Mødedato: 25.01.2007, kl. 17:30

Udmøntning af budget 2006, kampagne for hensynsfuld adfærd blandt cyklister

Se alle bilag

Udmøntning af budget 2006, kampagne for hensynsfuld adfærd blandt cyklister

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 25. januar 2007

 

 

BR 27/07

Udmøntning af budget 2006, kampagne for hensynsfuld adfærd blandt cyklister

Udmøntning af budget 2006, kampagne for hensynsfuld adfærd blandt cyklister

 

 

Indstilling om,

at                         der anvendes 0,5 mio.kr. til gennemførelse af "udvikling og gennemførelse af en kampagne for hensynsfuld adfærd blandt cyklister", som beskrevet i indstillingen finansieret af 35 mio. kr. puljen til cykelfremkommelighed og støjbekæmpelse i overensstemmelse med den fremlagte projektplan (BR 343/06).

 

Det bemærkes, at fokus for kampagnen tillige kan være hensyntagen til andre trafikanter i lysregulerede kryds.

 

Det forudsættes, at evt. merudgifter som følge af sagen finansieres indenfor Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

                                                                 (Teknik- og Miljøudvalget)

(Standsningsret)

 

 

 

 

 

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

 

at  der anvendes 0,5 mio.kr. til gennemførelse af "udvikling og gennemførelse af en kampagne for hensynsfuld adfærd blandt cyklister", som beskrevet i indstillingen finansieret af 35 mio. kr. puljen til cykelfremkommelighed og støjbekæmpelse i overensstemmelse med den fremlagte projektplan (BR 343/06)

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 8. november 2006

Sagen blev udsat

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 22. november 2006

Sagen blev udsat

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 6. december 2006

Der blev stemt om indstillingen, idet det tilføjes, at fokus for kampagnen tillige kan være hensyntagen til andre trafikanter i lysregulerede kryds.


 

Afstemning

 

For

Imod

Undlod

Klaus Bondam (B)

X

 

 

Bo Normander (B)

X

 

 

Anne Vang (A)

X

 

 

Johannes Nymark (A)

X

 

 

Winnie Larsen-Jensen (A)

X

 

 

Hamid El Mousti (A)

 

 

 

Lars Dueholm (V)

X

 

 

Karin Storgaard (O)

X

 

 

Torben Kastrup (F)

X

 

 

Jette Gottlieb (Ø)

X

 

 

Winnie Berndtson (U)

 

 

X

Resultat

9

0

1

 

Indstillingen blev godkendt, idet fokus for kampagnen tillige kan være hensyntagen til andre trafikanter i lysregulerede kryds.

 

Winnie Berndtson (U) begærede sagen indbragt til afgørelse i Borgerrepræsentationen.

 

Økonomiforvaltningen indstiller:

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet Økonomiudvalget forudsætter, at evt. merudgifter som følge af sagen finansieres indenfor Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme."

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. januar 2007

Anbefalet

 

 

 

RESUME

Københavns Kommune ønsker at få især cyklisterne i København til at vise større hensyn til hinanden og andre medtrafikanter via en mere strategisk kampagne. Andelen af trafikanter, der vælger cyklen til og fra arbejde, nærmer sig i et rask tråd de 40 %, hvilket er unikt sammenlignet med andre europæiske storbyer.

 

Stigningen betyder også, at cyklisterne bliver nødt til at vise større hensyn for at undgå kapacitetsproblemer og uheld. Derfor vil Københavns Kommune satse stort på at forbedre cyklisternes fremkommelighed, cykelparkering og hensyntagen, for at cykeltrafikken kan afvikles mere glidende og sikkert. Overordnet har sikkerheden for cyklister udviklet sig positivt. Antallet af alvorligt tilskadekomne og dræbte cyklister er halveret inden for de sidste 10 år. Men samtidig viser det sig, at uheldstatistikken for cyklister som trafikgruppe ikke forbedres i samme takt som andre trafikant grupper.

 

Kampagnen skal udvikles i november/december 2006 - og udføres i foråret 2007. Det er hensigten, at kampagnen skal danne basis for lignende kampagner på sigt, og vil denne omgang primært handle om:

·         at informere cyklister (og andre trafikantgrupper) om hensigten og de konkrete aktiviteter under strategien for bedre fremkommelighed og cykelparkering

·         at invitere cyklisterne til at spille med, og skabe bedre en adfærd på gader, veje og cykelstier - så både fremkommeligheden og sikkerheden bliver bedre

 

Udvikling og gennemførelse af kampagne for hensynsfuld adfærd blandt cyklister er budgetteret til 0,5 mio. kr. for 2006/2007.

