Mødedato: 31.03.2020, kl. 16:00
Mødested: Skriftlig votering

Hjælpepakke til det københavnske kultur- og fritidsliv som følge af Covid-19 krisen

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til en hjælpepakke til det københavnske kultur- og fritidsliv som følge af Covid-19 krisen..

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter,

  1. at Kultur- og Fritidsforvaltningen anmodes om at iværksætte de tiltag, som er beskrevet i indstillingen om rådgivning, dialog og formidling i forhold til både kulturaktører og københavnerne i al almindelighed i forbindelse med konsekvenserne af Covid-19 krisen.  
  2. at Kultur- og Fritidsforvaltningen, som følge af Covid 19-krisen, får adkomst til at udbetale tilskud for 1. halvår af 2020 hurtigst muligt, samt at Kultur- og Fritidsforvaltningen forbereder udbetaling af tilskud for 2. halvår i juni 2020.
  3. at der, som følge af Covid-19 krisen, ikke reduceres i tilskud på kultur- og fritidsområdet, selvom aktiviteter indskrænkes eller aflyses.
  4. at en række kultur- og fritidsaktører, forpagtere og andre lejere, der driver deres forretning i forlængelse af de københavnske kultur- og fritidsaktiviteter (f.eks. idrætsrelaterede aktiviteter), får henstand på betaling af lejen frem til 15. juni 2020.
  5. at Kultur- og Fritidsforvaltningen anmodes om at arbejde videre med de øvrige foreslåede tiltag i nærværende indstilling i forbindelse med konsekvenserne af Covid-19 krisen. 

Problemstilling

Covid-19 krisen har betydet en række markante forandringer i det danske samfund og i danskernes dagligdag.  Ligesom andre aktiviteter i Danmark er kultur- og fritidslivet i København lukket - foreløbigt fra den 12. marts og frem til og med 13. april 2020.

Lukningen har mærkbare konsekvenser for borgerne i Københavns Kommune, som ikke længere har mulighed for at deltage i de fællesskaber og oplevelser, som er med til at gøre København til en af verdens bedste byer at bo og leve i. Lukningen rammer dermed også det københavnske kultur- og fritidsliv hårdt økonomisk.

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til en hjælpepakke, som sigter på at holde hånden under det kommunalt støttede kultur- og fritidsliv i København i denne svære situation.

Løsning

Københavns Kommune understøtter kultur- og fritidslivet med en lang række forskellige metoder. Kultur- og Fritidsforvaltningen driver en række kultur- og idrætsinstitutioner selv. Herudover gives der tilskud til foreninger og til både små og store kulturaktører. Det betyder også, at de praktiske og økonomiske konsekvenser er forskellige for både aktører og brugere. Derfor lægges der med hjælpepakken op til at sætte en bred palet af metoder i spil.

På grund af den nuværende situation med Covid-19 krisen kan der ikke afholdes aktiviteter, som kræver fysisk fremmøde. Det betyder, at attraktioner lukker for offentligheden, ligesom der sker aflysninger og udsættelser af arrangementer. Den økonomiske konsekvens heraf er, at sektoren som helhed mister indtægter.

Folketinget har annonceret en hjælpepakke til kultursektoren i form af kompensation for tab. Ordningen gælder foreløbig kun for arrangementer, der skulle have fundet sted i marts, og ikke alle kulturtilbud i Københavns Kommune kan finde hjælp i denne løsning. 

Det er ikke på nuværende tidspunkt muligt at komme med en udtømmende beskrivelse af konsekvenser for alle områdets aktører, ej heller at skønne den samlede økonomiske konsekvens for kultur- og fritidslivet i Københavns Kommune. 

Kultur- og Fritidsforvaltningen har set på en række tiltag, som kan indgå i en hjælpepakke til det kommunalt støttede kultur- og fritidsliv i København som følge af Covid-19 krisen.

