Mødedato: 10.03.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

B-sag: Godkendelse af vedtægtsændring for og opløsning af Fælleslegat til fordel for Københavns Brandvæsen

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal som legatbestyrelse tage stilling til vedtægtsændring for og opløsning af Fælleslegat til fordel for Københavns Brandvæsen.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender vedtægtsændring for Fælleslegat til fordel for Københavns Brandvæsen og
  2. at Kultur- og Fritidsforvaltningen godkender opløsning af Fælleslegat til fordel for Københavns Brandvæsen ved uddeling af fondens midler i henhold til formålsbestemmelserne.

Problemstilling

En gennemgang af de fonde og legater, som Kultur- og Fritidsforvaltningen administrerer, har vist, at en række af dem har så begrænsede midler, at de overordnet set ikke er tilstrækkelige til at opfylde fondenes formål, når administrationsomkostninger sættes i forhold til de meget små årlige afkast.

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen er i gang med at foretage en rationalisering af de 31 fonde og legater, som forvaltningen administrerer, og som Kultur- og Fritidsudvalget er legatbestyrelse for.

Nogle af fondene kan opløses eller, hvis formålene er tilstrækkeligt ens, sammenlægges med andre.

Fælleslegat til fordel for Københavns Brandvæsen kan ikke sammenlægges med andre fonde eller legater.

Civilstyrelsen har imidlertid godkendt opløsning af legatet ved udbetaling til fondens formål, der (før ændring) i fondens vedtægts § 4 er:

”Udbyttet af legatet skal anvendes til bedste for efterladte og pårørende til personale i Københavns brandvæsen samt jubilæumsgratiale for personalet”.

Som følge af, at Københavns Brandvæsen pr. 1. januar 2016 – sammen med brandvæsner i andre hovedstadskommuner - er lagt sammen til Hovedstadens Beredskab, er det nødvendigt at ændre fondens vedtægt, idet midlerne ikke kan komme beredskabets personale til gode. Ændringerne er:

  • § 4, stk. 1 ændres: 
    fra ”Udbyttet af legatet skal anvendes til bedste for efterladte og pårørende til personalet i Københavns Brandvæsen samt jubilæumsgratiale for personalet”
    til ”Udbyttet af legatet skal anvendes til bedste for efterladte og pårørende til tidligere medarbejdere i Københavns Brandvæsen samt jubilæumsgratiale for personalet"
  • § 4, stk. 2 udgår: ”Legatet uddeles hvert år i portioner på indtil 5.000 kr.”
  • § 5, stk. 2 ændres:
    fra ”Udbyttet af legatet uddeles efter indstilling fra 3 personer, udpeget af samarbejdsudvalget i Brandchefens direktorat, København”
    til ”Udbyttet af legatet uddeles efter indstilling fra 3 personer, udpeget af Hoved-MED i Hovedstadens Beredskab”.

Civilstyrelsens godkendelse af fondens opløsning samt ovennævnte ændringer i fundatsen er givet med forbehold for Kultur- og Fritidsudvalgets endelige godkendelse.

Fonden havde pr. 31. december 2019 en bunden kapital på ca. 210.000 kr. og en rentekapital på ca. 62.000 kr.

Økonomi

Indstillingen har kun minimal betydning for Københavns Kommune i form af et reduceret administrationsgebyr til kommunen i størrelsesordenen 500 kr. årligt.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, skal udvalget underskrive tillæg til vedtægt for ”Fælleslegat til fordel for Københavns Brandvæsen” (bilag 1), som skal indsendes til Civilstyrelsen. Fondens midler vil herefter blive udbetalt af forvaltningen i henhold til stående bemyndigelse.

Mette Touborg

                                                      /Merete Evers Dewilde

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 10. marts 2020:

Indstillingen blev godkendt i forbindelse med dagsordenens punkt 1 (Godkendelse af dagsorden). 

Til top