Mødedato: 19.09.2013, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Orientering om udbud af personlig og praktisk hjælp

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen gennemfører fælles udbud af personlig og praktisk hjælp. Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget orienteres omkring udbuddet.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller,
  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget tager orientering omkring udbud af personlige pleje og praktisk hjælp til efterretning.
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget godkender, at kommende leverandører af personlig pleje og praktisk hjælp fortsat varetager mindre komplekse sygeplejeopgaver.

Problemstilling

Som følge af de nye regler om frit valg har kommunerne fået friere rammer til at tilvejebringe borgere det frie valg af personlig og praktisk hjælp. De nye regler indebærer samtidig, at Københavns Kommune skal indhente en besparelse på 13,2 mio. kr. pr år fra 2014 og frem. Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget har derfor valgt at lave udbud. Med udbuddet sker der ingen ændringer i serviceniveauet for borgerne. Serviceniveauet fremgår fortsat af forvaltningernes borgerrettede kvalitetsstandarder, som leverandørerne fortsat er forpligtet til at yde hjælp efter. Af udbudsmaterialet fremgår det endvidere, at kommende leverandører skal leve op til en række egnethedskrav, der sikrer en høj kvalitet i opgaveløsningen for borgerne.

Ialt 11.607 borgere modtager personlig og praktisk hjælp i Københavns Kommune i august 2013. Heraf modtager 3501 borgere helt eller delvist hjælpen fra private leverandører.  Det samlede budget på området er 120 mio pr. år. Der er i dag 25 private leverandører af enten både personlig pleje og praktisk hjælp eller kun praktisk hjælp i Københavns Kommune.

Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget har henholdsvist den 4. og den 22. april 2013 bemyndiget deres forvaltninger til at gennemføre et fælles udbud på personlig og praktisk hjælp, herunder:

  • at udbud af personlig pleje og praktisk hjælp gennemføres med tildelingskriteriet det økonomisk mest fordelagtige tilbud,
  • at udbud af personlig pleje og praktisk hjælp gennemføres med underkriterier vedrørende kvalitet,
  • at der stilles krav om, at tilbudsgiver skal kunne levere både personlig og praktisk hjælp,
  • at der vælges to leverandører i hvert lokalområde, og
  • at den kommunale leverandør fortsætter i alle lokalområder for at sikre forsyningssikkerheden. 

Forvaltningerne har på den baggrund udarbejdet udbudsmateriale, der nu forelægges udvalgene til efterretning (jf. bilag 3a-o).

Løsning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen har udarbejdet udbudsmateriale med henblik på i oktober 2013 at gennemføre et lokalområdeopdelt udbud af personlig og praktisk hjælp dækkende for begge forvaltninger. Udbuddet har ingen indflydelse på Københavns Kommunes serviceniveau for borgerne. For nogle borgere vil udbuddet dog betyde, at de skal skifte leverandør, hvilket kan opleves som problematisk for de involverede borgere. Formålet med udbuddet er, dels at opnå den forudsatte besparelse på 13,2 mio. pr år fra 2014 og frem, og dels at få nogle større og fagligt mere robuste private leverandører, der kan yde hjælp af høj faglig kvalitet til gavn for borgerne. På den baggrund vil kontrakterne blive tildelt ud fra tildelingskriteriet økonomisk mest fordelagtige tilbud med underkriterier vedrørende kvalitet.

Kriterierne er vægtet med:

  • Pris (50 %)
  • Kvalitet (35 %)
  • Implementering og samarbejde (15 %)  

Det samlede udbudsmaterialet består af en række elementer. Således stilles der i udbudsmaterialet indledningsvis krav til tilbudsgivers egnethed, der stilles fx krav til erfaring og økonomiske formåen. Herudover består udbudsmaterialet af tildelingskriterier, der giver mulighed for en individuel vurdering af de enkelte tilbud. Ydermere indgår Københavns Kommunes Sociale klausuler i udbudsmaterialet.

Høj faglig kvalitet
Borgerne vil med det lokalområdeopdelte udbud forventeligt opleve at modtage hjælp fra fagligt mere robuste leverandører. Dette skyldes blandt andet, at der i udbuddet stilles krav til faglig kunnen, eksempelvis stilles der krav om 80 % uddannet personale, og der stilles ydermere krav om en dokumenteret erfaring med praktisk og personlig hjælp indenfor de sidste 3 år, hvilket forventeligt giver en højere kvalitet i de leverede ydelser. Krav til tilbudsgiver er beskrevet i henholdsvis Udbudsbetingelserne og Kravspecifikationen.

