Mødedato: 23.04.2008, kl. 15:00

Høringssvar til Socialudvalget om levevilkår og fattigdom

Høringssvar til Socialudvalget om levevilkår og fattigdom

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 23. april 2008

 

 

Sager til beslutning

 

2.      Høringssvar til  Socialudvalget om levevilkår og fattigdom

TMU 226/2008  J.nr. 2008-48639

 

 

Socialudvalget har bedt Teknik- og Miljøudvalget om forslag til bidrag til løsning af fattigdomsrelaterede problemer set i lyset af Socialforvaltningens "Analyse af levevilkår og fattigdom i Københavns Kommune".

 

INDSTILLING OG Beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

1.                  at Teknik- og Miljøudvalget meddeler Socialudvalget, at Teknik- og Miljøforvaltningens indsatser i regi af Områdefornyelserne og helhedsplanerne i den almene sektor støttet af Landsbyggefonden i høj grad har til formål at hjælpe målgrupper, der også omfatter de langtidsfattige og permanent fattige samt de mellemlangtidsfattige, hvorfor Teknik- og Miljøudvalget vil have fokus på disse indsatser som bidrag til løsning af fattigdomsproblemer i Københavns Kommune.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 23. april 2008
Godkendt

 

 

Problemstilling

Socialudvalget har bedt Teknik- og Miljøudvalget om i lyset af Socialforvaltningens "Analyse af levevilkår og fattigdom i Københavns Kommune" at diskutere og fremkomme med bidrag inden for deres ressort m.h.p. at hjælpe og støtte de langtidsfattige og permanent fattige samt de mellemlangtidsfattige. Socialudvalgets indstilling af den 6. februar 2008 med denne beslutning vedlægges som bilag 1.

 

Socialudvalget arbejder med en fattigdomsgrænse, som er baseret på et budget for en skrabet levestandard på 103.649 kr. pr. år for en enlig uden børn (2005-niveau). Herudover arbejdes med en inddeling af fattige i langtidsfattige og permanent fattige (4 år eller længere), mellemlangtidsfattige (2-3 år) og korttidsfattige (1 år).

 

Socialudvalget er fremkommet med 9 forslag til handleplaner, der skal reducere antallet af fattige og reducere følger af fattigdom. Forslaget er primært rettet mod de langtidsfattige og permanent fattige samt mellemlangtidsfattige.

 

Løsning

De målgrupper, som Teknik- og Miljøforvaltningens arbejde i regi af Områdefornyelserne og helhedsplanerne med støtte fra Landsbyggefonden, skal hjælpe, omfatter også de grupper, som i Socialforvaltningens analyse kategoriseres som fattige.

 

Områder omfattet af en områdefornyelsesindsats udpeges bl.a. på baggrund af områdets beboersammensætning, hvor områder med høj arbejdsløshed og integrationsudfordringer har høj prioritet.

 

Landsbyggefondsindsatsen er rettet mod almene boligafdelinger med boligsociale problemer. Samtlige afdelinger med 40 % eller flere arbejdsløse (højrisikoafdelinger), hvoraf de fleste tillige har en høj andel af indvandrere og efterkommere af indvandrere, vil med 2008/2009-midlerne være omfattet af en helhedsplan. Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder i denne sammenhæng meget tæt sammen med de øvrige forvaltninger og især Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen for at sikre fokus på helhedsorienteret løsning af udfordringerne.

 

En fortsat fokus på gennemførelse og understøttelse af disse indsatser og en styrket indsats for at sikre en tværkommunal og helhedsorienteret løsning af problemerne, herunder fattigdomsproblemer, vil efter forvaltningens opfattelse bidrage væsentligt til arbejdet med at reducere antallet af fattige og reducere følger af fattigdom.

 

 

Økonomi

Der afsættes løbende statslige og kommunale midler til gennemførelse af områdefornyelsesindsatser. For områdefornyelsen i Haraldsgadekvarteret er der fx afsat i alt 60 mio. kroner. Landsbyggefondens boligsociale indsats finansieres for 75 % vedkommende af Landsbyggefonden. 25 % medfinansiering leveres fra flere sider, herunder fra kommunen i form af allokering af personaleressourcer.

 

Videre proces

Teknik- og Miljøudvalgets svar sendes til Socialudvalget, hvor det vil indgå i Socialudvalgets samlede plan for forbedring af levevilkårene for fattige københavnere.

 

Bilag

1.      Socialborgmesterens brev til Teknik- og Miljøudvalget     

2.      Beslutningsprotokol fra Socialudvalgets møde den 6. februar 2008

 

 

 

Hjalte Aaberg                                         Ulrik Winge

 

 

 

Til top