Mødedato: 25.10.2007, kl. 14:00

Motions- og kosttilbud

Se alle bilag

Motions- og kosttilbud

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 25. oktober 2007

 

 

8.      Motions- og kosttilbud

SOU 265/2007  J.nr. 79/1998

 

 

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår gennemførelse af et motions- og kosttilbud i sundhedscentrene. Tilbuddet sammensættes med baggrund i resultater og erfaringer fra Motion og Kost på Recept (MKpR).

 

INDSTILLING OG Beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

 

1.                    at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender den foreslåede model for motions- og kosttilbud forankret i sundhedscentrene i en toårig periode i 2008 og 2009,

2.                    at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at der afsættes 2.206.515 kr. i 2008 og 2.535.222 kr. i 2009 til et motions- og kosttilbud på Sundheds- og Omsorgsudvalget bevilling: Sundhed, rammebelagt drift funktion 4.62.88.1 Sundhedsfremme og forebyggelse. Der anvises dækning på Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget til patientrettet sundhedsfremme på bevilling Sundhed, rammebelagt drift funktion 4.62.88.1 Sundhedsfremme og forebyggelse.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 25. oktober 2007

 

Udvalget godkendte indstillingen.

 

Udvalget besluttede at udsende en pressemeddelelse om emnet.

 

 

Problemstilling

I 2006 besluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget, at slutevalueringen for MKpR skulle indgå i overvejelsen om et evt. tilbud efter 2007. Evalueringsresultaterne blev drøftet af Sundheds- og Omsorgsudvalget d. 20. september. Udvalget kommenterede resultaterne og bad Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vende tilbage med en indstilling til nyt tilbud om motion og kost d. 25. oktober med afsæt i udvalgets bemærkninger. Udvalget pegede på fire forhold. I) At tilbuddet bør ses i sammenhæng med sundhedscentrene. II) At der bør være et særligt fokus på udslusning/fastholdelse af deltagere. III) At der fortsat gøres en indsats vedr. kommunikation med praktiserende læger. IV) At der er særligt fokus på at kunne motivere de sårbare grupper.

 

Løsning

På konferencen: "Erfaringer med Motion og Kost på Recept i København og resten af landet" - afholdt af Folkesundhed København d. 5. oktober - blev det slået fast, at MKpR i København har haft en stor positiv effekt. To centrale udfordringer for fremtidige tilbud blev dog fremhævet på konferencen: 1) Rekrutteringen bør forbedres. Der er mange, som efter anbefalingen fra lægen ikke henvender sig til MKpR, og der er en skæv social rekruttering. 2) Udslusningen bør forbedres. Der er for få, som efterfølgende finder ind i foreningslivet og fitness-firmaerne. Disse udfordringer ligger i forlængelse af udvalgets bemærkninger på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde d. 20. september og danner baggrund for dette løsningsforslag.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår med afsæt i den positive evaluering og konferencens konklusioner, at indholdet i MKpR danner grundlag for etablering af et nyt tilbud om motion og kost på kommunens sundhedscentre. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår, at tilbuddet og den organisatoriske opkobling på sundhedscentrene pilottestes i 2008 og 2009. Herefter gives anbefalinger vedr. videre udrulning af tilbuddet. I forslaget indgår finansiering fra projektet Move som er del af kommunens tværforvaltningsmæssige motionsstrategi kaldet "By i Bevægelse" (se bilag 1). By i Bevægelse har finansiering til udgangen af 2009. Den organisatoriske opkobling på sundhedscentrene vil give mulighed for et tættere samspil mellem de borgerrettede og patientrettede indsatser, for at udnytte de fysiske rammer i sundhedscentrene maksimalt og for bedre udnyttelse af personaleressourcerne. Det vil blive et fokuspunkt i samarbejde med sundhedscentrene, at lave en rekrutteringsstrategi, som øger antallet af fremmødte borgere efter henvisning fra den praktiserende læge.

 

Kernen i det ny motions- og kosttilbud vil fortsat være et fysioterapeutisk træningsforløb samt kostvejledning. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår endvidere, at problemer med udslusning og motivation af de særligt sårbare søges imødegået ved, at der tilknyttes en såkaldt "motionsvejleder" på hvert sundhedscenter. Motionsvejledning er hjælp til motivation og hjælp til at komme i gang med aktiviteter udenfor sundhedscenteret efter endt forløb. Motionsvejledning bruges i det eksisterende projekt: "Move – motionsvejledning" under "København en By i Bevægelse". Motions- og kosttilbudet sammensættes efter borgerens behov og kan bestå af (bilag 2):

·        Motionsvejledning i grupper

·        Fysioterapeutisk træning for de personer, som har særligt behov.

