Mødedato: 25.04.2019, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Udmøntning af Finanslovsmidler til ensomhedsindsats 2019-2022

Se alle bilag

Udvalget skal udmønte midler fra Finansloven til forebyggelse og bekæmpelse af ensomhed blandt ældre.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,  

  1. at godkende udmøntning af midler til en styrket indsats mod ensomhed blandt ældre.

Problemstilling

Med Finansloven 2019, er der afsat midler til kommunernes indsats for forebyggelse og bekæmpelse af ensomhed, tab af livsmod, sorg og selvmord blandt ældre. I Københavns Kommune skal Sundheds- og Omsorgsudvalget således udmønte 5,5 mio. kroner årligt for perioden 2019-2022.

Et forslag til udmøntning forelægges derfor til udvalgets godkendelse.

Løsning

Ensomhed kan have alvorlige konsekvenser for den enkelte og kan medføre både lavere selvværd, angst, utryghed, psykiske og fysiske sygdomme og selvmord.

Mange ældre oplever, at alderdommen medfører store ændringer i forhold til det liv, de levede tidligere. For nogle ældre kan overgangen fra et aktivt arbejdsliv til en tilværelse som pensionist føles befriende, mens andre oplever et tab af relationer. Ændrede eller nye livssituationer forøger for nogle ældres vedkommende risikoen for ensomhed. Det gælder eksempelvis, når man mister en ægtefælle, eller når man oplever fysiske begrænsninger og har svært ved at komme på gaden. Blandt borgere i hjemmeplejen angiver én ud af fire borgere, at de ofte eller en gang i mellem savner nogen at være sammen med.

Den eksisterende indsats for forebyggelse af ensomhed, tab af livsmod og sorg blandt ældre

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har siden 2015 haft et målrettet fokus på forebyggelse og bekæmpelse af ensomhed blandt ældre. Indsatsen følger overordnet fire spor:

  • Debatskabende og mobiliserende indsatser.

  • Nye fællesskaber for udsatte, ensomme borgere.

  • Tilgængelighed til fællesskaber og frivillighed for alle ældre.

  • Mobiliserende og kompetenceudviklende indsats blandt medarbejdere i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Derudover har forvaltningen arbejdet med tab af livsmod, sorg og selvmord i relaterede indsatser, hovedsageligt ”Forebyggelse af kompliceret sorg” og ”Værdig død”.

Det er forvaltningens vurdering, at det er lykkedes at etablere en række velfungerende samarbejdsaftaler med civilsamfundsorganisationer, som bidrager med en bred vifte af veldokumenterede initiativer. 

I bilag 1 er vedlagt en beskrivelse af de eksisterende indsatser på ensomhedsområdet til udvalgets orientering.

Forslag til udmøntning af midler fra Finansloven

Forvaltningen indstiller, at udmøntningen af de nye midlertidige midler fra Finansloven ses i sammenhæng med den eksisterende ensomhedsindsats og det nye afsnit i Værdighedspolitikken, så midlerne supplerer indsatsen, der hvor behovet er størst. Det er forvaltningens vurdering, at ensomhedsindsatsen kan nå en endnu større målgruppe af borgere og få større effekt for borgerne, hvis midlerne udmøntes på følgende to områder:

  1. Strukturel forebyggelse af ensomhed blandt yngre seniorer.

  2. Systematisk bekæmpelse af ensomhed blandt borgere i hjemmeplejen

 

  1. ”Vis vej - nye fællesskaber for alle” - Strukturel forebyggelse af ensomhed blandt yngre seniorer

København er en by af muligheder – også for aktive pensionister. Men det kan være vanskeligt finde frem til mulighederne og bruge dem. Det skal gøres nemmere og mere attraktivt for ældre i København at gøre brug af byens mange tilbud. Derfor foreslås der iværksat en strukturel og systematisk indsats, som - i tæt samarbejde med civilsamfundet - skal udbrede viden og inspiration og motivere byens yngre seniorer til at opsøge nye fællesskaber. Formålet med indsatsen er at få så mange ældre som muligt koblet til aktiviteter og fællesskaber, fordi vi ved, at det er sundhedsfremmende og forebygger ensomhed.