Forslag til indholdet i hjælpepakken
Forslagene i hjælpepakken samler sig om følgende syv indsatser:  

  1. Forudbetaling af tilskud til kulturaktører, foreninger og aftenskoler
  2. Ingen tilskud reduceres under nedlukningen som følge af Covid-19
  3. Huslejeudsættelse
  4. Vejledning til det københavnske kultur- og fritidsliv
  5. Forlængelse af idrætssæsonen
  6. Spil dansk
  7. Klare opfordringer til københavnerne

1. Forudbetaling af tilskud til kulturaktører, foreninger og aftenskoler
a. Tilskud for resten af 1. halvår 2020
Tilskud for resten af 1. halvår 2020 udbetales nu til alle tilskudsmodtagere. Det drejer sig om mindst 30 mio. kr. til aktører og institutioner. For så vidt angår foreninger og aftenskoler, er der en årlig tilskudsvolumen på ca. 120 mio. kr. årligt/10 mio. kr. om måneden. I 1. halvår 2020 drejer det sig om 12 mio. kr. for aftenskolernes vedkommende og om 17 mio. kr. for foreningernes vedkommende.

b. Tilskud for 2. halvår 2020

Kultur- og Fritidsforvaltningen forbereder allerede nu at kunne udbetale tilskud for 2. halvår 2020 i juni måned. Tilskuddet for 2. halvår til aktører og institutioner udgør mindst 60 mio. kr. For aftenskolernes vedkommende drejer det sig i 2. halvår 2020 om 24 mio. kr. og for foreningernes vedkommende om ca. 35 mio. kr. 

Kultur- og Fritidsforvaltningen vender tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget med en indstilling om, hvorledes udbetaling af tilskud for 2. halvår 2020 kan foregå.

2. Ingen tilskud reduceres under lukningen som følge af Covid-19
Der reduceres ikke i tilskud på kultur- og fritidsområdet, selvom aktiviteter indskrænkes eller aflyses. Alle aktører opfordres til at fortsætte deres store engagement i byens kultur- og idrætsliv og betale kunstnere og regninger.

På et tidspunkt genåbner faciliteterne igen, og den bedste måde at forberede en åbning på, er ved at begrænse konsekvenserne af en lukning.

3. Huslejeudsættelse
Kultur- og Fritidsforvaltningen har en række kultur- og fritidsaktører, forpagtere og andre lejere, der typisk driver deres forretning i forlængelse af de kommunale kultur- og idrætsaktiviteter. Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner er lukkede, og dermed er der ikke mulighed for, at lejerne kan drive deres virksomhed.

Kultur- og Fritidsforvaltningen giver disse henstand på betaling af lejen frem til 15. juni 2020. Det betyder, at allerede forfalden leje ikke skal betales før dette tidspunkt. Lejerne opfordres til at gøre brug af de statslige hjælpepakker, der bl.a. har til hensigt at hjælpe med betaling af faste udgifter. Kultur- og Fritidsforvaltningen drøfter modellen med Københavns Ejendomme og Indkøb (KEID). Der betales samlet set månedlig leje på ca. 2 mio. kr.

4. Vejledning til det københavnske kultur- og fritidsliv
Det kortlægges og formidles, hvordan de nationale hjælpepakker kan komme aktører og institutioner i det københavnske kultur- og fritidsliv til hjælp. Information og vejledning samles på en hjemmeside, som formidles til relevante aktører i København, og der åbnes for telefonisk rådgivning.

5. Forlængelse af idrætssæsonen
Mange idrætter vil ikke kunne færdiggøre deres sæson på grund af Covid-19 krisen, og der er risiko for, at en lang periode uden foreningsaktivitet vil få betydning for medlemstallene. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil derfor gå i dialog med forbundene og foreningerne om mulighederne for at holde ekstraordinært åbent i sommermånederne. 

Der har allerede været dialog med flere foreninger og idrætsforbund, som tilkendegiver, at de gerne ser, at sæsonen bliver forlænget; gerne indtil skolesommerferien og også gerne længere. Herudover tilkendegiver flere forbund, at de gerne ser, at sæsonen kan starte primo august.

