vidnede om, hvordan personen havde gået. Det var som at stå med det enkelte menneske i hænderne. For at vide mere, gik jeg til publikationer om klædedragt, men de handlede typisk kun om overklassens liv og levned. Der var endda udsagn, som stod i lodret modsætning til de mere simple sko og det hverdagsliv, som vi havde udgravet. Jeg kunne mærke, at her var nyt at bidrage med, så jeg besluttede mig prompte for at specialisere mig i de arkæologisk fundne sko,” fortæller hun.

Turen går til Canada og Australien

Da Vivi Lena Andersen var ung teenager, snusede hun tit nysgerrigt rundt på Glyptoteket for at observere og forstå fortidens levn. Derfor er det helt særligt for hende i dag at stå selvsamme sted og få overrakt EliteForsk Rejsestipendium 2015 under overværelse af H.K.H. Kronprinsesse Mary.

 ”Det er som om, ringen er sluttet, og jeg er utrolig glad og stolt i dag. Stipendiet har betydning for mig som forsker, fordi det giver mig en enestående mulighed for at udvide mit netværk. Men det er også betydningsfuldt for fortolkningen af det københavnske fodtøj i et internationalt perspektiv og for udbredelsen af mine forskningsresultater,” siger Vivi Lena Andersen.

Det københavnske fodtøj er nemlig ikke så lokalt, som man skulle tro. I den sammenhæng er et af stipendiatets rejsemål, Bata Shoe Museum i Toronto, særlig vigtigt:
”De københavnske sko er præget af internationale strømninger, og ved Bata Shoe Museum er det muligt at se en samlet dokumentation for alle store tekniske evolutioner og kulturhistoriske trends indenfor fodtøj, som jeg vil kunne analysere de københavnske sko ud fra,” forklarer Vivi.

Udover Canada går turen også til University of Technology i Sydney, Australien, hvor Vivi Lena Andersen skal studere hos professor og modeforsker Peter McNeil og formidle sine egne forskningsresultater.  

Fakta:

  • EliteForsk er det samlende varemærke for en række initiativer, der har til formål at støtte og udvikle forskertalenter
  • Uddannelses- og Forskningsministeriet uddeler hvert år fem EliteForsk-priser og op til tyve EliteForsk-rejsestipendier til nogle af landets dygtigste og mest talentfulde forskere. Priserne overrækkes på den årlige EliteForsk-konference, hvor ministre og repræsentanter fra kongehuset deltager
  • Læs mere om Eliteforsk