Med indsatsen foreslås følgende initiativer:

A.1: En god overgang fra et aktivt arbejdsliv til en tilværelse som pensionist

Borgere inviteres i den årgang, hvor de bliver 65 år til en række arrangementer, hvor kommunen sammen med frivillige organisationer synliggør, hvilke muligheder København byder på. Arrangementerne organiseres eksempelvis som messer med deltagelse af lokale idrætsforeninger, kulturelle og folkeoplysende tilbud, socialt frivilligt arbejde, særlige tilbud målrettet mænd med videre. Målgruppen er den yngre senior, som har tid og overskud til at indgå i nye fællesskaber, men ikke nødvendigvis kender byens muligheder. Kadencen for arrangementerne tænkes som udgangspunkt med to-tre gange om året, men revideres i forhold til efterspørgsel.

Som en del af denne indsats vil forvaltningen også i samarbejde med andre forvaltninger arbejde på at skabe bedre udnyttelse af de faciliteter i byen, hvor de yngre seniorer allerede har deres gang. Eksempelvis det lokale bibliotek, sportshallen eller den nærliggende skole. Også i denne del af indsatsen kan der lægges et øget fokus på at skabe nye muligheder, som er attraktive for mænd.

A.2: Samarbejde med DBU om ”Fodbold for seniorer”:

Der indgås som led i indsatsen et flerårigt samarbejde med DBU om fodbold for seniorer. Fodbold for seniorer er afprøvet med succes i et mindre projekt (2018-2019) på Kløvermarken i samarbejde DBU og i tæt dialog med Ældre Sagens lokalafdeling. Konceptet udbredes til resten af byen over de kommende år, så endnu flere ældre kan tage del i nye og aktive fællesskaber.

A.3 Det gode naboskab – lokal kulturforandring

Forebyggelse af ensomhed starter også med det gode naboskab. Forvaltningen sætter et initiativ i gang, som sætter det nære civilsamfund - naboerne, de lokale butikker, biblioteker med videre - i centrum med det formål at understøtte et mere opmærksomt og hjælpsomt lokalsamfund. Initiativet er inspireret af erfaringerne fra udvalgets studietur til Crawley. Sammen med de relevante civilsamfundsaktører kan der skabes nye lokale fællesskaber og forebyggelse af ensomhed i områder med mange seniorer, ligesom der kan etableres tilbud til særlige målgrupper, som vil samles om fælles interesser, eksempelvis med inspiration fra Men’s Shed i Crawley.

Der gennemføres desuden en ekstern kortlægning af samarbejder mellem forvaltningens enheder og civilsamfundsinitiativer med fokus på at pege på uudnyttet potentiale i forhold til at skabe flere muligheder for at imødekomme yngre seniorers ønsker om at bidrage som frivillige.

B.”Ind i fællesskabet – ingen skal være uønsket alene” - Systematisk bekæmpelse af ensomhed blandt borgere i hjemmeplejen

Med alderen oplever de fleste funktionsnedsættelser og tab, som kan udgøre en barriere for at vedligeholde relationer eller komme ind i nye fællesskaber. For de ca. 8000 ældre, som har brug for hjælp i hverdagen, har medarbejderne i hjemmeplejen en helt central rolle ift. at opspore ensomhed og være borgerens bindeled til at bevare eller få nye muligheder for relationer og fællesskaber.

Med indsatsen ”Ind i fællesskabet – ingen skal være uønsket alene” vil borgere med særlig risiko for ensomhed i hjemmeplejen opleve, at de bliver set af de faste medarbejdere, hvis de oplever ensomhed, at personalet har tid til at sætte ord på borgerens sociale behov og til at drøfte muligheder for at indgå i nye fællesskaber ud fra borgerens interesser og vilkår.

