Mødedato: 26.11.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Udmøntning af Festivalpuljen 2021

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal behandle ansøgninger til Festivalpuljen 2021. 

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at ansøgende festivaler og idrætsbegivenheder, der fik bevilliget midler fra Festivalpuljen 2020, får tildelt det samme beløb fra Festivalpuljen 2021, og at de manglede midler anvises fra de disponible midler i 2021. 

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget skal, med udgangspunkt i Festivalpuljens retningslinjer og økonomiske råderum, tage stilling til en prioritering af 42 modtagne ansøgninger til Festivalpuljen 2021.

Der er herudover modtaget en ansøgning efter ansøgningsfristen (til Ordskælv 2021). 

Løsning

Med Festivalpuljen ønsker Københavns Kommune at støtte større kultur- og idrætsbegivenheder i byen, da disse er med til at gøre København til en attraktiv storby for både borgere og besøgende. Både større og mindre festivaler og events giver unikke oplevelser og skaber platforme, hvor kunsten, kulturen og idrætten kan opleves.

Kriterier

Kultur- og Fritidsudvalget skal vægte ansøgningerne ud fra følgende ni kriterier (i ikke-prioriteret rækkefølge):

  • Kvalitet og originalitet – indholdsmæssigt og udtryksmæssigt.
  • Relevans for København, byens borgere og besøgende – at indhold, form og formidling afspejler byens profil og særkende.
  • Samarbejde med andre aktører/institutioner, gerne i form af konsortier eller samproduktion, med henblik på at styrke begivenhedernes profil og udnytte de kunstneriske og økonomiske ressourcer bedst muligt.
  • Eksperimenterende indhold, form eller formidling.
  • Aktivering - Store kultur- og idrætsevents skal inddrage foreningslivet i planlægning og afvikling af events og sideevents.  
  • Mangfoldighed i bred forstand i forhold til at tiltrække, engagere og aktivere forskellige og nye målgrupper.
  • Tidsmæssig og geografisk spredning af events og festivaler over hele kalenderåret og hele byen, herunder fokus på nye byrum samt bydele under udvikling eller bydele, hvor kulturbegivenheder kan løfte øvrige politiske dagsordener i forhold til eksempelvis børn og unge eller international branding af København.
  • Udvikling og fornyelse - Tilbagevendende festivaler og events skal dokumentere evne og vilje til fornyelse samt faglig, publikumsmæssig og økonomisk udvikling.
  • Bæredygtighed - Festivaler, der tematiserer bæredygtighed og/eller arbejder bæredygtigt i produktion og afvikling af festivalen fx med udgangspunkt i FNs verdensmål. De københavnske festivaler bør afspejle byens ønsker om bæredygtig produktion af kulturbegivenheder, have konkrete målsætninger om bæredygtighed og gerne medvirke i den fælles debat om et bæredygtigt samfund.

Ansøgninger og rådighedsbeløb ved 2. udmøntning af Festivalpuljen 2021

Der er indkommet 42 ansøgninger til Festivalpuljen 2021 til fristen den 1. oktober 2020 (bilag 1 og 3A - 3F). I alt søges der om 14.817.000 kr. til festivaler og events i 2021.

Der er i alt 3.152.000 kr. til rådighed ved 2. udmøntning af Festivalpuljen 2021 (bilag 2). 

Festivalpuljen 2021 

beløb i 1.000 kr.

Budget 

 18.342

Heraf disponeret:

 

     1. udmøntning (KFU 13.08.20) 

 15.190

Til rådighed 

 3.152

Kultur- og Fritidsudvalget kan ved 2. udmøntning af Festivalpuljen vælge at gå tilbage til 1. udmøntning og de ansøgninger, der fik tilsagn eller afslag på det tidspunkt og således øge tilskuddet til en festival eller omgøre det oprindelige afslag til et tilskud.

Med henblik på at sikre byens eksisterende festivalers og idrætsbegivenheders fortsatte drift under og efter coronakrisen, foreslår forvaltningen, at følgende ansøgninger imødekommes: 

  • Blågårds Festival: 50 t. kr. 
  • Copenhagen World Music Festival: 200 t. kr.
  • Roots'n'Jazz på Balders Plads: 75 t. kr. 
  • SV-Festival: 250 t. kr. 
  • Copenhagen Summer Dance: 100 t. kr.
  • 60 Seconds Festival: 50 t. kr.
  • Podcast festival: 100 t. kr. 
  • Sommertid - Københavns internationale poesifestival: 75 t. kr. 
  • Copenhagen Carnival: 100 t. kr. 
  • Copenhagen Maker Festival: 175 t. kr. 
  • Copenhagen Pride: 1.250 t. kr. 
  • Ungdommens Folkemøde: 750 t. kr. 
  • Engage: 750 t. kr.

I alt: 3,925 mio.kr. 

Økonomi

Der anvises kassemæssig dækning på 3,152 mio. kr. fra Festivalpuljen 2021 på IM 3.35.64.1.

Der anvises kassemæssig dækning på 0,773 mio. kr. fra de disponible midler i 2021 på IM 3.35.64.1.

Videre proces

For de ansøgninger, som Kultur- og Fritidsudvalget imødekommer, vil forvaltningen afklare sagerne og, i givet fald, i dialog med ansøger udarbejde en tilskudsaftale, som indeholder forudsætninger for tilskuddet og målbare succeskriterier. 

Der vil blive meddelt afslag til de øvrige ansøgere.

 

Mette Touborg  

                                  /Merete Evers Dewilde

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 26. november 2020:

Center For Podcasting havde trukket sin ansøgning til Festivalpuljen 2021 om støtte på 100.000 kr. til Podcast Festival 2021, hvorfor denne ansøgning udgår af Kultur- og Fritidsforvaltningens indstilling. 

Der blev begæret afstemning om et af Maria Frej stillet ændringsforslag om, at der bevilges 200 t.kr. til Engage og 90 t.kr. til Vildskud.

Et mindretal (Christopher Røhl Andersen, Kasandra Behrndt-Eriksen og Maria Frej) stemte for ændringsforslaget.

Et flertal (Jonas Bjørn Jensen, Henrik Appel Esbensen, Flemming Steen Munch, Karina Vestergård Madsen, Jens Kjær Christensen, Franciska Rosenkilde og Kim Hjerrild) stemte imod.

Ændringsforslaget blev således forkastet.

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte herefter forvaltningens indstilling med den anførte ændring om, at ansøgningen vedr. Podcast Festival 2021 er trukket. Konsekvensen er, at der skal anvises kassemæssig dækning på 0,673 mio. kr. fra de disponible midler i 2021.

I forbindelse med at Festivalpuljen er på dagsordenen på Kultur- og Fritidsudvalgets møde i januar 2021, blev forvaltningen anmodet om at komme med et bud på en procesplan omkring Festivalpuljen, i lyset af at bevillingen i forbindelse med Budget 2021 er gjort varig.

Maria Frej og Christopher Røhl Andersen ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: ”SF og R mener ikke, at Engage-festivalens historik, program og ansøgning lægger op til en debut i festivalpuljen med et støtteniveau på hele 750.000 kr., hvilket placerer festivalen i liga med f.eks. Ungdommens Folkemøde, lysfestivalen og operafestivalen. 200.000 kr. forekommer at være et meget bedre matchende støtteniveau til den beskrevne festival.”

Til top