En forlængelse af idrætssæsonen kan få økonomiske konsekvenser. Når der foreligger et overblik over ønskerne, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen orientere Kultur- og Fritidsudvalget herom - herunder om eventuelle økonomiske konsekvenser.

6. Spil dansk
Der bakkes op om Kulturministeriets appel til radiostationerne om at prioritere at spille mere dansk musik for at hjælpe kunstnerne, der i disse tider ikke kan tage ud og spille og sikre deres levebrød på den måde.

7. Klare opfordringer til københavnerne
a) Opfordring til københavnerne om at holde hånden under kultur- og fritidslivet 
Opfordring til, at københavnerne fortsætter med at købe billetter, betaler kontingent, køber kunst osv. Opfordringen understøttes ved hjælp af lokale kulturambassadører.

b) Opfordring til københavnerne om at hjælpe kulturen og små erhverv med husleje
Opfordring til, at ejerforeninger, andelsforeninger, almene boligforeninger og private udlejere hjælper med at finde løsninger til trængte erhvervsdrivende og kulturaktører i mindre lejemål. Eventuelt ved udskydelse, eftergivelse eller annullering af huslejebetaling.

Implementering
Hovedparten af tiltagene kan implementeres umiddelbart. Tiltaget, der vedrører ikke at reducere tilskud under lukningen, som følge af Covid-19 krisen, støttes af Intern Revision.

Tiltaget om fremrykning af tilskud til kulturaktører kan implementeres efter beslutning i Kultur- og fritidsudvalget. Hvis der skal afsættes flere midler til øget aktivitet efter krisen, skal udvalget ligeledes beslutte dette.

Tiltaget om fremrykning af tilskud til foreninger og aftenskoler kan implementeres efter beslutning i Folkeoplysningsudvalget.

I forhold til tiltaget om forlængelse af idrætssæsonen skal man være opmærksom på, at der kan komme merudgifter ved at holde anlæggene åbne afhængigt af efterspørgslen.

Risiko
På nuværende tidspunkt er der ikke et samlet overblik over, hvad Covid-19 krisen kommer til at betyde økonomisk for det københavnske kultur- og fritidsliv. Dette skal ses i sammenhæng med, at man ikke kender længden af perioden for lukning af kultur- og idrætsenhederne og ej heller ved, hvilken betydning krisen får for f.eks. foreningernes medlemsudvikling, køb af billetter og dermed også de forskellige tilskudsmodtageres samlede økonomiske situation m.m. Der er derfor en økonomisk risiko knyttet til implementeringen af hjælpepakken, idet der, i videre omfang end sædvanligt, forudbetales eller gives henstand med betalinger til kommunen.

Kultur- og Fritidsforvaltningen orienterer Økonomiforvaltningen og Intern Revision om tiltagene og indmelder løbende de forventede økonomiske konsekvenser af krisen til Økonomiforvaltningen.

Forslag til andre tiltag, der kan arbejdes videre med
Med forslagene i indstillingen er der en første håndsrækning til det københavnske kultur- og idrætsliv.

Med indstillingen lægges der op til, at Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med at afdække andre metoder til at understøtte et udfordret kultur- og idrætsliv – f.eks. i samarbejde med fonde og andre samfundsbærende institutioner.

Nogle af tiltagene kræver nye samarbejdsformer og afklaring af juridiske forhold. Derfor indgår de ikke i de helt akutte indsatser.

1. Øget aktivitet efter krisen 
Kulturinstitutionerne holder ikke åbent og aktiviteter aflyses. Kultur- og Fritidsforvaltningen står til rådighed for vejledning af aktørerne om, hvordan noget af den aflyste aktivitet kan gennemføres resten af året, så københavnerne kan få kulturoplevelser, og institutionerne kan få indtægter.

