Mødedato: 07.10.2019, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispensation fra lokalplan 494 Enghave Brygge til etablering af fællesanlæg ved Lyngholm, Kgs. Enghave/Vesterbro

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der på baggrund af en ny ansøgning fra bygherre skal gives dispensation til udskydelse af tidspunktet for etablering af fællesanlæg med henblik på at muliggøre indflytning på Lyngholm.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at udsende naboorientering og meddele dispensation fra lokalplan Enghave Brygge til udskydelse af tidspunktet for etablering af Nelson Mandelas Allé (tidligere Kortløb, Tømmergravsgade og Landvindingsgade) (§ 12, stk. 1), når forvaltningen vurderer, at de trafiksikkerhedsmæssige forhold varetages tilstrækkeligt ved midlertidige foranstaltninger.
  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at udsende naboorientering og meddele dispensation fra lokalplan Enghave Brygge til udskydelse af etablering af hovedkanalen Enghave Kanal i den sydlige del af området (§12, stk.1).
  3. at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at udsende naboorientering og meddele dispensation fra lokalplan Enghave Brygge i forhold til tidspunktet for etablering af de fastlagte fællesanlæg for øen Lyngholm (§ 12, stk. 3).

Problemstilling

Det fremgår af lokalplanen for Enghave Brygge og den tilhørende byudviklingsaftale (BR den 27. november 2014), at der vil være behov for at dispensere til udskydelse af etableringen af de fastlagte fællesanlæg. Fællesanlæggene i Enghave Brygge-området er en række interne veje, broer, pladser, promenader, kanaler og havne. Den 3. juni 2019 behandlede Teknik- og Miljøudvalget en indstilling om en dispensation til at udskyde en række fællesanlæg for hele den nordlige del af Enghave Brygge-området. Udvalget besluttede enstemmigt, at der skulle meddeles afslag på bygherres ansøgning om dispensation.

Denne indstilling adskiller sig fra den tidligere ved, at den kun omhandler at udskyde fællesanlæg i relation til Lyngholm, hvor de kommende beboere har indrettet sig på at kunne flytte ind den 1. december 2019. Der er endvidere behov for generelt at udskyde anlægget af to store gennemgående fællesanlæg bestående af Nelson Mandelas Allé og den sydlige del af Enghave Kanal til metrobyggeriet er færdigt i 2024.

For at nå at gennemføre en dispensationsprocedure med tilhørende naboorientering er sagen hastende.

Løsning

For at imødekomme beboerne og det politiske ønske om en bedre styring af anlægstakten for fællesanlæggene foreslår forvaltningen, at der gives dispensation til i første omgang at udskyde fællesanlæg i relation til Lyngholm. Fremover vil der på samme måde skulle gives dispensation i tilknytning til de enkelte byggerier på andre øer eller delområder i stedet for til området som helhed. Det sikrer, at der så vidt muligt bliver anlagt de kanaler, broer og veje, der er en del af det konkrete byggefelt. Der gives dispensation til udsættelse for de fællesanlæg, hvor området skal fungere som byggeplads, eller som knytter sig til byggefelter i en anden del af området.

Etapevis udbygning i lokalplanen og byudviklingsaftalen
Der er i lokalplanen og den tilhørende byudviklingsaftale indbygget forudsætninger om en etapevis udbygning af området og behovet for dispensationer til gennemførelse af fællesanlæg. Dette skyldes, at hvis der ikke gives dispensationer undervejs, vil al ibrugtagning skulle afvente etablering af samtlige fællesanlæg, herunder den gennemgående vej Nelson Mandelas Allé, som frem til 2024 vil fungere som midlertidig forsyningsvej til byggeriet af metrostationen Enghave Brygge. De kommende beboere på Lyngholm vil altså eksempelvis først kunne flytte ind i 2024 i stedet for den 1. december 2019. Baggrunden for fællesanlægsbestemmelsen er beskrevet nærmere i bilag 3.

Dispensation til udskydelse af fællesanlæg for Lyngholm
Bestemmelserne i lokalplan Enghave Brygge betyder, som nævnt, at selvom en ø eller delområde er færdigbygget og kanaler og broer er anlagt, kan en tilladelse til at tage boligerne på øen i brug være betinget af, at anlæg på en anden ø eller et andet byggefelt er etableret. Det betyder, at hvis det ikke er muligt at etablere alle anlæg på naboøerne, er der behov for en dispensation, hvis de nye beboere skal have mulighed for at flytte ind.

Lyngholm

Næste ibrugtagningstilladelse er til byggeri på Lyngholm, hvor der er ønske om indflytning den 1. december 2019. Denne del af byggeriet ligger ud til Enghaves Brygge, som ikke kan etableres før ultimo 2020, fordi området skal fungere som byggeplads og adgangsvej til området.

Resten af fællesanlæggene for delområdet, som Lyngholm er en del af, er heller ikke færdige. Det gælder for eksempel broer i den nordlige del af området (forventeligt færdige ultimo 2021) og den sydlige del af hovedkanalen (forventeligt først færdig i 2024). Disse er således dels knyttet til andre byggerier, dels afhængige af færdiggørelsen af metrobyggeriet.

