Arkivnyhed - kan være forældet

44 gadesovere i København

10.02.2017
Selv om sneen falder, minusgraderne har meldt sig og frosten bidt sig fast, er der stadig gadesovere.

Natten til fredag var Københavns Kommunes Hjemløseenhed og Projekt Udenfor ude at tælle antallet af gadesovere i København.

Knapt 20 medarbejdere var på gaderne natten over, og de fandt 44 gadesovere. Heraf var tre af dem danskere, mens de 41 var udlændinge.

”Det er tragisk at se, at især så mange udlændinge sover på gaden. Der er dog relativt få danskere, som sover i kulden. Og vi kan faktisk tilbyde tag over hovedet og et måltid mad til alle danske hjemløs på vores natcafeer”, siger socialborgmester Jesper Christensen (S).

I forhold til de udenlandske hjemløse er problemet et andet. Mange af dem opholder sig ulovligt i Danmark, og dem hverken kan eller må kommunen hjælpe. I stedet er det en opgave for udlændingemyndighederne eller politiet. Men der er hjælp et hente for de hjemløse migranter, som er i København på lovlig vis.

”Vi har blandt andet et godt transitprogram i samarbejde med syv NGO’er. Her giver vi migranterne basale fornødenheder, og så støtter vi dem til at vende tilbage til hjemlandet. Vi sender mellem 10-15 hjemløse migranter tilbage til deres hjemland om måneden”, siger Jesper Christensen.

Tællingen af gadesovere sker to gange om året, og sammenligner man antallet af gadesovere med den lignende tælling fra februar 2016, er antallet af gadesovere næsten halveret. Dengang fandt man 80 mennesker, som sov på gaden. Men det betyder ikke, at problemet med hjemløse nu er ved at forsvinde.

”Det her viser, at vores beredskab fungerer, og at de hjemløse altid kan finde tag over hovedet. Det glæder mig, især når det er så koldt derude”, siger Jesper Christensen og fortsætter:

”Men det handler selvfølgelig om, at vi skal sørge for, at de hjemløse på gaden, herbergerne og natcafeerne får deres egen bolig, så de får det fundament, der skal til at få deres liv tilbage på sporet. Og her er boligen afgørende”.

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.