Mødedato: 28.01.2014, kl. 13:00
Mødested: Dragsholm Slot

Legalitetsbehandling af betalingsvedtægter for HOFOR

Se alle bilag

Der skal tages stilling til godkendelse af legaliteten af betalingsvedtægten for forsyningsselskabet HOFOR Spildevand A/S (bilag 1), som sætter rammerne for betalingerne til selskabet.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (HOFOR) har fremsendt betalingsvedtægt for HOFOR Spildevand København A/S til Borgerrepræsentationens godkendelse.

HOFOR Spildevand København A/S varetager håndteringen af spildevand i Københavns Kommune og er et underselskab i HOFOR A/S.

Som følge af ændring af lov om betalingsregler for spildevandsforsyningsselskaber m.v. (betalingsstruktur for vandafledningsbidrag mv.) skal forsyningsselskaberne senest den 1. december 2013 udarbejde en ny vedtægt i overensstemmelse med den nye lov. Borgerrepræsentationen skal sikre, at betalingsvedtægten er i overensstemmelse med lovgivningen og administrative regler, som gælder for spildevandsforsyningen (legalitetskontrol). Betalingsvedtægten bør vedtages inden 31. december, men dette har ikke været muligt, da betalingsvedtægten først nu er udarbejdet. 

Betalingsvedtægten træder i kraft, når den er legalitetskontrolleret af Borgerrepræsentationen og afløser vedtægt af den 20. februar 2003.

Borgerrepræsentationen skal således alene legalitetsbehandle betalingsvedtægten og ikke godkende selve indholdet af vedtægten.

Løsning

Den gældende betalingsvedtægt er legalitetskontrolleret af Borgerrepræsentationen i 2003.

Siden betalingsvedtægten fra 2003 blev vedtaget er der kommet ny lovgivning på området. Den nye betalingsvedtægt er opdateret med denne lovgivning. Det drejer sig først og fremmest om lov om vandsektorens organisering og økonomiske forhold, fra 2009.

Vedtægten for HOFOR Spildevand København A/S er ændret, så vedtægterne for samtlige spildevandsselskaber for HOFOR er ens. Formålet er at skabe et mere fælles HOFOR.

Ændringer i forhold til den nuværende betalingsvedtægt
Den nye betalingsstruktur (trappemodellen) er indarbejdet i betalingsvedtægten. Dette indebærer, at prisen pr. kubikmeter vand falder for ejendomme, hvor der drives erhverv. Prisfaldet er differentieret alt efter størrelsen af forbruget. De differentierede takster falder i følgende tre grupper:

  • Vandforbrug til og med 500 m3/år (trin 1)
  • Vandforbrug på over 500 og til og med 20.000 m3/år (trin 2)
  • Vandforbrug på over 20.000 m3/år (trin 3)

For ejendomme, hvorfra der ikke drives erhverv på markedsmæssige vilkår, skal der opkræves efter trin 1 uanset vandmængden. Efter en indfasning over fem år udgør rabatten 20 % på trin 2 og 60 % på trin 3. Reglerne om de differentierede takster er en del af Folketingets ”Vækstpakke” fra april 2013.

Dette betyder, at virksomheder med et vandforbrug på over 20.000 m3/år, vil efter 5 år opnå en reduktion i vandprisen på 60 %, mens virksomheder med et vandforbrug mellem 500 m3/år og til og med 20.000 m3/år vil opnå en reduktion på 20 % efter 5 år. Private og virksomheder med et vandforbrug under 500 m3/år vil komme til at betale fuld takst. Ud over indarbejdelsen af nye love, er der kun få egentlige indholdsmæssige ændringer i forhold til den gældende vedtægt. Disse er:

  • Vejbidragets størrelse for kommunale og private veje er ændret fra 4 % til at blive fastsat i forbindelse med den årlige takstfastsættelse. Det fremgår, jf. lovgrundlaget, at vejbidraget for de kommunale og private veje højst må udgøre 8 % af de årlige anlægsudgifter.

