Mødedato: 15.11.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Modtagelse af donation af skulptur fra Ny Carlsbergfondet

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om Københavns Kommune skal tage imod donationen af Kirsten Ortweds bronzeskulptur ”Full Length” fra Ny Carlsbergfondet.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,  

  1. at Københavns Kommune modtager Kirsten Ortweds skulptur ”Full Length” som gave til opstilling i det offentlige byrum, samt
  2. at kunstværkets placering indarbejdes i den nordlige del af Havnegade-byrummet, som endnu ikke er detailprojekteret.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Ny Carlsbergfondet har i indeværende år afsat midler til at købe Kirsten Ortweds bronzeskulptur ”Full Length” (bilag 1a-b) under forudsætning af, at Københavns Kommune vil modtage den som gave til opsætning i det offentlige byrum.

Skulpturen er udført i 2006-07 og betragtes som et af kunstnerens hovedværker. Det tre tons tunge kunstværk måler 1280 cm i længden, 235 cm i bredden og 114 cm i højden.

I dialog med kunstneren arbejdes der på en placering i den sidste, endnu ikke færdigprojekterede etape af Havneparken længst henne mod Nyhavn (bilag 2).

Borgerrepræsentationen skal derfor tage stilling til, om Københavns Kommune skal modtage donationen, og Teknik- og Miljøforvaltningen skal indarbejde placeringen af den i detailprojekteringen af Havnegade med henblik på opstilling i efteråret 2013.

Løsning

Ny Carlsbergfondet tilbyder Københavns Kommune en skulptur, der kunstfagligt betegnes om et hovedværk af en af landets førende billedhuggere. Kunstneren Kirsten Ortwed er repræsenteret ved værker placeret i det offentlige rum i såvel udlandet som Danmark, men ikke i København. Havnegade har fået et løft ved transformationen fra et traditionelt havnemiljø til et rekreativt område. Ved at modtage gaven fra Ny Carlsbergfondet, vurderer Teknik- og Miljøforvaltningen, at der skabes mulighed for at tilføre Havnegade en særlig kunstnerisk identitet.

Forvaltningen foreslår, at placeringen af skulpturen indarbejdes i detailprojekteringen af Havnegade.

Den ene ende af den nye cykel- og gangbro over inderhavnen vil slutte på hjørnet af Havnegade og Nyhavn. Når broen og arealet i forbindelse med den trafikale tilslutning er fuldført, vil Havnegades sidste etape kunne færdigprojekteres og placeringen af skulpturen integreres i dette projekt. Projekteringsfasen er berammet til foråret 2013 med anlægsperiode i efteråret 2013.

Det endelige forslag til placering i den nordlige del af Havnegade vil blive udarbejdet som et samarbejde mellem Teknik- og Miljøforvaltningen og kunstneren. Dette placeringsforslag vil blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget inden sommeren 2013.

Forvaltningen vurderer, at Ny Carlsbergfondet har den fornødne kunstfaglige ekspertise, og derfor har forslaget ikke været til høring i Det Billedkunstneriske Udvalg. En repræsentant for Fondet har sammen med direktøren for Statens Museum for Kunst, Billedkunstudvalgets formand, kunstneren og hendes gallerist samt repræsentanter fra forvaltningen besigtiget Havnegadeområdet, og der var stor enighed om stedets egnethed til opstilling af skulpturen. 

Inden det endelige placeringsforslag fremlægges for Teknik- og Miljøudvalget, vil Indre By lokaludvalg blive hørt.  

Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at donationen modtages, og at skulpturen opbevares af Ny Carlsbergfondet, indtil den kan opstilles i Havnegades nordlige ende. Ny Carlsbergfondet ønsker at anvende midler til kunstværkets erhvervelse i indeværende år, men har ikke noget krav om, at det skal være placeret inden for en bestemt tidsfrist.

Økonomi

Skulpturen vil være en gave fra Ny Carlsbergfondet. Udgifter på ca. 40.000 kr. til dens fundamentering afholdes over anlægsprojektet til den sidste del af Havnegade.

De løbende udgifter til skulpturens drift, primært bekæmpelse af graffiti, vurderes at beløbe sig til ca. kr. 2.000 årligt, og dækkes af forvaltningens driftsbudget.

Videre proces

Når Havnegades sidste etape er detailprojekteret og kunstværket integreret i dette, vil det blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget inden sommeren 2013. Godkendes forslaget, forventes det, at skulpturen vil kunne indvies i efteråret 2013.

 

 

         Hjalte Aaberg

                                                                  /Jon Pape

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Københavns Kommune modtager Kirsten Ortweds skulptur ”Full Length” som gave til opstilling i det offentlige byrum.
  2. at kunstværkets placering indarbejdes i den nordlige del af Havnegade-byrummet, som endnu ikke er detailprojekteret.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 8. oktober 2012

Der blev stemt om indstillingen med forbehold for Billedkunstudvalgets godkendelse:

For indstillingen stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B, F, I og Signe Goldmann (Løsgænger).

Imod indstillingen stemte 2 udvalgsmedlemmer: O og C.

Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Indstillingen blev anbefalet med forbehold for Billedkunstudvalgets godkendelse.  

Billedkunstudvalgets høringssvar af 22. oktober 2012

Billedkunstudvalget kan fuldt ud tilslutte sig Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering både hvad angår værket og placeringen.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 15. november 2012

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top