Mødedato: 24.04.2013, kl. 18:30
Mødested: Beboerhuset Dronningensgade 34

Lokalplansagen ”Refshaleøen II” – høringssvar

Se alle bilag
Christianshavns Lokaludvalg skal beslutte et høringssvar vedr. udarbejdelse af et tillæg til den gældende lokalplan for Refshaleøen.

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller,
  1. at Christianshavns Lokaludvalg godkender høringssvaret til Teknik- og Miljøforvaltningen om lokalplansagen ”Refshaleøen II”, som fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen har bedt om et høringssvar om lokalplansagen ”Refshaleøen II”. Høringsfristen er d. 23. april 2013.  

Refshaleøens Ejendomsselskab har anmodet Teknik- og Miljøforvaltningen om at få udarbejdet en lokalplan, der gør det muligt at udnytte de muligheder om midlertidighed, som ligger i kommuneplan 2011. Refshaleøens Ejendomsselskab ønsker at udvikle en række projekter:

  • Etablering/indretning af undervisning i regi af videregående uddannelser
  • Opførelse af op til 5000 m2 nybyggeri samt mulighed for infill byggeri
  • Husbåde til beboelse ved de vestvendte kajanlæg
  • Bylandbrug i tilknytning til områdets madværksteder
  • Havnebad
  • Etablering af rekreativ løbe-/cykelsti
  • Indretning af boligfunktioner i tilknytning til virksomheder
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at projekterne er i overensstemmelse med rammerne i Kommuneplan 2011 og at projekterne passer fint med kulturhistorien fra B&Ws tid i området. Men der skal udarbejdes et tillæg til den gældende lokalplan for området, da dele af projekterne berører fortidsmindebeskyttelseslinjerne omkring Batteriet Sixtus samt Christianshavns Vold.

Forvaltningen nævner en række opmærksomhedspunkter til den videre proces:
  • Kommuneplanens retningslinjer om og muligheder for midlertidighed.
  • Muligheder for begrænset nyt erhvervsbyggeri, herunder med boliger i tilknytning til erhverv.
  • Udformning af husbådekoloni.
  • Miljøforhold herunder særligt i relation til lugtgener fra rensningsanlægget
  • Lynetten og deres betydning for udviklingen inden for lokalplanområdet samt jordforurening skal belyses i den videre proces.
  • Kulturmiljøet og bevaringshensyn ift. stedets karakter.
  • Projektets indpasning i de hovedstrukturer, der præger området fra B&Ws tid på øen, samt tilpasning til de bærende bevaringsværdier i området.
  • Særlig opmærksomhed på bevaringsmæssige hensyn inden for fortidsmindebeskyttelseslinjerne.
Udover Refshaleøens Ejendomsselskabs anmodning, har forvaltningen modtaget en ansøgning med et projektforslag, der er udarbejdet af tegnestuen C.F. Møller. Forslaget går på at indrette området ved Quintus til Strömmas turistbåde samt ombygning/renovering eller erstatning af eksisterende bygninger.

Forvaltningen vurderer, at forslaget ikke er i overensstemmelse med den eksisterende lokalplan nr. 331 for ’Holmen’, så der skal laves et tillæg til lokalplanen, der gør det muligt at indrette erhverv i nybyggeri.
Hvis ansøger og forvaltningen finder frem til et skitseforslag, der er afstemt med Kulturstyrelsen, kan området, Quintus Bastion, i stedet blive en del af lokalplanen for Refshaleøen.

Løsning

Arbejdsgruppen Teknik, Miljø og Havnen foreslår lokaludvalget at sende følgende høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen:

”Teknik- og Miljøforvaltningen har bedt om et høringssvar om lokalplanforslaget ”Refshaleøen II”. Høringsfristen er d. 23. april 2013.

Borgerdialog
Lokaludvalget fremlagde sagen for borgerne på Christianshavnermødet den 10. april 2013. Et notat med borgernes synspunkter er vedlagt. D. 15. maj 2013 har lokaludvalget et Christianshavnermøde, hvor temaet er Refshaleøens fremtid. Et referat af mødet vil blive sendt til forvaltningen umiddelbart efter.