·        Kostvejledning i grupper og evt. individuelt for personer med særlige behov.

 

Forslagets gevinster:

·        Borgere uden en diagnose, men med en høj risiko for sygdom og med svage ressourcer kan få en målrettet forebyggende hjælp.

·        Der bliver en bredere indgang til sundhedscenteret, idet borgere modtages såvel efter henvisning fra læge som ved egen henvendelse.

·        Hjælpen er målrettet og individuelt tilpasset.

·        Kapaciteten foreslås dimensioneret til - efter en indkøringsperiode - at kunne servicere ca. 750 borgere årligt, som modtager både fysioterapeutisk træning og motionsvejledning mod 400- 500 årligt, som deltog i MKpR i 2006 og 07. Hertil kommer en kapacitet på ca. 750 personer årligt, som alene modtager motionsvejledning.

·        Borgerne hjælpes til fastholdelse af de nye vaner gennem motionsvejledning i udslusningen.

·        Move vil samtidig opnå større grad af lokal forankring ved at blive placeret på sundhedscentrene.

·        Forankringen i sundhedscenteret giver samdriftsfordele og faglig synergi mellem rehabilitering og forebyggelse.

·        Kostprisen er væsentligt mindre i det ny forslag (se økonomiafsnit).

 

Økonomi

Styregruppen for By i Bevægelse har på møde d. 19. september 2007 besluttet at udmønte 1.000.000 kr. i 2008 til Move-projektet samt godkendt at lokalisere Move på sundhedscentrene og her indgå i samarbejde med et fremtidigt tilbud om motion og kost, såfremt det besluttes, at MKpR placeres her.

Samlede omkostninger

2008

2009

 

I alt: 3.206.515 kr.

I alt: 3.535.222 kr.

 

Finansiering

2008

2009

En By i Bevægelse (Move)

1.000.000 kr.

1.000.000 kr.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets bevilling: Sundhed, rammebelagt drift funktion 4.62.88.1 Sundhedsfremme

2.206.515 kr.

2.535.222 kr.

De økonomiske nøgletal tager højde for at kapaciteten fordeles på 3 sundhedscentre samt en motionsvejledning i DGI-byen, som dækker indre by samt i Urbanplanen på Amager. Det er forudsat, at sundhedscenteret på Amager forventes igangsat sommeren 2008 og i budgettet antages derfor aktivitetsstart d. 1. juli 2008.

I den hidtidige drift af Motion og Kost på Recept har man brugt private fysioterapiklinikker som leverandør af træningsforløb og kostprisen har været 6.800 - 7.500 kr. pr. borger. I den nye fuldt implementerede udgave vil et forløb højest koste ca. 5.000 kr. pr. borger afhængig af hvilke elementer, den enkelte borger har behov for. Der skal dog evt. påregnes en højere pris i 2008, pga. implementering af den ny struktur.

Beregningerne tager udgangspunkt i, at der ikke er brugerbetaling for at sikre, at tilbuddet kan nå ud til alle med behov. Der har hidtil været en brugerbetaling på 750 kr. pr. deltager. For yderligere specificering se bilag 3.

 

Videre proces

8. november forelægges udmøntningsplan fra Styregruppen for By i Bevægelse for Sundheds- og Omsorgsudvalget (heriblandt udmøntning af 1 mio. kr. til Move-projektet). 1. januar 2008 kan aktiviteterne sættes i drift i sundhedscentrene på Østerbro og Nørrebro og 1. juli 2008 på Amager. Medio 2009 gøres status og der udarbejdes anbefalinger til videre udrulning i forbindelse med evt. etablering af yderligere sundhedscentre.

 

Bilag

1.      Beskrivelse af Move: Motionsvejledning

2.      Oversigt over forløb og aktiviteter på sundhedscentrene

3.      Budget for motion og kost tilbud i sundhedscentrene i 2008 og 2009

4.      Tidligere politisk behandling

 

         Anne Mette Fugleholm                  /Jette Jul Bruun

 

 


 

Til top