Arkivnyhed - kan være forældet

400 gadeaskebægere på vej til de københavnske rygere

03.07.2015
Københavns kommune har overtaget 400 askebægere fra DSB, som har fået dem til overs, efter det blev forbudt at ryge på stationerne i 2014.

Kommunen tilbyder at sætte gadeaskebægrene op ved offentlige institutioner og private virksomheder, så længe lager haves – hvis modtagerne selv vil stå for at tømme det.

Siden det første rygeforbud i 2007 sendte rygerne udenfor, er andelen af cigaretskod, der lander på fortovet steget støt. Skod udgør nu 81 % af det affald, som kommunen fejer og snapper op fra gaden, og er en af de helt store udfordringer i bestræbelserne på at holde København ren.

Synlige og strategisk placerede askebægere kan reducere andelen af skod på gaden med op til 46 % og mindske risikoen for passiv rygning.

”Kampen mod cigaretskod er et fælles ansvar mellem alle, der har en interesse i en ren by, og uanset om det er en bar, bibliotek eller biograf gør det en stor forskel, hvis man stiller et askebæger til rådighed” siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) og fortsætter:

”Det er oplagt at genbruge de aflagte askebægere, og jeg håber, at mange vil tage imod tilbuddet eller selv stille askebægere til rådighed for deres gæster.”

Et hensynsfuldt skridt til siden

Ofte står rygerne helt tæt på bl.a. indgange til bygninger eller nedgange til stationer. Det udsætter i stort omfang andre mennesker for passiv rygning. Udendørs blæser tobaksrøgen hurtigere væk, men målinger har vist, at i vindretningen og tæt på én, der ryger, kan røgen nå op på samme koncentration af partikler som ved indendørs rygning.

Københavns Kommune har i samarbejde med InudgeYou undersøgt, hvordan det er mest hensigtsmæssigt at placere askebægere, så rygerne rent faktisk bruger dem, og røgen samtidig skader andre mindst muligt. Man ved, at langt de fleste rygere gerne vil tage hensyn, og et velplaceret askebæger gør det nemt. Det handler bl.a. om, at askebægerne er synlige, men samtidig placeret væk fra indgange.

”Det er vigtigt, at vi flytter tobaksrøgen væk fra områder, hvor der færdes mange mennesker, især børn og unge, fordi tobaksrøg er sundhedsskadelig. Ved at placere askebægerne et hensynsfuldt skridt til siden, væk fra indgange og døre, tager vi hensyn til både rygere og ikke-rygere,” siger sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF).

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.