    Forvaltningen bemærker, at der er en sag mellem en række kommuner og Forsyningssekretariatet om størrelsen og reglerne for fastsættelse af vejbidraget. Forsyningssekretariatet har afgjort, at en række kommuner, deriblandt Københavns Kommune har betalt for lidt i vejbidrag, jf. bl.a. BR 2013-0194505.
     
  • Tilbagebetaling af tilslutningsbidraget for regnvand for større boligejendomme og lignende sættes efter en individuel vurdering med udgangspunkt i en ny retningslinje om at beløbet udgør op til 300 kr. pr. kvadratmeter frakoblet tag- og overfladeareal. Denne retningslinje for tilbagebetalingen har ikke tidligere været defineret og efter den hidtidige betalingsvedtægt har de faktiske tilbagebetalinger været større.

    Forvaltningen bemærker, at der skal være tale om et individuelt skøn, som også fremgå af betalingsvedtægten, og at HOFOR derfor ikke sætter skøn under regel, i forbindelse med retningslinjen for en tilbagebetaling af op til 300 kr. pr. kvadratmeter. Retningslinjen kan dog have indflydelse på etageejendommes incitament for at afkoble regnvand, indtil de har haft en individuel drøftelse med HOFOR, og det kan have betydning for klimatilpasningsplanens målsætning om 30 % afkobling af regnvand som en fremtidssikring af kloakkerne.
  • Forhold vedrørende betalingslovens § 7a er indført i betalingsvedtægten. Betalingslovens § 7a omhandler ejendomme udenfor kloakopland, som via de statslige vandplaner, er udpeget som indsatsområde. I nuværende vandplan har dette ikke betydning for Københavns Kommune.

  • Ved privat byggemodning af allerede tilsluttede ejendomme anlægger ejer for egen regning det spildevandsanlæg, som er nødvendigt for ejendommens nye anvendelse og tilslutter det til det eller de eksisterende stik.

  • Forudsat at spildevandsanlægget er udført som Selskabet har anvist, kan Selskabet i overensstemmelse med den indgåede aftale overtage de dele af spildevandsanlægget, som naturligt kan udgøre en del af Selskabets samlede system. Der ydes ikke vederlag for overtagelsen, men Selskabet afholder fremtidige udgifter til drift og vedligeholdelse af de pågældende ledningsstrækninger.

Teknik- og Miljøforvaltningens anbefaling

Forvaltningen vurderer, at betalingsvedtægten er i overensstemmelse med lovgivningen og de administrative regler, som gælder for spildevandsforsyningen og anbefaler derfor, at Borgerrepræsentationen godkender legaliteten af betalingsvedtægten for HOFOR Spildevand København A/S.

Økonomi

Trappemodellen vil på sigt betyde, at virksomheders udgifter til håndtering af spildevand vil falde, mens udgiften for borgere vil stige, idet spildevandsselskaberne er underlagt hvile i sig selv princippet samt prislofter. Betalingsvedtægten/Trappemodellen vil forventes at have en afledt økonomisk effekt for Københavns Kommune, i det omfang Københavns Kommunens institutioner m.m., som forbruger, er med til at finansierer trappemodellens rabatter til storkunder. Det er dog HOFOR’s vurdering, at trappemodellen kun vil have en marginal effekt på de almindelige takster i København (forøgelse på 6 øre).

Den foreliggende betalingsvedtægt vil ikke have økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Danske vand- og spildevandsselskaber er underlagt hvile i sig selv princippet. Dette princip betyder, at HOFOR ikke må have overskud og udelukkende finansierer sin drift via takster.

Københavns Kommune kan igennem ejerskabet og bestyrelsen påvirke andre forhold af betydning for implementeringen af Københavns miljø og klimamål samt forhold, der har betydning for byens borgere f.eks. tilbagebetalingsordninger ved frakobling af regnvand.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har legalitetskontrolleret betalingsvedtægten, træder den i kraft, og HOFOR offentliggør den på sin hjemmeside.

 

         Pernille Andersen

                                                                  /Jon Pape

Beslutning

Dagsordenspunkt 19: Legalitetsbehandling af betalingsvedtægter for HOFOR 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 28. januar 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Til top