Samtidig med at kvaliteten sikres gennem en række krav til tilbudsgiver, så lægges der i udbudsmaterialet ligeledes op til, at de indkommende tilbud kan vurderes på baggrund af den forventede kvalitet. For at kunne vurderer kvaliteten i opgaveløsningen og for at skabe grundlag for en sammenligning mellem de forskellige tilbud, skal tilbudsgiverne redegøre for, hvorledes de vil løse en række konkrete opgaver. Dette omfatter blandt andet beskrivelse af, hvorledes de vil levere god pleje og håndtere forskellige målgrupper samt hvordan de vil sikre kvalitet. Dette er beskrevet i Tildelingskriterierne.

Et yderligere kvalitetsløft ligger i, at alle private leverandører fremadrettet vil have sundhedsfagligt personale tilknyttet som følge af, at de skal kunne levere både personlig pleje og praktisk hjælp. Dette medfører, at de private leverandører i højere grad bliver i stand til at imødekomme krav om eksempelvis at yde hverdagsrehabilitering og sikre tidlig opsporing i ændringer i borgernes sundhedstilstand. Endvidere forventes det, at borger vil opleve en bedre koordinering mellem sygepleje og hjemmepleje pga. et lavere antal samarbejdsparter og en tættere relation mellem sygeplejen og de private leverandører.
 
I tilfælde af væsentlig misligholdelse af kontrakt kan Københavns Kommune stoppe samarbejdet. Der vil være tale om misligholdelse, hvis leverandør ved eksempelvis tilsyn ikke lever op til krav om kvalitet i opgaveløsningen. Grundet det lavere antal af leverandører vil forvaltningen have en bedre forudsætning for at følge de enkelte leverandøres faglige kvalitet gennem uanmeldte tilsyn, brugerundersøgelser og tilbagemeldinger fra borgerne. Konkrete krav til leveringssikkerhed fremgår af udbudsmaterialet.

Gode medarbejderforhold og høj faglighed
De kommende leverandøres sociale og etiske ansvar er beskrevet i Københavns Kommunes standardbilag vedrørende sociale og etiske hensyn ved indkøb.

Der er endvidere i udbudsmaterialet indbygget en række forhold, der skal sikre medarbejderne.  Det fremgår af udbudsmaterialet, at det påhviler leverandøren at sikre medarbejder løn, arbejdstid og andre arbejdsvilkår, der svarer til dem, der i henhold til kollektiv overenskomst mv. er gældende for arbejder af samme art inden for samme fag. Endvidere lægges der i materialet op til, at det indgår i vurderingen af tilbuddene, hvorledes tilbudsgiver vil introducere nye medarbejdere og sikre medarbejdernes løbende kompetenceudvikling i forhold til opgaverne.

I forhold til arbejdsmiljø fremgår det af udbudsmaterialet, at leverandørerne skal overholde den til enhver tid gældende arbejdsmiljølovgivning.  Desuden er det blandt andet fremhævet, at leverandørerne er forpligtet til at udarbejde og løbende følge op på arbejdspladsvurderinger og handle derefter.

Samtidig vil de indkommende tilbud blive vurderet på, hvorledes tilbudsgiver vil sikre de rette kompetencer i forhold til ergonomisk korrekte arbejdsstillinger.

Elever
Københavns Kommune har en uddannelsesforpligtelse inden for social- og sundhedsområdet, som de private leverandører i dag ikke er forpligtet til at løfte, hvorfor de kommunale leverandører påtager sig en ekstra stor opgave med at være praktisksted for de mange elever. For at sikre, at de kommende leverandører kommer til at løfte denne opgave på lige fod med den kommunale hjemmepleje, er der udarbejdet en social klausul, der beskriver forpligtelsen for de private leverandører.

Delegerede sygeplejeopgaver
I udbudsmaterialet er det beskrevet, hvordan tilbudsgiver foruden at varetage personlig pleje og praktisk hjælp skal varetage delegerede sygeplejeopgaver efter sundhedsloven. Både kommunale og private leverandører af hjemmepleje løser i dag mindre komplekse sygeplejeopgaver. Det drejer sig primært om hjælp til medicinindtagelse, som hjemmeplejen giver i forbindelse med hjælp til måltiderne. Det sikres herved, at der kommer færrest muligt medarbejdere i borgernes hjem, samtidig med at der opnås en hensigtsmæssig ressourceanvendelse. Denne praksis ønskes opretholdt, jf. 2. at-punkt, hvorfor den er beskrevet i udbudsmaterialet.

Økonomisk robuste leverandører
For at sikre at tilbudsgiver har de økonomiske forudsætninger for at løfte opgaven, stilles krav til tilbudsgivers egenkapital samt nettoomsætningen inden for praktisk og personlig hjælp.

