Arkivnyhed - kan være forældet

Amagertorv får ansigtsløft under Corona-stilhed

12.05.2020
Mens antallet af fodgængere i Indre By er lavt får den smukke granit-mosaik på Amagertorv en tiltrængt forskønnelse.

Mens storcentre, caféer og mange butikker stadig er lukkede, og trafikken i København er meget mindre end normalt, har brolæggere og asfaltarbejdere i København nu travlt med at reparere huller i veje, cykelstier og på pladser. Den usædvanlige stilhed i byens gader giver nemlig mulighed for reparationer, som længe har stået på to-do-listen fx på Amagertorv, hvor brolægger Frederik Rønnenfelt, er i gang med at reparere huller i torvets 27 år gamle granit-mosaik.

-Det kan være svært at komme til på en almindelig hverdag, hvor der både er varetransport til butikkerne, og masser af fodgængere, så ofte lapper vi hullerne med asfalt, der hærder hurtigt. Selvom kønt er det jo ikke. Men i øjeblikket kan vi boltre os, og vi kan tillade os at spærre af i lang nok tid til, at vi kan lave de lidt større reparationer, som gør pladsen flot igen, fortæller han.

 

Mere tid = pænere reparationer

Normalt skal brolæggerne klare reparationer hurtigst muligt på de meget trafikerede områder som på Strøget, og ofte må de lave lyn-reparationer med fx asfalt for at lukke de huller, der kan opstå, når tunge køretøjer slider på belægningen. Men den pludselige Corona-opbremsning i byens normale liv og aktivitet gør det lige nu muligt for brolæggerne at spærre af i lang nok tid til, at de kan fjerne asfaltreparationen og lægge granitmosaikken ned igen i ny beton, så torvet igen kan fremstå fint og helt.

-Det er rart at vide, at vi ikke er alt for meget i vejen. Nu har vi pladsen, og så er det med at få arbejdet gjort, siger Frederik Rønnenfelt.

De stille dage på Amagertorv er - også historisk set - lidt af en sjældenhed, for det ca. 3000 kvm. gamle torv er en af de ældste færdselsveje i København. I middelalderen forbandt torvet området ved Gammeltorv med markedspladsen på Ved Stranden, i 1500- og 1600-tallet blev der afholdt ridderturneringer på torvet og indtil 1868 var det også her bønderne fra Amager solgte deres varer. Derefter flyttede torvehandelen i stedet til Christianshavns Torv.

I 1894 fik torvet Storkespringvandet på et sted, hvor der tidligere havde stået en vandpumpe, og præcis 99 år senere - i 1993 - blev pladsen renoveret med en fin, ny belægning bestående af granit i fem forskellige farver lagt i en mosaik af geometriske figurer tegnet af kunstneren Bjørn Nørgaard: Sort granit fra Afrika, mørkrød fra Finland, grå, grøn og lys rosa granit fra Italien, mens brostenene kommer fra Sverige.

Også på Københavns andre pladser, veje, fortov og cykelstier er der skruet op for reparationerne i denne tid. Brolæggerne arbejder også i Ny Østergade, og der bliver lappet en hel del slaghuller rundt om i byen, fx i Tordenskjoldsgade, hvor det heller ikke er nemt at komme til, når der er normal trafik.

- Det kan være svært at komme til på en almindelige hverdag, hvor der både er varetransport til butikkerne, og masser af fodgængere. Men i øjeblikket kan vi jo boltre os, og vi kan tillade os at spærre af i lang nok tid til at vi kan lave de lidt større reparationer, som gør pladsen flot igen, fortæller brolægger Frederik Rønnenfelt fra Københavns Kommune.