Mødedato: 04.09.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Forhåndstilkendegivelse vedr.puljen: " Kvalitet i den kommunale indsats overfor borgere med svære psykiske lidelser"

Socialudvalget skal behandle Socialforvaltningens planlagte ansøgning til Socialstyrelsens 19M pulje vedr. kvalitet i den kommunale indsats overfor borgere med svære psykiske lidelser.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller: 

        1. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen indsender interessetilkendegivelse om deltagelse i Socialstyrelsens 19M pulje, hvor der ansøges om afprøvningen af to evidensbaserede metoder i indsatsen for borgere med svære psykiske lidelser og 

        2. at Socialudvalget på forhånd godkender, at Socialforvaltningen, såfremt man udpeges som relevant deltager i puljen, indsender en fuld ansøgning om dette på et senere tidspunkt.

Problemstilling

Socialstyrelsen søger interessetilkendegivelser til deres 19M pulje fra kommuner, som er interesseret i at afprøve evidensbaserede metoder i indsatsen for borgere med sindslidelse. Interessetilkendegivelsen skal være forelagt det relevante kommunalpolitiske udvalg til orientering, inden tilkendegivelsen sendes til Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen opstiller fire metoder, som de ønsker afprøvet, og de enkelte kommuner bedes tilkendegive to metoder, de finder relevante at afprøve. De fire metoder er: 
        - Individual Placement and Support (IPS) 
        - Social færdighedstræning i grupper 
        - Åben dialog 
        - Illness Management and Recovery program (IMR)

Socialforvaltningen ønsker at afprøve de sidste to, IMR og Åben dialog i forvaltningens socialpsykiatri.

Løsning

Af de fire metoder vurderes IMR og Åben Dialog bedst egnet til at understøtte kvalitetsudviklingen af Københavns Kommunes socialpsykiatri.

1) IMR: et evidensbaseret recoveryorienteret program, som øger selvmestring hos dobbeltdiagnosiserede borgere på botilbud.

• IMR hjælper mennesker med svære psykiske lidelser med at erhverve sig viden om og udvikle strategier til at mestre den psykiske lidelse og opsætte individuelle og meningsfulde mål for tilværelsen. Metoden har vist sig effektiv over for borgere med svære psykiske lidelser på botilbud. Målgruppen i denne indsats er dobbelt-diagnosticerede borgere på botilbud.

Afprøvningen af IMR i Københavns Kommunes socialpsykiatri forventes at udvikle kvaliteten af den eksisterende indsats:
• Metoden har allerede vist sig effektiv i kommunens socialpsykiatri på Bocenteret Ringbo og en yderligere afprøvning forventes at sikre kvalitetsudviklingen af indsatsen for dobbeltdiagnosticerede borgere på botilbud i kommunens socialpsykiatri.
• Afprøvningen af IMR vil muliggøre en videreudvikling af et allerede eksisterende samarbejde med Region Hovedstadens Psykiatri vedr. metoden, som der aktuelt ikke er midler til at realisere.

Forankring af IMR i Københavns Kommunes Socialpsykiatri
Tildeles Socialforvaltningen støtte fra 19M puljen, vil indsatsen blive implementeret på Center City, og centerledelsen vil blive ansvarlig for implementeringen. Centerledelsen har stået for den vellykkede implementering af IMR på Bocenteret Ringbo, og er i øvrigt ved at etablere et nordisk netværk for IMR metoden.

2) Åben dialog: En netværksskabende og samarbejds-orienteret støtte- og behandlingsmodel, som inddrager alle relevante parter i indsatsen.
• Åben dialog har fokus på at opretholde kontakten med borgeren, også i kritiske faser. Det er en metode der tilbyder nogle konkrete velbeskrevet værktøjer til at inddrage de pårørende og andre relevante parter i indsatsen. Inddragelse af relevante parter har længe været en integreret del af Socialforvaltningens socialpsykiatriske indsats. Åben dialog muliggør, at denne del af indsatsen udvikles og systematiseres.

Afprøvningen af Åben dialog i Københavns Kommunes socialpsykiatri forventes at udvikle kvaliteten af den eksisterende indsats:
• Effektiv og systematisk inddragelse af det sociale netværk, herunder pårørende, i indsatsen
• Optimal udnyttelse af ressourcer: ved inddragelse af relevante parter i indsatsen tilbyder metoden en fleksibilitet, som forventes at føre til mere effektive løsninger
• Forbedrer dialog og koordination mellem socialpsykiatrien og behandlingspsykiatrien omkring borgerens behandlings- og støtteforløb

Forankring af Åben dialog i Københavns Kommunes Socialpsykiatri
Tildeles Socialforvaltningen støtte fra 19M puljen, vil indsatsen blive forankret på Center Nørrebro, hvor centerledelsen vil være ansvarlig for implementeringen. Åben Dialog vurderes at ligge i naturlig forlængelse af centrets igangværende arbejde med inklusion af pårørende i indsatsen.

Økonomi

Det drejer sig om en pulje på 19 mio. kr. Det er uvist hvor mange kommuner, der udvælges og hvordan pengene vil blive fordelt. Hvis Socialforvaltningen tildeles støtte fra puljen vil indtægts- og udgiftsbudgetterne bliver tilpasset i først kommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Videre proces

 Interessetilkendegivelse skal ske senest den 9. september 2013. Hvis Københavns Kommune efterfølgende udvælges som relevant deltager i puljen vil Socialforvaltningen indsende en ansøgning. Socialudvalget vil senere blive orienteret i notatform om projektet og dets resultater, hvis der modtages støtte.

Anette Laigaard 
                                            /Gitte Bylov Larsen

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt ved dagsordenens begyndelse.
Til top