Mødedato: 26.05.2005, kl. 17:30

Finansiering af udbud af Borgergade Parkeringsanlæg og forberedelse af projektering og udbud af tunnel til Operaen

Finansiering af udbud af Borgergade Parkeringsanlæg og forberedelse af projektering og udbud af tunnel til Operaen

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 26. maj 2005

 

 

BR 317/05

Finansiering af udbud af Borgergade Parkeringsanlæg og forberedelse af projektering og udbud af tunnel til Operaen

Finansiering af udbud af Borgergade Parkeringsanlæg og forberedelse af projektering og udbud af tunnel til Operaen

 

 

Indstilling om, at der ikke afholdes udgifter til forberedelse af projektering og udbud af en tunnel under Københavns havn, før der foreligger en beslutning om finansiering af tunnelen, hvori indgår provenuet fra etablering af parkeringsanlæg i Borgergade og på Kvæsthusbroen/Sankt Annæ Plads, jf. BR's beslutning om at der i samarbejde mellem Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen udarbejdes et forslag til finansiering af en højklasset tunnel (BR 193/05).

                                                                 (Bygge- og Teknikudvalget)

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der gives en anlægsbevilling på Vej & Parks Anlægsramme konto 2.22.3 (vejanlæg) på 6 mio. kr. til forberedelse af projektering og udbud af tunnel til Operaen.

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 20. april 2005

Mikkel Warming (Ø) stillede ændringsforslag om, at det overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefales, at der gives en tillægsbevilling på Vej & Parks anlægsramme konto 2.22.3 (vejanlæg) på 6 mio. kr. til forberedelse af projektering og udbud af tunnel til Operaen.

 

Afstemning

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

 

 

 

Wallait Khan (V)

X

 

 

Ole Hentzen (C2)

X

 

 

Monica Thon (B)

 

 

X

Kim Christensen (A)

 

 

X

Joan Jensen (A)

 

 

 

Winnie Larsen-Jensen (A)

 

 

X

Karin Storgaard (O)

 

 

X

Jens Johansen (F)

 

 

 

Sven Milthers (F)

 

 

X

Mikkel Warming (Ø)

X

 

 

 

Ændringsforslaget blev tiltrådt.

 

Indstillingen med det tiltrådte ændringsforslag blev anbefalet.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget anbefaler, at der ikke afholdes udgifter til forberedelse af projektering og udbud af en tunnel under Københavns havn, før der foreligger en beslutning om finansiering af tunnelen, hvori indgår provenuet fra etablering af parkeringsanlæg i Borgergade og på Kvæsthusbroen/Sankt Annæ Plads, jf. BR's beslutning om at der i samarbejde mellem Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen udarbejdes et forslag til finansiering af en højklasset tunnel (BR 193/05)"

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. maj 2005

Der blev begæret afstemning om Økonomiforvaltningens indstilling.

For stemte 6 medlemmer: A, C og F

Imod stemte 2 medlemmer: Ø

1 medlem undlod at stemme: O

Indstillingen blev dermed anbefalet.

Ø tog forbehold og vil i forbindelse med Borgerrepræsentationens behandling af sagen foreslå, at Bygge- og Teknikudvalgets indstilling godkendes.

 

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde den 17. marts 2005, at Bygge- og Teknikforvaltningen over Vej & Parks Anlægsramme skal afholde udgiften på 2,5 mio. kr. til udarbejdelse af kravspecifikationer og forberedelse af udbud af et parkeringsanlæg på Elværksgrunden i Borgergade. Endvidere besluttede Borgerrepræsentationen at Bygge- og Teknikudvalget iværksætter, at der udarbejdes et forslag til finansiering af en højklasset tunnel i samarbejde mellem Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen. Forvaltningen tolker denne beslutning således, at tunnelprojektet skal konkretiseres og gøres klar til udbud selvom finansieringen af anlægget ikke er på plads. Dette arbejde er vurderet til at koste 6 mio. kr.