 

Sagen var på dagsordenen for Teknik- og Miljøudvalgets møder den 8.og den 22.  november 2006, men blev udsat.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På baggrund af budgetforlig 2006 samt en høring blandt alle københavnere udarbejdede Teknik- og Miljøforvaltningen et forslag til udmøntning af 35 mio.kr til cykelfremkommelighed og støjbekæmpelse. Indstillingen blev behandlet i Teknik- og Miljøudvalget på mødet den 8. marts 2006, og blev med 5 ændringsforslag godkendt. Teknik- og Miljøudvalgets indstilling blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 1. juni 2006.

 

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Københavns Kommune har gennemført en række initiver til at øge cyklisternes andel af den samlede trafik. Alt i alt har disse initiativer været succesfulde, og andelen af trafikanter, der vælger cyklen til og fra arbejde nærmer sig nu 40 % - hvilket er unikt sammenlignet med andre europæiske storbyer.

 

Væksten i cykeltrafikken giver også kommunen store udfordringer. Visse steder – ikke mindst ved signalregulerede kryds – er der kapacitetsproblemer ved at afvikle cykeltrafikken glidende. Desuden er det en stor udfordring at trafiksikkerheden forbedres i takst med den øgede cykeltrafik.

 

Overordnet har sikkerheden for cyklisterne udviklet sig positivt. Antallet af alvorligt tilskadekomne og dræbte cyklister er således halveret i løbet af de senest ti år. Samtidig viser forvaltninges mest aktuelle analyser af uheldsudviklingen, at sikkerheden for cyklister ikke forbedres i samme takt som andre trafikantgrupper i kommunen.   Cyklisternes andel af det samlede andel alvorlige skader og dræbte er derfor vokset i de seneste år (målt i procent).

 

Formålet med denne kampagne er at Københavns Kommunes store satsning på at forbedre fremkommeligheden for cykler i byens trafik, og for at forbedre mulighederne for cykelparkering, følges af information til cyklisterne om hvordan de bedst og sikrest udnytter de nye muligheder.

 

Kampagnen "for hensynsfuld adfærd blandt cyklister" sigter derfor mod følgende mål:

 

-         At informere cyklister og andre trafikantgrupper om hensigten og de konkrete aktiviteter under kommunens strategi for fremmekommelighed og cykelparkering

 

-         At invitere cylisterne til at spille med, og følge en adfærd på gader, vejer og cykelstier som både skaber bedre fremkommelighed og øget sikkerhed

 

Forvaltningen planlægger et udbud, eller en idekonkurrence, hvor for eksempel tre bureauer kommer med deres bud på hvordan kampagnen bliver mest effektiv. Fokus for kampagnen kunne være:

·        Gensidig hensyntagen på de stærkt befærdede cykelstier

·        Hensyn til fodgængere - for eksempel i gågader og i fodgænger felter

·        Hensyn ved cykelparkering

 

Rådet for Større Færdselssikkerhed har langsigtet kampagne kørende for mere hensynsfuld adfærd. Forvaltningen vil koordinere med denne kampagne med særlig fokus på cyklister.

 

Økonomi

Borgerrepræsentationen godkendte (BR343/06) en samlet anlægsbevilling på 35,0 mio. kr. til en række konkrete projekter vedrørende cykelfremkommelighed, vejvedligeholdelse og støjdæmpning. Heraf fremgår med hvilken økonomisk ramme projekterne skal gennemføres. I projektudviklingen kan der ske justeringer, som enten gør projekterne billigere eller dyrere end først anslået. Forvaltningen koordinerer projekterne inden for den samlede ramme, således at de 35 mio.kr. ikke overskrides.

 

Viser det sig, når alle projekter er udviklet, at ikke alle midler bliver anvendt, vil Teknik- og Miljøudvalget blive forelagt et forslag til, hvorledes de resterende midler kan anvendes.

 

Udvikling og gennemførelse af kampagnen for hensynsfuld adfærd blandt cyklister er budgetteret til 0,5 mio. kr. Udviklingen af kampagnekonceptet gennemføres i november og december 2006, mens selve kampagnen gennemføres i foråret 2007.

 

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes

 

Høring

Forligskredsen vedtog i efteråret 2005 at gennemføre en høring blandt alle cyklister. Resultaterne af denne høring er indarbejdet i forvaltningens forslag.

 

Derudover har Københavns Politi, HUR godkendt projekterne.

 

 

BILAG VEDLAGT

Projektliste: Status for projekter under cykelpuljen

 

 

 

Ole Bach

 

Til top