2. Garantiordning – i samarbejde med fonde – for køb af teaterbilletter mv. 
Formålet med ordningen er at understøtte københavnernes lyst til at købe billetter til kulturarrangementer efter Covid-19 krisen. Risikoen ved, at københavnerne holder sig tilbage efter krisen er, at kulturinstitutioner må lukke på grund af manglende billetsalg. Dette vil gå ud over det mangfoldige kulturtilbud, som København er kendt for. Det er derfor i kommunens interesse, at københavnerne animeres til at betale for kulturoplevelser under Covid-19 krisen, selv om de først kan opleves, når landet igen åbner op.

Nogle københavnere kan i dag holde sig tilbage af frygt for konkurser som følge af krisen. Ved at undersøge muligheden for at oprette en garantiordning, kan den bekymring minimeres, og københavnerne vil trygt kunne købe kulturoplevelser.

Ideen er at oprette en ”hjælpefond”, der i nødvendigt omfang kan erstatte eventuelt konkursramte oplevelser med billetter til andre arrangementer. Det er vurderingen, at sådan en ”hjælpefond” kan være med til at holde hånden under kulturinstitutionerne/aktørerne.

Der rettes henvendelse til fonde for at afsøge, om der kan indgås et samarbejde. I den sammenhæng skal nævnes, at flere fonde allerede har søsat initiativer, der skal afbøde de økonomiske konsekvenser af Covid-19 krisen for kultur- og idrætslivet.

Hvis det bliver nødvendigt, kan der afsættes midler fra de disponible midler i Kultur- og Fritidsudvalget som en hjælp til at skaffe fondsfinansiering. De juridiske rammer for konstruktionen af en sådan ”hjælpefond” skal afklares nærmere.

For så vidt angår forslaget om en garantiordning, er der tale om en ny ordning, som kan implementeres, med forbehold for, at en konkret juridisk model. Eventuelle økonomiske konsekvenser af ordningen skal besluttes i Kultur- og Fritidsudvalget.

3. Målretning af Kultur- og Fritidsudvalgets frie midler og fagudvalgenes penge til aktiviteter, der samler op efter Covid-19 krisen 
Kultur- og Fritidsudvalget og fagudvalgene har i tiden efter krisen et særligt blik på, om der kan støttes aktiviteter, der har haft det ekstraordinært svært under krisen.

Økonomi

Da Københavns Kommune arbejder på flere fronter i forhold til at afbøde konsekvenserne af Covid-19 krisen i forhold til leverandører på mange forskellige forvaltningsområder, fordrer indstillingen en nærmere koordinering med Økonomiforvaltningen i forhold til likviditetsstyringen.

Kultur- og Fritidsforvaltningen er i løbende dialog med Økonomiforvaltningen om de hjælpetiltag, som er igangsat på kultur- og fritidsområdet.

Afrapportering til Kultur- og Fritidsudvalget vil ske dels på årsniveau, dels i forbindelse med sager om bevillingsmæssige ændringer.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre i overensstemmelse med Kultur- og Fritidsudvalgets tilkendegivelser.

 

Mette Touborg

                                                                 / Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning (skriftlig votering i perioden 27. - 31. marts 2020):

Indstillingen blev godkendt.

 

Lars Georg Jensen ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "SF bakker op om hjælpepakken til det københavnske kultur- og fritidsliv, idet vi forudsætter, at pakken umiddelbart ingen budgetmæssige konsekvenser har i indeværende år - i modsat fald bør sagen forelægges kriseledelsen med henblik på en koordinering af kommunens indsatser til afhjælpning af krisen. SF bemærker også, at der p.t. forhandles en statslig hjælpepakke til kulturen, som kan være relevant for de københavnske aktører.

Christopher Røhl Andersen tilsluttede sig protokolbemærkningen. 

 

Christopher Røhl Andersen ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Radikale Venstre vil i forlængelse af indstillingens 3. at-punkt opfordre lokaludvalgene til at holde hånden under lokale kultur- og fritidstilbud under coronakrisen ved ikke at reducere i tilskud på kultur- og fritidsområdet, selv om aktiviteter indskrænkes eller aflyses."

Jonas Bjørn Jensen, Tue Hækkerup og Henrik Appel Esbensen tilsluttede sig protokolbemærkningen. 

Til top