Mødedato: 30.10.2019, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Finansiering af Socialforvaltningens økonomiske udfordringer i 2020

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget fik med budgetaftalen for budget 2020 ikke midler til håndtering af alle forvaltningsspecifikke udfordringer på Socialområdet. For at opnå et budget 2020 i balance skal Socialudvalget derfor tage stilling til yderligere besparelser for i alt 23,3 mio. kr. Socialforvaltningen har taget udgangspunkt i både de resterende effektiviseringsforslag fra forårets katalog og udarbejdet ekstra effektiviseringsforslag, fordi der ellers ikke være forslag nok at vælge imellem politisk.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender besparelses- og effektiviseringsforslag på i alt 11,4 mio. kr. til at finansiere merudgifter på handicapområdet, og at disse forslag findes blandt de fremlagte forslag inden for handicapområdet samt det tværgående og administrative område (bilag 2),

  2. at Socialudvalget godkender besparelses- og effektiviseringsforslag på i alt 11,9 mio. kr. til at finansiere den strukturelle merudgift på området for herberger og krisecentre, og at disse forslag findes blandt forslagene inden for målgrupperne udsatte voksne og sindslidende samt det tværgående og administrative område (bilag 2).

  3. at Socialudvalget tager til efterretning at medlemsforslaget om administrative besparelser er håndteret.

Problemstilling

Til budgetforhandlingerne for 2020 fremlagde Socialforvaltningen forvaltningsspecifikke udfordringer for samlet 73,6 mio. kr. Håndteringen af udfordringerne var en forudsætning for, at Socialudvalgets økonomiske ramme kunne overholdes med det nuværende serviceniveau i 2020.

Budgetforhandlingerne er nu afsluttet. Budgetaftalen for 2020 håndterer de forvaltningsspecifikke udfordringer i 2020 inden for udsatte børn og unge, men kun delvist på handicapområdet og ikke på området udsatte voksne.

Det betyder, at Socialudvalget selv skal finde finansiering for de resterende 23,3 mio. kr. inden for egen ramme i henhold til at sikre budget 2020 i balance. Der skal således findes supplerende besparelser på 23,3 mio. kr. Udfordringerne har varig karakter, hvorfor det er nødvendigt at finde varige besparelser.

Jf. gennemgang på Socialudvalgets budgetseminar den 16. august og på Socialudvalgets møde den 25. september vedrører det ufinansierede budgetbehov på 23,3 mio. kr. henholdsvis 11,4 mio. kr. på området for borgere med handicap og 11,9 mio. kr. på det udsatte voksenområde. Det drejer sig om følgende:

Budgetbehov på 11,4 mio. kr. for målgruppen borgere med handicap

  • Socialforvaltningen vil fremover skulle bevilge vedligeholdende træning via serviceloven til børn og unge i specialskole eller specialundervisning. Børne- og Ungdomsforvaltningen har indtil nu løftet den samlede træningsopgave, men har oplyst, at forvaltningen ikke længere har mulighed for at varetage den vedligeholdende træning, så lovgivningen overholdes. 

Budgetbehov på 11,9 mio. kr. for målgruppen udsatte voksne

  • Der er en ældre, strukturel ubalance mellem budget og reelle udgifter på herbergs- og krisecenterområdet. Ubalancen er opstået som følge af stigende omkostninger, som primært skyldes en stigning i priserne på købte pladser væsentligt over den almindelige prisudvikling.

Løsning

Socialforvaltningen har udarbejdet et katalog (bilag 2) med besparelses- og effektiviseringsforslag, der kan dække det resterende finansieringsbehov på i alt 23,3 mio. kr. Kataloget består af henholdsvis genfremsatte forslag fra budget 2020 forelagt SUD den 25. april og nye forslag. Der er ikke medtaget de forslag fra omprioriteringskataloget i april, hvor SUD vedtog en nedskaleret version. I kataloget i bilag 2 fremgår det af hvert enkelt forslags titel, hvorvidt der er tale om et genfremsat eller et nyt forslag. 

Kataloget består af tre dele: 1) forslag inden for målgruppen borgere med handicap, 2) forslag inden for målgruppen udsatte voksne og sindslidende samt 3) forslag inden for det tværgående område og administration.

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget vedtager besparelses- og effektiviseringsforslag fra bilag 2 for i alt 23,3 mio. kr., og at forslagene til at dække udfordringerne findes inden for de respektive målgrupper samt tværgående og administrative forslag. Det foreslås, at eventuelle besparelser på tværgående og administrative forslag tilskrives de to målgrupper svarende til udfordringernes størrelse (dvs. 1/2 til at dække udfordringer på handicapområdet og 1/2 til at dække udfordringer på området udsatte voksne).

Det bemærkes, at der er visse usikkerheder forbundet med beregningen af udfordringerne omkring vedligeholdende træning i 2020. Samtidig er der usikkerheder forbundet med størrelsen af de provenuer, der kan opnås i 2020, idet de først besluttes sent i 2019. Det foreslås, at udvalget træffer beslutning om de varige effekter af besparelses- og effektiviseringsforslagene, og at eventuelle mankoer i 2020 håndteres ved, at der udarbejdes særskilte økonomiske handlingsplaner i forvaltningen i 2020. Heri kan indgå ”grønthøstere”.

Økonomi

Se ovenstående.

Videre proces

Socialforvaltningen iværksætter de vedtagne besparelses- og effektiviseringsforslag. De evt. bevillingsmæssige konsekvenser vil blive håndteret i førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer, som forelægges ØU og BR. De eventuelt stigende profiler fra 2021 og frem i de vedtagne forslag vil indgå som forvaltningsspecifikke effektiviseringer i Socialudvalgets budgetforslag for 2021.

 

Nina Eg Hansen       

                                       / Anders Johannes Kristensen

 

Beslutning

Kontorchef Anders Johannes Kristensen og Borgercentercheferne Alberte Burgaard og Lasse Falck Steenland deltog under punktets behandling.

Der var afstemning om sagens 1. at-punkt og 2. at-punkt.
Stemmer for: 8 (A, B, F, Ø, Å og V)
Stemmer imod: 1 (C)
Undlod at stemme: 0

Indstillingens 1. at-punkt og 2. at-punkt blev dermed godkendt, idet der i bilag 2 blev godkendt følgende effektiviseringsforslag: UD03, UD06, HA05, TVOA01 og TVOA02 og nedskaleret på UD01, så besparelsen udgør 2,3 mio. kr. De resterende 2,2 mio. kr. skal findes via rammebesparelser på forvaltningens område.

3. at-punkt blev trukket, da det oprindelige medlemsforslag og ændringsforslaget ikke var vedlagt sagen som bilag. Udvalget bad om, at forvaltningen vender tilbage med en selvstændig indstilling for at-punktet.

Det Konservative Folkeparti havde følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti stemmer imod de forslåede besparelser i budget 2020. Vi ønsker ikke en yderligere reduktion af tilbud til borgere med rusmiddelproblematik, samt en reduktion af døgnpladser til borgere med sindslidelse. Derudover er det meget problematisk at puljen for frivillig socialt arbejde bliver reduceret med 20 procent, da det vil ramme flere af de små organisationer der gør et stort stykke frivilligt socialt arbejde”.

Til top