Lokaludvalgets holdning
Høringsskrivelsen omfatter to sagskomplekser, som lokaludvalget finder det nødvendigt at behandle hver for sig. For det første ønsker Refshaleøens Ejendomsselskab en klarlægning af plangrundlaget for den midlertidige anvendelse af B&Ws tidligere værftsområde på Refshaleøen, pt. reguleret af en lokalplan fra 1992, lokalplan nr. 209.

Områdets midlertidige anvendelse frem til 2023 skal følge det nuværende spor med kulturelle events: Musikfestivaler, Foodcamp, PhotoMeetUp. Desuden kreative aktiviteter: Arkitektstuderende, ateliers m.m.

Høringen nævner etableringen af et stort solcelleanlæg, et havnebad, en cykel/løbesti, men også husbåde langs de vestvendte kajer, justeringer af eksisterende byggeri med indskudte dæk og mindre tilbygninger samt op til 5.000 m2 supplerende såkaldt infill byggeri.

Lokaludvalget finder visionerne for Refshaleøen særdeles spændende og positive. Men høringsforslaget omtaler ikke mulighederne for etablering af forretninger og serviceerhverv, fx dagligvarebutikker, som kan blive nødvendigt ved en øget (bolig)aktivitet i området. Lokaludvalget savner desuden en stillingtagen til de trafikale forhold for Refshaleøen, ikke mindst privat- og erhvervstrafik til og fra Refshaleøen.

Høringsskrivelsen omfatter for det andet firmaet Strömmas, tidligere Canal Tours, ønske om at etablere et kommercielt havneanlæg i den nordlige ende af bastionen Quintus på Holmen, der er omfattet af lokalplan 331 for Holmen.

Denne plan vil medføre store forandringer i forhold til de nuværende naboer til projektområdet: Lejere i skurbebyggelsen på land samt den eksisterende marina af husbåde. Der er desuden store erhvervsnaboer: Marinestation København samt Tegnestuen Vandkunsten.

Området anvendes rekreativt på grund af dets lille strand og store græsplaner af mange forbipasserende, herunder naboer fra Charlotte Amalies Bastion samt Margretheholm. Der må med andre ord påregnes et langt større konfliktpotentiale for dette delprojekts vedkommende.

Planområdet ved Quintus Bastion fremtræder i dag nærmest uforandret i forhold til tiden, før Holmen blev rømmet af Flåden, og området må betegnes som sårbart og som et bevaringsværdigt kulturmiljø.

Endelig er området som den nordligste del af det historiske, sammenhængende voldanlæg et fredet fortidsminde, hvor særligt de fremtidige adgangs- og plejeforhold er af stor vigtighed for Christianshavns Lokaludvalg samt for København som turistby.

Lokaludvalget anser Strömmas permanente delprojekt for radikalt anderledes, og langt mere problematisk i forhold til nuværende brugerinteresser samt fredningshensyn. Det forekommer ikke velbegrundet at føre denne del af Holmen ind under lokalplan 209 for Refshaleøen, som først efter midlertidighedsperioden skal finde sin endelige anvendelse, dvs efter 2023.

Quintus bør forblive en den af lokalplan 331 for Holmen, og planer for området må i givet fald ske via en ændring af den eksisterende lokalplan, hvor området som udgangspunkt er udlagt til rekreative, offentlige formål (Lokalplan 331, § 4), og hvor der, som på Holmen, i øvrigt skal etableres en havnepromenade langs vandet til gående og cyklister.

Med venlig hilsen

Poul Cohrt,
formand"

Økonomi

Intet.

Videre proces

Når lokaludvalget har besluttet høringssvaret, sender sekretariatet det til Teknik- og Miljøforvaltningen.
Forvaltningen skriver, at lokalplanforslaget forventes politisk behandlet i 2013, sendt i offentlig høring i 2013 og endelig vedtaget i 2014.

I en anden sag på dagsordenen skal lokaludvalget beslutte at Christianshavnermødet den 15. maj 2013 har Refshaleøens fremtid som tema.

Beslutning

Godkendt, idet formanden blev bemyndiget til at udbygge og fremhæve afsnittet om trafikken til og fra Refshaleøen.
Til top