 

Efter vedtagelsen af Vej & Parks Investeringsplan for 2005 – 06 i januar 2005 (bilag 2) er der sket en række forskydninger og ændringer i investeringsbehovet. I bilag 1 er vist den reviderede oversigt for de to år. Af bilaget fremgår det at de 2.5 mio. kr. til Borgergade og 2 mio. kr. til operatunnelen medvirker til et overforbrug i 2005 på 5.8 mio. kr. og de 4 mio. kr. til operatunnelen til et overforbrug i 2006 på ca. 48 mio. kr.

Det kan således blive nødvendigt at udskyde projekter fra 2005 til senere. Det foreslås at udskyde "Fjernbusterminal" og til dels "Hastighedsplan" til 2006. Da der ligeledes i 2006 er et væsentligt forventet overforbrug, foreslås det at nedjustere midler til projekter indenfor projektpuljer, hvor der endnu ikke er foretaget en politisk udvælgelse af projekter. Midlerne på i alt 8,5 mio. kr. foreslås således taget fra Amager Trafikplan, idet en forbindelse mellem Kvæsthusbroen og Dokøen til en hvis grad understøtter Amager Trafikplan.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde den 17. marts 2005 (BR 193/2005): "Indstilling om, at Bygge- og Teknikforvaltningen igangsætter udarbejdelse af kravspecifikationer og forberedelse af et udbud til parkeringsanlæg med plads til 200-500 biler på Elværksgrunden i Borgergade,

 

at der gives en anlægsbevilling på 2,5 mio. kr. inden for Vej & Parks anlægsram­me (konto 2.22.3 Vejanlæg) til udarbejdelse af kravspecifikationer og gennemførelse af udbud for parkeringsanlægget i Borgergade,

 

samt at Bygge- og Teknikudvalget iværksætter, at der udarbejdes et forslag til finansiering af en højklasset tunnel i samarbejde mellem Økonomiforvaltningen og Bygge- og Teknikforvaltningen"

 

Bygge- og Teknikudvalget anbefalede på mødet den 2. februar 2005 (BTU 68/2005) overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen at midlerne til Borgergade Parkeringsanlæg blev tilvejebragt via en tillægsbevilling til Vej & Parks Anlægsramme, ligesom udvalget anbefalede en tillægsbevilling på 6 mio. kr. til forberedelse af projektering og udbud for en højklasset tunnel.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Borgerrepræsentationen beslutning betyder, at Vej & Parks Anlægsramme skal afholde udgiften til udbud af Borgergade Parkeringsanlæg. Forvaltningen forslår endvidere at udvalget beslutter at afsætte de nødvendige 6 mio. kr. til forberedelse af projektering og udbud af en højklasse tunnel mellem Kvæsthusbroen og Dokøen. Forvaltningen tolker beslutning om tunnelen således, at tunnelprojektet skal konkretiseres og gøres klar til udbud, således at omkostningen er fastlagt forud for afklaring af finansieringsmulighederne. Dette arbejder er vurderet til at koste 6 mio. kr. Anvendelse af midlerne til parkeringsudbud og tunnel er fordelt med 4,5 mio. kr. i 2005 og 4 mio. kr. i 2006.

Projekterne finansieres ved at udskyde planlagt projekter på Vej & Parks Anlægsramme. I 2005 foreslås det, at Fjernbusterminalen 1,7 mio. kr. og 3 mio. kr. fra Hastighedsplanen udskydes til 2006. Forvaltningen foreslår, at der i 2006 sker en nedjustering af projekter for de i alt 8,5 mio. kr. indenfor projektpuljer, hvor der endnu ikke er foretaget en politisk udvælgelse af projekter. Der er følgende projektpuljer: Cykelstier, Cykelstiprioriteringsplan og Amager Trafikplan. Midlerne til ovenstående projekter foreslået taget fra Amager Trafikplan i det en forbindelse mellem Kvæsthusbroen og Dokøen til en hvis grad understøtter Amager Trafikplan.

 

Økonomi

Bygge- og Teknikudvalget godkendte den 12. januar 2005 (BTU 16/2005) Vej & Parks Investeringsplan for 2005 og 2006. Efter godkendelsen har udvalget besluttet en række ny projekter, ligesom forvaltningen har justeret planen jf. forventede overførsler og justeret forventede forbrug. Dette giver tilsammen følgende ændringer på Vej & Parks Anlægsramme i forhold til den godkendte.

