Mødedato: 26.11.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Brugsaftale for Vesterbrogade 59

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til midlertidig anvendelse af ejendommen Vesterbrogade 59.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, 

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget bemyndiger forvaltningen til at indgå brugsaftale med foreningen Musikhuset København for ejendommen Vesterbrogade 59 i perioden 1. januar til 31. marts 2021.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen igangsatte med Budget 2021 en planlægningsfase for ombygningen af Vesterbrogade 59 til et ”Musikhuset København”, med henblik på, at huset kommer til at danne ramme om den akustiske musik i København. Projektet præsenteres i sin helhed for Kultur- og Fritidsudvalget, når planlægningsfasen er afsluttet primo 2021.

Sammen med planlægningsbevillingen afsatte Borgerrepræsentationen 0,25 mio. kr. til midlertidige aktiviteter i perioden 1. januar til 31. marts 2021. I forlængelse heraf skal der indgås brugsaftale for denne periode.

Primo 2021 orienteres Kultur- og Fritidsudvalget om status på fondsdialogen, og hvilke elementer i byggeriet der kan indgå i forhandlingerne om overførselssagen 2020/2021.   

Løsning

For at foreningen Musikhuset København kan gøre brug af Vesterbrogade 59 til de aktiviteter, som der blev afsat midler til med Budget 2021, skal der indgås en brugsaftale for ejendommen. Det forudsætter, at initiativtagerne har dannet en almennyttig forening, som Kultur- og Fritidsforvaltningen kan indgå en aftale med.

I forbindelse med dannelse af en forening skal der udarbejdes vedtægter, til hvilke der er knyttet en række generelle krav. Dette er nødvendigt for at sikre, at foreningens aktiviteter er støtteberettigede i henhold til kommunalfuldmagtsreglerne, at der ikke sker begunstigelse af enkeltpersoner, at foreningen er demokratisk bygget op og at den er åben for alle, der kan tilslutte sig dens formål.

Med afsæt heri har foreningen Musikhuset København den 16. november 2020 sendt vedtægter til godkendelse, udkast til aktivitetsplan, projektbeskrivelse samt budget for perioden 1. januar 2021 til 31. marts 2021 (bilag 1-4).

Det fremgår af vedtægterne, at foreningens formål bl.a. er følgende: "Foreningens formål er i perioden 1. januar 2021 til 31. marts 2021 at arbejde for at udbrede kendskabet til og udøvelsen af akustisk musik på tværs af genrer, herunder kammermusik, barokmusik, vokalmusik, ny musik og hertil beslægtede genrer og kunstarter. Det skal blandt andet ske gennem afviklingen af en musikfestival på adressen Vesterbrogade 59 i København i nævnte periode”.

Det er Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering, at vedtægterne kan godkendes i forhold til indgåelse af en midlertidig brugsaftale, og at der skal arbejdes videre i forhold til den demokratiske opbygning og åbenheden i det videre arbejde. Ligeledes skal det sikres, at aktiviteterne i det permanente Musikhus København har et lovligt kommunalt formål.

Aktiviteter i Vesterbrogade 59 i perioden 1. januar - 31. marts 2021

Foreningen planlægger at anvende ejendommen til udadvendte midlertidige aktiviteter, primært i ugerne 5, 6, 7 og 8, jf. bilag 2. Aktiviteterne spænder over koncerter med internationalt anerkendte musikere indenfor forskellige genrer som folkemusik, jazz og klassisk, elevkoncerter, børne- og familieaktiviteter i form af f.eks. slagtøjsworkshops samt aktiviteter, der inddrager publikum og øger interessen for Musikhuset København.

Foreningen er orienteret om, at det påhviler denne at indhente og overholde alle nødvendige tilladelser for midlertidig brug af ejendommen. Foreningen skal derfor gennemføre den nødvendige dialog med relevante myndigheder. Dette kan få betydning for økonomi og antal deltagere til de enkelte arrangementer.

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at der indgås midlertidig brugsaftale med foreningen for perioden 1. januar til 31. marts 2021. I forlængelse heraf indgås tilskudsaftale på baggrund af det fremsendte budget, jf. bilag 4.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, indgår forvaltningen brugsaftale med foreningen Musikhuset København for perioden 1. januar til 31. marts 2021. I forlængelse heraf indgås også tilskudsaftale for de 0,250 mio. kr., som Borgerrepræsentationen har afsat til midlertidige aktiviteter i samme periode. 

Hvis der findes finansiering af byggeriet, skal der tages stilling til, om brugsret til ejendommen efter renovering skal tildeles på baggrund af ansøgning eller alternativt ved at sende opgaven i udbud.

Mette Touborg

  /Merete Evers Dewilde

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 26. november 2020:

Martin Malmgreen og Viktor Wennesz fra foreningen Musikhuset København overværede i medfør af styrelseslovens § 20, stk. 4, 2. pkt., punktets behandling med henblik på sagens oplysning.

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med sagen om Musikhuset København på baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelser og tilkendegivelser.

Til top