Arkivnyhed - kan være forældet

Ældre får gode råd mod tricktyveri

11.12.2012
Københavns Kommune og Københavns Politi er gået sammen om at udbrede nogle gode råd til, hvordan byens ældre borgere kan undgå tricktyve.

Det er især ældre, som risikerer at blive udsat for tricktyveri. Typisk ringer tricktyvene på døren og snyder sig adgang til hjemmet under påskud af at ville låne telefonen, aflæse el eller udgiver sig for at være håndværker eller en fagperson, som de ældre har tillid til. I Københavns Politi mærker man godt bekymringen for tricktyverier, når man taler med de ældre.

”Når vi er ude blandt vores ældre medborgere for at give gode råd om, hvordan tricktyveri kan undgås, oplever vi nogle ældre, der føler sig utrygge. Vi kan så fortælle, at risikoen for at blive udsat for tricktyveri heldigvis er lille. Men sker der et tricktyveri i lokalområdet, hvor den ældre bor, skaber det selvfølgelig utryghed.  Jeg synes i øvrigt, at vi bliver rigtig godt modtaget, hvor vi kommer, og at der bliver lyttet til vores gode råd ”, siger kriminalassistent Niels Larsen, fra Den Kriminalpræventive Afdeling i København.

5 gode råd til at undgå tricktyveri

Man skal altid være opmærksom på, hvem man lukker ind i sit hjem eller sin opgang. Ved at følge nogle få gode råd, kan man beskytte sig selv mod tricktyveri:

  1. Åbn kun for personer, som du kender.
  2. Lav aftaler med personer, som skal besøge dig. Så ved du, hvornår de kommer.
  3. Åbn kun hoveddøren via dørtelefon for personer, som du kender.
  4. Hav kun få kontanter og værdigenstande liggende i hjemmet.
  5. Skriv kun dit efternavn på døren. Så ved tyven ikke, om du bor alene

I de kommende uger vil et kort med de gode råd blive distribueret til hjemmeplejen i København, som vil omdele kortet til ældre borgere, der modtager hjemmepleje i kommunen. Kortet er praktisk indrettet til at kunne hænge på dørhåndtaget, så man kan have det lige ved hånden. 

Download kortet med de gode råd mod tricktyveri

I 2010 var der 1.448 anmeldelser om tricktyveri i beboelse i Danmark, mens der var ca. 30 gange så mange anmeldte indbrud. Omkring 7 ud af 10 tricktyverier bliver begået i Hovedstadsområdet.

Læs mere om Københavns Kommunes indsats for at skabe en tryg og sikker by.