For Vej & Parks samlede Anlægsramme betyder de gennemførte ændringer, at et disponeret merforbrug i 2005 på 2.962 mio. kr. er ændret til et forventet merforbrug på 5.820 mio. kr.

Merforbruget i 2006 på 19.913 mio. kr. er ændret til et merforbrug på 47.771 mio. kr. (Der henvises i øvrigt til indstilling om "Oversigt over investeringsbehov på offentlige vej- og parkarealer 2005-2010", som behandles på dette udvalgsmøde og dennes bilag 1 hvoraf nedenstående ændringer også fremgår.)

Nye projekter 2005                                                                mio. kr.

Legeplads Rørsangervej (BTU 38/2005 rammeløft)                1.146

Torvehallerne Israels Plads (BTU 524/2004)                            1.600

Israels Plads benzintank (BTU 144/05)                                      3.400

Borgergade Parkeringsanlæg                                                       2.500

Fisketorvsbroen (BR 338/2004 rammeløft)                           36.927

Operatunnel                                                                                   2.000

Bussluse Holmen (BTU 113/2005)                                            0.500

Ændringer 2005 og overførsler fra 2004

Boldbaner                                                                                      0.500

Kongens Nytorv                                                                         - 3.160

Nørrebro Cykelrute Valby (BTU 71/2005)                             - 0.100

Refshalevej                                                                                    0.350

Prags Boulevard rundkørsel                                                         5.900

Oslo Plads                                                                                     0.200

Holmens Kanal                                                                             2.000

Bygværker Børsbroen (dobbelt reservation)                           - 6.400

Kvæsthusbroen ledningsomlægninger                                       -1.500

Ny Langeliniebro                                                                       - 2.103

Købmagergade konkurrence                                                     - 2.000

Otto Baches Alle (BTU 108/2005)                                          - 4.500

Fjernbusholdeplads                                                                    - 0.800

Ingerslevsgade< span style='mso-tab-count:1'>                                                                            - 0.033

Vanløse Stationsforplads                                                             0.250

Ringbanen prisfremskrivning                                                    - 3.000

Guldbergsgade kvarteret (BTU 196/2005)                              - 1.500

Nørrebro Cykelrute Ågadebroen                                                 0.500

Bussluse Stengade                                                                      - 0.200

Trafiksikkerhedsplan 2004                                                          1.468

Trafiksikkerhedsplan 2005                                                        13.800

Nye projekter i 2006                                                             mio. kr.

Fælledparken                                                                                 2.000

Enkelt & Billig (Byrumshandlingsplan)                                     5.000

Områdefornyelse                                                                          3.000

Operatunnel                                                                                   4.000

Ændringer i 2006                                                                  mio. kr.

Bellahøjmarken                                                                          - 4.000

Amager Trafikplan (BTU 194/2005)                                        - 5.200

Bygværker Børsbroen (dobbelt reservation)                           - 5.100

Otto Baches Alle (BTU 108/2005)                                            5.650

Ringbanen, Prisfremskrivning                                                   13.500

Guldbergsgade kvarteret (BTU 196/2005)                                1.500

Valby Tingsted (BTU 194/2005)                                              - 3.800

Trafiksikkerhedsplan                                                                -13.800

 

Forvaltningen foreslår, at der gives en anlægsbevilling på Vej & Parks Anlægsramme konto 2.22.3 (vejanlæg) på 6 mio. kr. til forberedelse af projektering og udbud af tunnel til Operaen.

 

Miljøvurdering

De miljømæssige konsekvenser af projekterne beskrives i indstillingerne for de enkelte projekter.

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1 - Oversigt Vej & Parks Anlægsramme for 2005-06 revideret i forhold til beslutninger truffet efter vedtagelsen i 12. januar 2005

Bilag 2 - Investeringsplanen for 2005-06 godkendt den 12. januar 2005

 

 

Ole Bach

 

Til top