Mødedato: 18.06.2020, kl. 20:30
Mødested: Rådhuset, udv. D

Forslag til lokalplan Bjelkes Allé, Nørrebro

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at sende forslag til lokalplan Bjelkes Allé i høring. Forslaget fastlægger de mindre byhuse på Bjelkes Allé samt udvalgte træer som bevaringsværdige. Forslaget fastlægger desuden, at husenes forhaver skal have en grøn karakter.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 

  1. at forslag lokalplan ”Bjelkes Allé” (bilag 2) udsendes i offentlig høring i otte uger. 

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 16. december 2019 at standse en byggesag Bjelkes Allé 48 med henblik på, at forvaltningen skulle udarbejde et forslag til en bevarende lokalplan.

I forlængelse heraf traf Teknik- og Miljøudvalget den 24. februar 2020 formelt beslutningen om at nedlægge forbud, efter Planlovens § 14, mod nybyggeri på Bjelkes Alle 48. 

Løsning

Lokalplanforslagets formål er at bevare de tilbageværende dele af det særlige miljø på Bjelkes Allé fra slutningen af 1800-tallet. De mindre byhuse vidner om de tidligste skridt i udviklingen af Nørrebro efter nedlæggelsen af Københavns volde.

Lokalplanforslaget omfatter samtlige af Bjelkes Allés mindre byhuse, en værkstedsbygning samt Anna Kirke og institutionsbygningen Dronning Louises Asyl, der alle fastlægges som bevaringsværdige. Afgræsningen af lokalplanområdet er i overensstemmelse forvaltningens forslag til en afgrænsning i forbindelse med Teknik- og Miljøudvalgets nedlæggelse af § 14-forbud den 24. februar 2020.

Lokalplanforslaget fastlægger desuden områdets grønne karakter med bestemmelser om bevaring af eksisterende træer samt indretning af grønne forhaver.

SAVE-værdier på Bjelkes Allé
Vurderingen af bevaringsværdierne af ejendommene på Bjelkes Allé er udført i 1996. På det tidspunkt blev Bjelkes Allé 48 klassificeret med en SAVE-værdi 7 (lav bevaringsværdi). I overensstemmelse med forvaltningens almindelige praksis indgår SAVE-værdien i vurderingen af byggesager i områder, hvor der ikke findes lokalplan. Den gældende SAVE-værdi tages således med i betragtning i forhold til, om der er grundlag for at nedlægge forbud mod det ansøgte og udarbejde en lokalplan med bevaringsbestemmelser.

I forbindelse med udarbejdelse af forslaget til bevarende lokalplan har forvaltningen, i overensstemmelse med den almindelige praksis ved udarbejdelse af bevarende lokalplaner, genvurderet den eksisterende SAVE-vurdering fra 1996. SAVE-værdien for ejendommen Bjelkes Allé 48 er i den forbindelse blevet justeret, idet bygningen set med nutidens øjne vurderes at indgå i et samlet miljø med en højere bevaringsværdi end fastsat i den eksisterende vurdering fra 1996. På grund af bygningens kulturhistoriske og miljømæssige værdier har forvaltningen derfor fundet det retvisende at ændre bygningens samlede bevaringsværdi fra SAVE-værdi 7 (lav bevaringsværdi) til SAVE-værdi 5 (middel bevaringsværdi).

Forvaltningen vurderer, at SAVE-registret generelt ikke er fintmasket nok i forhold til at sikre bevaringsværdige bymiljøer som eksempelvis miljøet på Bjelkes Allé. Forvaltningen forventer derfor at udarbejde et budgetnotat om opdatering af SAVE-registret, der kan indgå i forhandlingerne om Budget 2021.

Byliv

Bevaring af de mindre byhuse på Bjelkes Allé understøtter kommunens ønsker om at bevare særpræget og egenarten i de enkelte bydele og kvarterer som beskrevet i Fællesskab København, under pejlemærket ’En by med kant’, og i Arkitekturpolitikken, under afsnittet ’Arkitektur der fortæller’. 

Bæredygtighed og bynatur
Der er tolv træer i lokalplanområdet (fortrinsvis lindetræer mellem 4 og 15 meter høje), som lever op til forvaltningens kriterier for bevaringsværdige træer. De fastlægges som bevaringsværdige. Lokalplanforslaget fastlægger desuden, at ubebyggede arealer mellem bygninger og vej skal indrettes som grønne haver, og at de ikke må indrettes med parkering. Bevaring af træer og fastlæggelse af grønne haver understøtter ambitionerne om mere bynatur i København, formuleret i Strategi for bynatur. 

Almene boliger

Krav om minimum 25 % almene boliger stilles ikke, da lokalplanen ikke muliggør nybyggeri eller omdannelse fra erhvervsformål til boligformål.

Parkering

Lokalplanforslaget rummer ikke krav om parkering, idet der ikke gives mulighed for nybyggeri. Af Kommuneplan 2019 fremgår det, at parkeringsbehov kan fastsættes efter en konkret vurdering ved ændring af anvendelser. Det er i denne sag vurderet, at en evt. fremtidig ændring af anvendelse i en eller flere af de mindre bygninger ikke vil medføre behov for yderligere parkeringspladser. Der er i dag tilstrækkelig mulighed for parkering i dagtimerne (belægningsprocent på omkring 80 %), og det omkringliggende område er betalingszone for parkering. Det vurderes derfor, at der ikke vil være risiko for, at parkering flytter til de omkringliggende veje. Ud fra den samme argumentation stilles der i lokalplansforslaget ikke krav om cykelparkering.

Borgerinddragelse

Der er foretaget intern høring af blandt andet Nørrebro Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Lokaludvalget giver i sit høringssvar udtryk for, at de glæder sig over bevaring af miljøet på Bjelkes Allé.

Miljøvurdering

Lokalplanen medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i otte uger (ekskl. juli måned). Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 30. januar 2020.

Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen ultimo 2020.

 

Søren Wille

/ Karsten Biering Nielsen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. juni 2020

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top