Initiativet er inspireret af projektet ”Tigerspring ind i nye venskaber” gennemført med gode resultater (bl.a. afspejlet i BRUS 2019) af Hjemmeplejen på Amager fra 2017-2019, hvor hjemmeplejen har screenet 700 borgere i forhold til ensomhed. I opfølgningen på screeningen har hjemmeplejen støttet borgerne til at opsøge nye aktiviteter, og i projektet har 80 borgere indtil nu fundet ind i lokale fællesskaber. I bilag 2 findes en uddybet beskrivelse af projektet.

Den foreslåede indsats omfatter både borgerrettede aktiviteter samt kompetenceudvikling og forankring af nye måder at arbejde på i hjemmeplejen. De borgerrettede aktiviteter skal understøtte, at borgerne får et godt kendskab til og mod på at bruge mulighederne i det lokale civilsamfund, f.eks. via besøgsbusture til lokale aktiviteter, markedsdage, hvor foreninger og klubber præsenterer sig og tutor-ordninger for nye medlemmer på for eksempel aktivitetscentret.

Desuden omfatter indsatsen kompetenceudvikling og aktionslæring for medarbejderne i hjemmeplejen med henblik på at løfte deres kompetencer i forhold til opsporing og opfølgning, hvor borgeren støttes med samtaler, og formidling af kontakt til relevante aktiviteter og fællesskaber i civilsamfundet. Samlet set skal indsatsen sikre, at hjemmeplejen fremadrettet og systematisk kan opspore og forebygge ensomhed for den enkelte ældre.

En af de mere markante konklusioner i Tigerspringsprojektet på Amager er, at mange borgere har svært ved at overskue at komme hjemmefra og træde ind i et nyt fællesskab. Som del af indsatsen igangsættes derfor i en afgrænset periode og i et eller to lokalområder en forsøgsordning med ledsagelse, hvor borgeren følges til en aktivitet og ind i et fællesskab. Typisk vil det – den allerførste gang – være en kendt medarbejder fra hjemmeplejen, og ved behov for flere gange kan det blive en frivillig, der ledsager. Forsøgsordningen følges tæt med henblik på vurdering af effekt og ressourcetræk. 

Revideret værdighedspolitik
Med Finanslov 19 blev det endvidere besluttet, at alle kommuner skal tilføje et afsnit i deres værdighedspolitik vedrørende ensomhed (jf. særskilt sag på denne dagsorden).

Økonomi

Med Finansloven 2019 vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i 2019 og de kommende tre år årligt modtage 5,5 mio. kroner til indsatsen. De foreslåede initiativer under indsatsen sigter derfor også på at skabe forandringer, som efterfølgende kan integreres i forvaltningens øvrige indsatser og drift. For så vidt angår ledsagelsesordningen, vil det på baggrund af forsøgsordningen vurderes om erfaringerne kan motivere et budgetforslag.

Anvendelse af midler til forebyggelse og bekæmpelse af ensomhed blandt ældre

Finanslov 2019 (1.000 kr.)

2019

2020

2021

2022

Strukturel forebyggelse af ensomhed blandt seniorer

3.100*

1.300

1.300

2.100

Systematisk bekæmpelse af ensomhed blandt borgere i hjemmeplejen

2.400**

4.200

4.200

3.400

I alt

5.500

5.500

5.500

5.500

* Der forventes indgået flerårige samarbejdsaftaler med civilsamfundsaktører allerede i 2019.
**Økonomien er vurderet på baggrund af erfaringerne fra Tigerspringsprojektet på Amager.

Videre proces

Såfremt udvalget godkender forslaget til udmøntningen af midler, vil forvaltningen påbegynde arbejdet med de beskrevne indsatser.  
 
 

Katja Kayser  

 

                                /  Helle Schnedler

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Midlerne tilføres udvalget i forbindelse med 2. sag om bevillingsmæssige ændringer.

Til top