En række kommende beboere på Lyngholm og ejerforeningen på Lyngholm har i henvendelser til kommunen tilkendegivet, at de er stærkt utilfredse med, at der er udsigt til, at de ikke vil kunne flytte ind i deres boliger til planlagt tidspunkt, fordi der er givet afslag på dispensation til udskydelse af fællesanlæggene. De lægger vægt på at kunne flytte ind i deres nye hjem som planlagt, fordi de har solgt andre boliger, meldt børn ind i skoler og institutioner mm. i forventning om en bestemt indflytningsdato. De kan derfor godt leve med, at alt ikke er færdigt, når de flytter ind.

Forvaltningen har efter Teknik- og Miljøudvalgets beslutning om ikke at dispensere givet midlertidig ibrugtagningstilladelse til de første etaper af byggeriet på Lyngholm, fordi det ligger ud til allerede etablerede kanaler eller til havneløbet. Disse boliger stod til indflytning den 1. juli, 1. august og 1. september 2019.

Af den reviderede plan for gennemførelsen af fællesanlæggene for Lyngholm (bilag 2) fremgår, at Enghave Kanal ud for Lyngholm og havnen Enghaves Brygge anlægges senest den 31. december 2020. Der er behov for dispensation til dette og til udsættelse af de anlæg, der i øvrigt ikke er knyttet til dette byggeri, hvis de kommende beboere skal kunne flytte ind til forventet tidspunkt.

Dispensation til udskydelse af de to gennemgående fællesanlæg for hele lokalplanområdet

Lokalplanen har to store gennemgående fællesanlæg bestående af den gennemgående vej Nelson Mandelas Allé og Enghave Kanal. Der er behov for generelt at udskyde de to anlæg til metrobyggeriet er færdigt i 2024.

Nelson Mandelas Allé

Den nordlige del af Nelson Mandelas Allé kunne i princippet anlægges nu, men frem til, at metrobyggeriet og byggeriet i den nordlige del af området er færdigt (forventet i 2024), kører der meget tung trafik, som vil ødelægge en nyanlagt vej, ligesom det vil være vanskeligt rent praktisk at anlægge den samtidig med, at der bygges i området.

For at sikre cyklister og gående i perioden med meget byggeaktivitet og tunge køretøjer er der behov for, at grundejer etablerer og betaler for midlertidige foranstaltninger på Nelson Mandelas Allé. Dette kan kommunen sikre ved at stille det som betingelse for at meddele dispensation til udsættelse af det endelige anlæg.

Den sydlige del af Enghave Kanal

Der er behov for ved dispensation at udskyde anlægget af den sydlige del af Enghave Kanal foreløbig til 2024, fordi anlægget af den også er afhængigt af, at metrobyggeriet er færdigt. Der kan blive behov for yderligere udskydelse afhængigt af, hvordan By og Havn til den tid udnytter lokalplanen.

Proces for håndtering af fremtidige ansøgninger om dispensation

Med henblik på at styre anlægstakten for fællesanlæggene bedre fremadrettet påtænker forvaltningen ovenstående fremgangsmåde i kommende ansøgninger om dispensation fra lokalplan Enghave Brygge.

Teknik- og Miljøudvalget vil skulle behandle disse ansøgninger om dispensation, såfremt forvaltningen modtager mange eller vægtige svar i naboorienteringen, eller såfremt et medlem af Teknik- og Miljøudvalget ønsker ansøgningen til dispensation behandlet af udvalget. Dette svarer til forvaltningens generelle bemyndigelse til at godkende ansøgninger om dispensation fra en lokalplan.

Det førstkommende byggeri efter Lyngholm forventes at være færdiggørelsen af Sivholm.

Øvrige oplysninger

Bygherre har udarbejdet en revideret plan, hvorefter det forventes, at sidekanalen nord for Kærholm er etableret den 1. januar 2020. Det er en fremrykning fra medio 2020 i forhold til det oplyste i den tidligere sag. Kanalen nord og vest for Sivholm fremrykkes fra ultimo 2022 til ultimo 2020, hvilket betyder, at kanalerne er færdige samtidig med ibrugtagning af dette byggeri.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, udsender forvaltningen naboorientering for så vidt angår Lyngholm og dispenserer efterfølgende.

Dispensation til Nelson Mandelas Allé og Enghave Kanal gives først, når forvaltningen har godkendt udførelsen af midlertidige foranstaltninger.

 

                              Søren Wille

                                                       / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 7. oktober 2019

Et samlet udvalg fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af 3. at-punkt:
”At Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til at udsende naboorientering og meddele dispensation fra lokalplan Enghave Brygge i forhold til tidspunktet for etablering af de fastlagte fællesanlæg for øen Lyngholm (§ 12, stk. 3), dog således at der ikke gives dispensation udover 2020.”

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

Den således ændrede indstilling med det tekniske ændringsforslag blev godkendt uden afstemning.

Et samlet udvalg afgav følgende protokolbemærkning: ”Udvalget ønsker, at eventuelle dispensationer til Sivholm og Kærholm kommer til behandling i udvalget.”

Til top