Implementering – høj sikkerhed for borger
Der lægges i udbudsmaterialet op til, at indkommende tilbud vurderes på baggrund af implementerings- og samarbejdsplaner. Dette er valgt for at sikre en god implementering, så implementeringen sker så smidig som muligt for de borgere, der som følge af udbudet, skal skifte leverandør. Det betyder, at der for forvaltningernes side er fokus på veltilrettelagt kommunikation. Blandt andet skal det sikres, at de berørte borgere løbende informeres, herunder skal der udarbejdes materiale, der sikrer, at borgerne kan træffe valg om ny leverendør på et oplyst grundlag. Det er ligeledes vigtigt, at borgerne løbende har mulighed for at få besvaret spørgsmål omkring forløbet, så de oplever tryghed i skiftet. Dertil skal det sikres, at der sker en god overlevering mellem nuværende og kommende leverandører. 

For at sikre en vellykket implementering, etableres der en implementeringsgruppe på tværs af forvaltningerne. Denne gruppe skal sikre, at implementeringen forløber planmæssigt ved at følge processen tæt, således at der konstant kan samles op på eventuelle udfordringer og problematikker. Leverandørerne forpligtes til straks efter kontraktindgåelsen at indgå i implementeringsarbejdet.

Høring og juridisk validering
Udkast til det samlede udbudsmateriale har været annonceret på www.udbud.dk og er samtidig sendt direkte i høring til: Dansk Industri, FOA, DSR, Ældrerådet, Handicaprådet, Socialforvaltningens brugerråd samt de private leverandører, der på nuværende tidspunkt er godkendt i Københavns Kommune.

Der er kommet høringssvar fra: DSR, FOA, Handicaprådet, Københavns Ældreråd, Brugerrådet, Aktiv Hjemmehjælp Aps, Hjemmehjælpen A/S, Clara Service, Sanitern Rengøring og Elite Miljø (jf. bilag 2 - 2a).

Generelt er mange af høringssvarende positive overfor udbuddet, og de indeholder kun i mindre omfang konkrete bemærkninger og forslag til ændringer. Handicaprådet og Socialforvaltningens Brugerråd samt en enkelt privat leverandør har ytret bekymring for, hvorvidt borgernes frie valg i fremtiden bliver reelt, da antallet af leverandører vil falde til tre pr. lokalområde, inklusiv den kommunale leverandør.  I den sammenhæng er det forvaltningernes forventning, at færre leverandører vil betyde, at det frie valg bliver mere overskueligt for den enkelte borger, og samtidig sikrer udbuddet færre og forventeligt større og fagligt mere robuste leverandører, hvilket allerede er beskrevet.

På baggrund af høringen er der foretaget en række præciseringer af det endelige materiale. Dette er beskrevet i Høringsnotatet. Det samlede udbudsmateriale har desuden været til juridisk kvalitetssikring hos Horten Advokatfirma.

Den videre proces
Udbuddet annonceres senest 1. oktober 2013 med frist for tilbudsgivere d. 31. oktober 2013. Herefter evalueres tilbuddene, og primo december tildeles de udvalgte tilbudsgivere kontrakt med opstart for levering af ydelser 1. april 2014.

Borgerne, der som følge af udbuddet skal skifte til en ny leverandør, vil umiddelbart efter kontraktindgåelse, blive orienteret om deres muligheder og den nærmere proces.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Efter afholdelse af udbuddet, vil Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget blive orienteret om valget af de nye leverandører, og de vil ligeledes blive orienteret omkring den videre proces for de involverede borgere.

   
Katja Kayser                                 Anette Laigaard

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Udvalget bad forvaltningen om, i samarbejde med Københavns Erhvervsservice, i den indledende fase at orientere de private leverandører om muligheder for hjælp til partnerskaber med henblik på eventuelt at kunne byde i fællesskab.

Protokolbemærkning fra Socialdemokratiet (A) og Socialistisk Folkeparti (SF). ”Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti (SF) ser gerne, at de private leverandører har overenskomst.”

Protokolbemærkning fra Socialistisk Folkeparti (SF) ” vi er tilfredse med at indstillingen om udbud af personlig og praktisk hjælp stiller en række krav til den borgerrettede kvalitet og til de sociale kriterier”.

Protokolbemærkning fra Dansk Folkeparti (DF) videreførte protokolbemærkningen fra behandlingen af sagen på udvalgets møde den 4. april 2013. "Udvalget præciserer, at ved udbud af den personlige pleje til private leverandører, skal der gives garantier for, at kvaliteten følger kommunens generelle serviceniveau, samt at nye leverandører lever op til de etiske forpligtigelser i deres tilbud".

 

Til top